• Naslovnica
  • /
  • Redovita kozmetika kunića – održavanje zdravlja

Redovita kozmetika kunića – održavanje zdravlja

Iako mnogi misle suprotno kunići su jako čiste životinje.

Jedna od najčešćih primjedbi koju čujemo kao skrbnici kunića: ”Joj, pa oni smrde!”, nipošto ne stoji!
U poslu čišćenja i održavanja kunića jednaku odgovornost imaju i vlasnik i kunić. Vlasnik pravilnim održavanjem nastambe, posude za obavljanje nužde i prostora na kojima se kunić zadržava omogućuje sretan i zdrav život kunića. Oni su nesretni kada se nalaze u prljavštini i izbjegavaju područja (npr. nečisti wc) koja nisu dovoljno čista i zbog toga mogu promijeniti i svoje navike. Kunić tijekom dana obavlja osobnu higijenu, uređuje krzno, pere šapice, uši i ostale dijelove tijela koje može dohvatiti. Neuredno krzno jedan je od znakova bolesti kunića i u takvom slučaju potrebno je reagirati i naći razlog. Za neka dotjerivanja potrebna im je pomoć vlasnika.

Bitno je znati da kunići ne vole kad im se radi nešto što im je neugodno i to će obično na sve načine pokušati izbjeći. Kad im radite nešto čime nisu oduševljeni (čišćenje žlijezda, rezanje noktiju, davanje lijeka, mazanje kremom itd.), a pogotovo ako je to radnja koju ćete ponavljati, dobro je da to uvijek radite istim redoslijedom. Nježno im tepajte i smirujte ih tijekom cijelog zahvata na kraju im dajte poslasticu kao nagradu što su bili dobri. Nakon nekog vremena kunić će upamtiti proces, znat će što da očekuje, bit će mirniji i sve će proći manje stresno i za kunića i za vlasnika.
U ovom članku bavit ćemo se osnovnim ”kozmetičkim tretmanima” koje svaki vlasnik kunića mora znati i redovno provoditi. Zamolite veterinara, uzgajivača ili nekog iskusnog vlasnika kunića da vam pokaže kako se što radi. Kasnije, ako se sami ne usudite ili ne znate kako, radije se oslonite se na njihovu pomoć. Na vama je da pratite situaciju i reagirate na vrijeme.

Vaganje

Redovito važite kunića. Gubitak težine ili njene velike varijacije povezane su s mnogim bolestima i ponekad su jedini znak da nešto nije u redu. Izaberite pravilan interval, dva tjedna ili mjesec dana, zapisujte vrijednosti tako da u slučaju potrebe možete pratiti promjene težine. Normalno, kunić neće mirno stajati za vrijeme vaganja. Najjednostavniji i najbrži način jest da ga stavite u transporter, izvažete te odbijete težinu transportera.

Provjera zubi

Zubi kunića rastu stalno (otprilike 1 cm mjesečno) i potrebno ih je redovito kontrolirati. Kunić koji ima pravilan zagriz kvalitetnom prehranom troši zube i u tom slučaju nije potrebna nikakva intervencija.

 

Pravilan zagriz
Zdravi zubi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uslijed raznih situacija (nasljedni defekt, nepravilna prehrana, udarci, padovi, glodanje rešetki nastambe, kriva prehrana i dr.) moguće su deformacije, prerastanje ili nepravilan rast zubi kunića koji do tada nije imao takvih problema.

Zubi prije korekcije
Zubi nakon korekcije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prerasli ili deformirani zubi mogu potpuno onemogućiti hranjenje i tako rezultirati smrću kunića. Stoga ih je potrebno redovito kontrolirati da bi se u slučaju potrebe moglo reagirati na vrijeme.
Zube kontrolirate na način da prstima uhvatite kunića sa lijeve i desne strane usta i lagano povučete prema gore tako da zubi postanu vidljivi. Ukoliko primijetite promjenu na zubima kunića (krivi zubi, odjednom neobično veliki i dr.), posjetite veterinara ili uzgajivača koji će ih skratiti i korigirati. Iskusniji vlasnici mogu sami korigirati zube, ali je potrebno jako paziti da zubi ne puknu krivo, da se ne povrijede usta ili jezik kunića i da se na napravi više štete nego koristi. Ukoliko niste sigurni radije potražite pomoć.

