Kunići: začep, plinovi, blokade…

Prva pomoć kod probavnih problema

Začep i plinovi jedan su od najčešćih zdravstveno-probavnih problema kod kunića te često dolaze uzročno-posljedično u isto vrijeme. Jedan su od glavnih razloga odbijanja hrane. Odbijanje hrane kod kunića uvijek je hitan slučaj i opasno je po život! Kuniću odmah treba potražiti hitnu veterinarsku pomoć!

Kako bi bili sigurni da je sve u redu, kunića treba pregledavati na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi. Svaki dan mu ponudite omiljenu hranu koju nikada ne odbija kako bi provjerili da li je sve u redu. Ukoliko kunić ne dođe na poziv i omiljenu hranu je prvi znak zdravstvenih problema (većinom probavnih) i trebate reagirati odmah. Bitno je poznavati svog kunića, znati njegove navike i ponašanje. Svaki odmak od uobičajene rutine znak je za uzbunu. Ako kunić miruje, leži na neuobičajenom mjestu, odbija hranu i uši su mu hladne znak je da se kunić već neko vrijeme nalazi u bolovima i potrebna hitna reakcija. Kunići su vrlo senzitivna bića i itekako osjećaju vašu nervozu i strah. Probajte ostati sabrani, osigurati mirno okruženje, detektirati problem i započeti s terapijom. Dodatna nervoza samo pogoršava situaciju.

Potrebno je provoditi i redovne tjedne i mjesečne kontrole o kojima više možete pročitati ovdje.

Ukoliko je kunić sam dugo vremena preporučamo instalaciju kamere kako bi mogli pratiti njegovo stanje, pravovremeno detektirati početak zdravstvenog problema i započeti terapiju. Točno vrijeme početka problema iskusnom veterinaru uvelike može pomoći za postavljanje točne dijagnoze i određivanje terapije.

Što može uzrokovati probavne probleme kod kunića?

Kunići prestaju jesti iz nekoliko različitih razloga. Bolesni kunići s dentalnim problemima, bolestima bubrega, jetre i dr. imaju smanjen apetit, ili kada su pod stresom, pregrijani, u bolovima zbog ozljeda ili artritisa ili ako im je neugodno zbog drugih gastrointestinalnih problema poput bakterijskih, virusnih ili parazitskih crijevnih infekcija.
Prestaju jesti i zbog zatvora čiji je najčešći razlog loša prehrana puna ugljikohidrata (npr. peletirana suha hrana) i nedovoljno vlakana (npr. sijena, trave).
Bez obzira na razlog zbog kojeg kunić ne jede, vrlo brzo dolazi do promjene pH u njegovom probavnom traktu što pogoduje rastu bakterija koje stvaraju plinove. Razmnožavanjem bakterija stvaraju se bolni plinovi zbog kojih kunić gubi apetit. Navedene bakterije mogu stvarati i toksine od kojih se, ukoliko se ne liječe, kunić osjeća bolesnije, a moguće je zatajenje organa i smrt. Takva stanja su kod kunića iznimno opasna i bitno je odmah reagirati. Začep najčešće započinje kuglicama povezanim dlakom, smanjenim kuglicama, suhim dehidriranim kuglicama nepravilnog oblika, periodično mekanom stolicom ili potpunim gubitkom stolice.

Simptomi začepa:
 • bezvoljnost/skrivanje/mirovanje
 • izostanak stolice
 • odbijanje hrane, čak i poslastica
 • „koka“ položaj (kunić se nalazi u neprirodnom zgrčenom položaju s podvučenim šapicama i pognutom glavom, razlikuje se od opuštenog ležanja u istom položaju)
 • tvrd trbuh
 • škrgutanje zubima
 • mutne oči

Količinu i oblik stolice potrebno je redovito pratiti. Pojava kratkotrajnih plinova (1-2h) može, ali i ne mora rezultirati promjenama u obliku i količini stolice. Tek će probavni problemi u trajanju od par sati (4h+) rezultirati promjenama u stolici. Kada primijetite promjenu stolice, jako je važno očistiti wc kako bi se moglo pratiti stanje kuglica. Kunić s probavnim problemima i kada je u bolovima može obaviti nuždu bilo gdje (urin i izmet) stoga pregledavajte i prostor oko njega.

Moguće je i stvaranje sluznatih kuglica i sluzi nakon pokretanja probava i one su vrsta izmeta koji se prvi izluči nakon crijevne opstrukcije ili zastoja probave. Pojava sluzi i sluzavog izmeta (proziran ili blago promjene boje) može biti uzrokovana i različitim drugim uzrocima: upalom crijevne sluznice (kronična), davanjem antibiotika, parazitima i drugim crijevnim bolestima stoga je bitno jednom godišnje ili po potrebi odnijeti izmet kunića (kuglice) na testiranje kod veterinara.