Dlaka i linjanje

Ogoljena koža bez dlake ili neke krastice na koži obično ukazuju na prisustvo nekih parazita ili gljivica. Neuredna dlaka ili dlaka bez sjaja također ukazuje na moguću bolest. Zdrav kunić ima gustu i sjajnu dlaku (kod starijih kunića dlaka postupno gubi sjaj).
Kunići koji žive u prirodi linjaju se dva puta godišnje kada im otpada zimska, a raste ljetna dlaka ili obrnuto. Kod kunića koji žive u stanu/kući proces linjanja nije tako intenzivan i traje nešto dulje vremena. U periodu linjanja dlaka im se na pojedinim dijelovima tijela može prorijediti, ali samo vrlo rijetko potpuno otpasti. U periodu linjanja morate kunićima pomoći kako bi se riješili dlake koja otpada (četkanje, čupkanje) jer inače oni to mogu učiniti samo lizanjem, a dlaka koja završi kuniću u želucu može biti vrlo opasna za njegovo zdravlje i život!
Vodite računa da je dlaka kunića prilagođena temperaturi na kojoj kunić živi. To znači da kunića koji je naviknut na sobnu temperaturu ne smijete u zimi pustiti van na hladnoću da se malo istrči jer će se prehladiti. Isto tako kunića koji stalno živi izvan kuće i ima debelu zimsku dlaku ne smijete u zimi unijeti u toplu prostoriju jer može dobiti toplinski udar. Dugodlaki kunići (angora, kašmir) moraju se redovito četkati. Oni se sami ne mogu dovoljno dobro očistiti. Ovdje treba napomenuti da se kunići NE šišaju!

Četkanje

Razne pasmine kunića imaju različitu dlaku pa i njihova njega ovisi o tome. Normalno krzno ima bujnu mekanu poddlaku s dužom grubljom površinskom dlakom. Dlaka kunića je tanka, a koža vrlo osjetljiva, zato treba paziti da se prilikom četkanja ne povrijedi. Budite oprezni prilikom izbora četke, izaberite onu koja nema snažne metalne zupce. Jako korisna može biti i rukavica s gumenim pipcima koja se može kupiti u svim trgovinama opremom za kućne ljubimce. Kunići se linjaju nekoliko puta godišnje pa četkanje u tom periodu mora biti svakodnevno kako bi se izbjeglo da kunić prilikom čišćenja proguta veću količinu dlake. Kunići ne mogu probaviti ili povratiti progutanu dlaku, ona se nakuplja u trbuhu i crijevima, gdje lako može izazvati začep, a u krajnjem slučaju i smrt kunića. Ovdje veliku ulogu ima sijeno kojim se progutana dlaka izbacuje iz probavnog trakta i koje uvijek mora biti dostupno. U periodu jakog linjanja kuniće morate redovito četkati. Kuniće četkajte niz dlaku pazeći da im ne povrijedite kožu. Ako naiđete čvoriće zapetljane dlake, pažljivo ih odrežite škaricama. Krzno zdravog kunića mora biti čisto, gusto i sjajno.

Provjera ušiju

Uši kunića također se moraju redovito kontrolirati. Baterijskom svjetiljkom posvijetlite u unutrašnjost uha, u ušnu školjku i ulaz u zvukovod, koji moraju biti čisti, bez ušne smole i bez promjena na koži. Tvrdu i zalijepljenu ušnu smolu možete omekšati i očistiti proizvodima za čišćenje ušiju koji se nalaze na tržištu. Ako u uški ili u ušnom kanalu primijetite promjene na koži, crvenilo, perutanje, sumnjive nakupine, jajašca ili ranice odmah se obratite iskusnom veterinaru.