Simptomi plinova:
 • bezvoljnost/skrivanje/mirovanje
 • premještanje i pritiskanje trbuha o pod
 • odbijanje hrane, čak i poslastica
 • pojačano disanje
 • škrgutanje zubima
 • mekan trbuh
 • nadut trbuh
 • zvukovi u trbuhu poput prelijevanja vode

Kod probavnih problema od životne je važnosti prvo detektirati o kojem se probavnom problemu radi. Nikako se ne smije odmah i na silu hraniti kunića, a pogotovo mu se ne smije davati ulje, sokove, dječje kašice, malt pastu, kuhano voće i povrće i sl. Suprotno uvrijeđenom mišljenju, davanje ulja, voća, sokova, najčešći je uzrok smrti kod kunića u kućnom liječenju začepa, jer dana kombinacija stvara dodatni pritisak na želudac i crijeva te kod začepa s plinovima dolazi do prevelikog pritiska na unutarnje organe koji može uzrokovati smrt. Voće je bogato šećerom te kunića neće otvoriti nego zatvoriti. Enzimi iz voća (ananas, papaje) neće rastvoriti dlaku kako se nekada vjerovalo, jer je pH želuca previše kisela (1,5-2,2) i to denaturira enzime, a šećer iz voća može još dodatno usporiti rad crijeva i uzrokovati neravnotežu bakterija crijevne flore koja bi mogla uzrokovati daljnje probleme u crijevima.

Dok ne utvrdite o kojim se probavnim problemima radi držite se pravila “SAMO SIJENO I SUHO BILJE”! Ukoliko kunić još uvijek želi samostalno jesti, možete mu ponuditi suhe cvjetove kamilice, korijen maslačka, suhe listova maslačka, trputca, stolisnika i jabuke… Uklonite svu industrijsku hranu, pelete, granule, poslastice, voće… Svježu hranu kod začepa možete dati kuniću isključivo NAKON što je veterinar utvrdio da plinovi nisu prisutni! Svježa hrana, zbog sadržaja vode i vlakana, najbolje će pomoći prilikom začepa.

Kako vi možete pomoći kuniću kod kuće?

Pravovremenim i točnim djelovanjem možete eventualno riješiti problem s probavom, znatno ga smanjiti ili spriječiti njegovu eskalaciju dok ne dođete do iskusnog veterinara.

Ukoliko kunić potpuno odbija hranu ali nije nadut počnite prvu pomoć prije odlaska veterinaru!

U opisanoj situaciji potrebne su vam:

 • Dječje kapi za plinove
 • Probiotik
 • Čaj komorač
 • Lan (sluz)
 • Grijači/termofor
 • Suho bilje
 • Šprice za lijekove (najbolje tanke od 1 ml)
 • Šprice za nadohranu
Kako davati kuniću lijekove?
Davanje lijeka na špricu

Niti jedan kunić dok se nalazi u bolovima neće htjeti samoinicijativno uzeti hranu, a tako niti lijekove. Ovdje skrbnik kunića mora odraditi svoje i pobrinuti se da kunić dobije sve potrebno kako bi prevladao situaciju. Kunića je potrebno dignuti na povišeno mjesto (npr. stol, daska za peglanje). Umotajte ga ručnikom u “bunny burito” i dajte lijek špricom direktno u usta. Špricu je najbolje gurnuti u sami kut usta, dovoljno duboko dok se ne izazovete refleks gutanja/žvakanja te mu davati malo po malo da stigne progutati. Kunić će se opirati ali trebate ih držati dovoljno čvrsto kako se trzanjem ili iskakanjem iz ruku ne bi ozlijedili. Pravovremena primjena provjerene i točne terapije može znaćiti razliku između života i smrti. Kako dati lijek kuniću – pogledajte ovdje.

Zagrijavanje prostorije i utopljavanije kunića
Vrste termofora i grijača

Iznimno je bitno ugrijati kunića jer im zbog bolova, dehidracije i nekretanja brzo pada temperatura tijela. Zagrijte prostoriju u kojoj kunić boravi. Pokrijte kunića dekom te ga ugrijte termoforom, ako nemate termofor dobro funkcioniraju i boce napunjene toplom vodom. Vodite računa da boce nisu kipuće te da ih ne stavljate direktno na kunića, omotajte ih tkaninom, ručnikom ili „obucite“ u mekanu čarapu. Boce se brzo hlade pa će početi oduzimati temperaturu kuniću, provjeravajte ih svakih 20 min. Praktični su i džepni grijači za ruke kojim možete grijati kuniću uši. Kunići reguliraju tjelesnu temperaturu preko ušiju te ih možete grijati tako da im mazite uši malim džepnim grijačima dok ne osjetite toplinu. Naravno, pazite da nisu prevrući. Tako ćete im vratiti toplinu tijela te potaknut cirkulaciju koja će pokrenuti probavu. Kunići vrlo brzo padaju u stanje hipotermije koja ih vrlo brzo može dovesti u stanje šoka te u smrt.

Dječje  kapi za plinove Sab simplex ili Espumisan

U akutnim stanjima probavnih problema davati 1 ml/kg kunića na špricu svakih sat vremena 3 puta uzastopno. Prva doza može biti malo jača, 2-3 ml kako bi se mjehurići plina što prije razbili. Nakon početnih termina 3x1h, nastavite svaka 3 sata 1 ml/kg kunića. Najveća dnevna doza 0,5-1 ml/kg, 3-6 puta dnevno.

Čaj od sjemenki komorača (najbolji protiv plinova)

Čaj je potrebno davati na špricu svakih pola sata po 2 ml nakon kapi protiv plinova. Ukoliko nemate čaj od komorača, možete davati čaj od kamilice ili običnu vodu. Bitno je davati tekućinu kako kunić ne bi dehidrirao i kako bi se rehidrirao crijevni sadržaj. Čajeve uvijek imajte spremne u kućnoj ljekarni. Možete ih kupiti u ljekarnama ili u trgovinama zdrave hrane na bio odjelu, bez pesticida i u rinfuzi (ne filter vrećice!) i pripremite prema uputi te ohladite na sobnu temperaturu prije davanja kuniću.

Probiotik za kuniće Fibreplex

Fibreplex dajete prema uputi na pakiranju, a kao zamjenu iz ljudske ljekarne možete upotrijebiti Linex baby ili Linex za odrasle (vrećica ili kapsula). Jedna kapsula/vrećica prepolovljena, razmućena u 2 ml vode daje se na špricu dva puta dnevno. Linex možete koristiti samo za hitne situacije, ako niste mogli nabaviti probiotik namijenjen za kuniće. Preporuka za probiotike: fibreplex, proenteric (puno bolje djeluje kada kunić ima proljev nego začep), protexin bio lapis za kuniće…

Sluz potopljenog lana u vodi (ne kuhati)

Sluz lana radite na način da sjemenke lana namačete u vodi te nakon 30 min stajanja procijedite i dajete kuniću na špricu svakih 2 sata po 2 ml. Tijekom probavnih problema nemojte davati suhe sjemenke lana niti zobi. Sjemenke su masne i teško probavljive, upijaju tekućinu te će u ovakvim situacijama još više dehidrirati i usporiti probavu. Puno je bolja opcija sluz koju možete davati i preventivno tijekom perioda linjanja i kad primijetite povezane kuglice. Kunići ju jako vole piti i možete im ju ponuditi u zdjelici.

 

Masiranje trbuha

Trbuščić masirati laganim kružnim pokretima prema anusu. Ne pritiskati trbuh snažno i prema srcu, jer ne znate stanje u trbušnoj šupljini, pritiskanjem možete pritisnuti plinove prema plućima i srcu što može dovesti do zastoja srca ili gušenja i smrti kunića. Kako masirati trbuh kunića pogledajte ovdje.

Poticanje peristaltike crijeva

Pokušajte kunića potaknuti na kretanje kako bi se potaknula peristaltika crijeva i probava. Nježno ga potičite, najbolje nekim predmetom ili metlom kako ne bi zapamtio vašu ruku kao prijetnju. Ukoliko se kunić jako opire, nemojte ga prisiljavati.

⚠️Grijanje, lijekovi, masaža, kretanje – 4 ključna pravila kako bi se potaknula probava⚠️

Ovi lijekovi mogu spasiti život ako se daju na vrijeme i nisu štetni kada se daju jednokratno, niti se kunić njima može predozirati. Nakon primijenjene hitne pomoći obavezno posjetite veterinara. U slučaju akutne nadutosti neophodan je žuran posjet veterinaru, jer samo iskusan veterinar može utvrditi o kojem probavnom problemu se radi, tj. radi li se zapravo o nadutosti ili o nekom drugim probavnom problemu. Preporučene veterinare pogledajte ovdje.

Za hitne situacije uvijek je važno imati dobro popunjenu kućnu ljekarnu.

VAŽNO!!
UKOLIKO PRIMJETITE DA KUNIĆ IMA JAKO PROŠIREN I NADUT TRBUH HITNO POTRAŽITE VETERINARSKU POMOĆ!

Nadutost može vrlo brzo dovesti kunića u stanje šoka i smrt. U takvim situacijama nemojte masirati trbuh jer to može samo pogoršati stanje. Ako su crijeva začepljena dlakom ili neprobavljivim vlaknima uzimanje lijekova oralno je isto loša ideja, u najgorem slučaju može dovesti do pucanja želučanog zida! Takve situacije trebaju iskusnog veterinara jer su često potrebni medicinski i kirurški tretmani uključujući sredstvo protiv bolova, venske terapije tekućinom (infuzije), dekompresiju želuca ili operaciju, takvi kunići trebaju biti stacionirani uz nadzor veterinara.

*Rendgenska snimka kunića s ogromnim trbuhom (Izvor: Tierarztpraxis Claudia Halbach), s centralnim plinskim mjehurićem, sadržaj je tekući a ne strukturirani i formira plin. Fotografije su nastale u razmaku od oko 4 sata te na slikama možete vidjet koliko se trbuh može povećati u roku od samo 4 sata, pritisnuti organe, te odvesti kunića u stanje šoka i smrt!!

Izvor: @tierarztpraxis Claudia Halbach

Ako se stanje u vremenu od 3-4 sata kućnog liječenja ne popravi i primijetite da je kuniću trbuh i dalje nadut i povećan potrebno je odmah otići veterinaru. Takvo stanje je vrlo opasno i može završit kobno u roku od nekoliko sati. Prije odlaska informirajte se koji veterinar specijaliziran ne samo za male životinje (pse i mačke ) nego za kuniće i glodavce. Kuniće uspješno mogu liječiti samo veterinari s dodatnim i specijaliziranim znanjem na temu kunića, budući da su oni samo marginalna tema tijekom studija. Kuniće je potrebno ugrijati na putu do veterinara tako da ih stavite na deku ispod koje se nalazi termofor (ne prevruć!) i pokrijte ih dekicom. Najčešće veterinar pregledom općeg stanja kunića i informacijama koje će te mu vi dati postavlja dijagnozu. Preporučljivo je kod veterinara napraviti rendgensku (RTG) snimku ili ultrazvuk (UZV) trbuha, jer se tako najbolje može procijeniti ozbiljnost situacije te se jedino tako mogu dijagnosticirati plinovi. Prije postavljanja dijagnoze veterinar može tražiti dodatne pretrage kao sto su: nalaz krvi, UZV, RTG, koprološka analiza stolice ili analiza urina, kako bi otklonio druge uzroke poput: problema sa zubima, parazita, trovanja, infekcija ili problema s mokraćnim mjehurom. Ako veterinar utvrdi probavne probleme uzrokovane plinovima najčešće daje terapiju koja se sastoji od hidratizacije organizma (infuzije u venu), lijekova protiv bolova, grčeva, stvaranja plinova, za pokretljivosti želuca, te će vam dati upute i terapiju koju ćete primjenjivati kod kuće. Kod probavnih problema ne daju se antibiotici jer napadaju zdrave bakterije zbog čega mogu biti kontraproduktivni.

Slika: dr. Tajna Kovač

RTG snimka punog želuca koji preopterećuje druge organe slika: dr. Tajna Kovač, Dr.Pezo – Specijalistička veterinarska praksa za male životinje.

Ako kunić nakon terapije kod veterinara i otklonjenu sumnju da nema teško opterećenje u trbušnoj šupljini ne počne samostalno jesti nakon 24 sata potrebno ga je nadohranjivati na špricu kašicama namijenjenim za kuniće.

Kašice od sijena i suhog bilja možete pripremiti sami kod kuće, a  puno je kvalitetnija od industrijskih. Možete ju pripremiti od samljevenog sijena, suhog bilja, čaja.

Količina kašice koju kunić mora pojesti je u omjeru 1 kg/60ml kašice dnevno. Primjerice, ako kunić ima 1,5 kg, svaka 4 sata dati po 15 ml, ili u dogovoru s veterinarom. Kašicu davati na isti način kao i lijekove: pomalo i čekati da kunić prožvače i proguta. Poslije svakog hranjenja 2-3 ml vode. Mnogo puta će kunići koji se oporavljaju od bolesti i dalje jesti malo svoje normalne hrane. U tim je slučajevima sigurno smanjiti količinu kašice koju dajete svom kuniću. Svejedno biste im trebali davati malo kašice dok se ne vrate potpuno normalnim prehrambenim navikama. Za hranjenje domaćim kašicama savjetujemo da u kućnoj ljekarni uvijek imate spremne dovoljno velike šprice namijenjene baš za nadohranu, jer kroz tanke šprice za lijekove kašica će jako teško prolaziti.

Napomena: domaća kašica sastoji se od visokog postotka vlakna kako bi se kuniću što prije pokrenula probavu. Iz istog razloga se ne sastoji od peleta, sjemenki (uljarica tipa lana, komorača, anisa…) kako ne bi dodatno zakompliciralo probavu. Kada kunića treba nadohranjivati kašicom zbog zubnih problema ili treba povratiti tjelesnu masu dodaju se i ostali sastojci namijenjeni svrsi kao što su vlaknasti peleti, mrvljene uljarice (izbjegavajte žitarice). Pravilo je da vlakna tj.(sijeno) treba biti u najvećem omjeru.

Hranu koju će te ponuditi kuniću kada krene jesti neka se sastoji od puno vlakna kao što je timothy sijeno i suho bilje. Ako su bili prisutni plinovi, zeleno treba uvoditi postepeno. Krenuti s nečim lisnatog tipa poput listova peršina, maslačka, mente, bosiljka, kopra… kako bi potaknuli probavu. Preporučenu prehranu nakon probavnih problema pogledajte ovdje. Preporučljivo je još tri dana povremeno davati kapi za plinove te probiotik kako bi se obnovila crijevna flora, a problem riješio u potpunosti.

I posljednje, ali od iznimne važnosti, potrebno je pronaći uzrok koji je doveo do probavnih problema kako se on ne bi ponavljao.

Ukoliko je pogrešna prehrana bila uzrok vaših problema, poput: loše sijeno, industrijske poslastice, industrijska hrana, žitarice, previše voća i sl., promijenite je. Kunić mora 24 h dnevno imati dostupne velike količine sijena, najbolje ono od timothy trave koja ima najviše vlakna i najmanje kalcija (izbjegavati djetelinu/lucernu), prirodno svježe livadno bilja i trave, lišće voćki, povrće, grančice od dozvoljenih prirodnih drva te manje količine suhog bilja. Industrijska hrana kuniću nije potrebna, ali ukoliko je već dajete, svedite je na minimum te birajte onu bez žitarica i sastavom većinom od timothy sijena. Industrijske poslastice su također jako štetne za probavu. Umjesto njih možete davati komadić svježeg voća samo povremeno kao poslasticu ili izbaciti ako kunić ima često probleme s probavom. Promijenite sijeno koje je prepuno korova koje može biti teško probavljivo, toksično ili prepuno kalcija koji će sasvim sigurno u budućnosti uzrokovati probleme s mjehurom kojima su kunići skloni. Umjesto toga birajte sijeno od čistih trava. Voda također igra važnu ulogu u pokretljivosti probave te svakodnevno kuniću ponudite čistu vodu u zdjelici kako bi se kunić mogao dovoljno napiti. Izbjegavajte pojilice jer ne zadovoljavaju žeđ te kontaminiraju vodu. Kako bi se mogli dovoljno kretati te kako bi im probava bila stalno u pokretu, omogućite im veće nastambe jer su kavezi premali. Nastambe kunića opremite prirodnim materijalima jer sintetika je teško probavljiva i često uzrokuje probleme u probavi ako kunići grizu stvari oko sebe. Iz njihovog dometa maknite sve sobne biljke (cvijeće) koje su većinom toksične, a kunići će ih sigurno grickati jer nemaju razvijene prirodne instinkte da bi znali prepoznati što je otrovno. Mnogim kunićima crijevna flora nije u potpunosti razvijena zbog antibiotika, nepravilne ishrane ili preranog odvajanja od majke, što ih čini vrlo osjetljivima, ali se zdravom prehranom ipak može nadoknaditi.

Sve o ispravnoj prehrani pogledajte ovdje.

Pravovremena edukacija o potencijalnim problemima i kako ih riješiti spašava živote. U trenutku kada kuniću nije dobro teško je sabrano čitati o terapiji i istraživati po Internetu. Uzmite si vremena, educirajte se unaprijed, složite kućnu ljekarnu tako da ste spremni ukoliko se problem pojavi. Kuniće još uvijek smatraju „egzotičnim životinjama“ i nisu svi veterinari iskusni u njihovom liječenju. Unaprijed proučite veterinare na vašem području i informirajte se njihovom iskustvu u svezi kunića kako bi znali gdje treba ići ukoliko se pojave zdravstveni problemi.

Podjeli na društvenim mrežama