Rezanje noktiju

Kako se mi ovdje bavimo kunićima koji se uglavnom drže u stanu kao kućni ljubimci i koji nemaju toliku mogućnost trošenja noktiju prirodnim putem, vlasnik je taj koji mora voditi računa o tome da oni ne prerastu. Predugački nokti otežavaju kretanje kunića, skloni su pucanju, kunići mogu zapeti i u pokušaju da se oslobode iščupati nokat i slomiti prst ili šapu. Ukoliko dođe do toga, kunića odmah odvedite iskusnom veterinaru koji će sanirati povredu. Zbog toga je nokte potrebno redovito kontrolirati i kratiti. To je nešto što može napraviti svaki vlasnik, sam ili uz nečiju pomoć. U trgovinama kućnim ljubimcima ili veterinarskim apotekama kupite škarice za rezanje noktiju. Nokti su predugački kada izlaze iz dlake šapica.

 

Unutar noktiju nalazi se žilica koju ne smijete povrijediti. Preporučljivo je rezati cca 2-3 mm od kraja žilice. Nokti kunića mogu biti svijetli ili tamni pa će Vam prilikom rezanja baterijska svjetiljka biti od velike pomoći. Posvijetlite noktić s donje strane tako da vidite gdje žilica završava, i odrežite pazeći pritom na liniju rezanja. Ako kojim slučajem zahvatite žilicu kuniću će curiti krv. S malo vate ili gaze pritisnite ranjeni nokat i pričekajte da prestane krvarenje. Ukoliko krvarenje ne prestaje, potražite pomoć veterinara. Kunići na prednjim šapicama imaju pet, a na stražnjim četiri noktića. Kao i za sve radnje opisane u članku, zamolite veterinara, uzgajivača ili iskusnog vlasnika kunića da vas educira.

Guza

Guza kunića treba biti čista i uredna. Zamazana ili ogoljela guza može ukazivati na upalu mjehura, proljev ili neki drugi zdravstveni problem.

Stražnje nožice

Odmaknite dlaku na donjoj strani stražnjih šapica i pogledajte ima li ranica ili krastica koje sliče na žuljeve, je li koža crvenkasta i je li dlaka s tog mjesta otpala. Žuljevi su najčešće posljedica kretanja po tvrdom tepihu, tvrde podloge u nastambi u kojem zeko provodi većinu svog vremena, a pogotovo ako se podloga svakodnevno ne mijenja. WC treba također svakodnevno čistiti jer je mokraća kunića prilično agresivna i može ubrzati nastanak žuljeva. Više o žuljevima pogledajte ovdje.

Nos

Nosić kunića mora biti suh. Vlažan nosić, iscjedak ili kihanje znaci su moguće zdravstvenih problema, prehlade ili eventualno alergije. Ne zanemarujte te znakove i odmah kontaktirajte iskusnog veterinara. Kašnjenje u primjeni terapije, pogotovo kad je riječ o zarazi ili prehladi, omogućit će bakterijama da se razmnože i rašire po cijelom tijelu.

Čišćenje ingvinalnih žlijezda

Kunići mirisom tj. feromonima koje proizvode žlijezde obilježavaju teritorij i komuniciraju s okolinom. Žlijezda na bradi nalazi se ispod jezika. Miris koji proizvodi porama se prenosi na površinu dlake pa kunić trljanjem brade obilježava svoj teritorij, drugog kunića i sve ostale stvari ili ljude koji su mu važni i koje smatra svojima. Analne žlijezde nalaze se s obje strane analnog otvora pa se izmet kunića automatski aromatizira. Kunići često u velikoj mjeri ”bibere” novu prostoriju obilježavajući na taj način svoj teritorij hrpicama ‘kuglica’.
Žlijezde koje nas zanimaju nalaze se na ingvinalnom području, s obiju strana spolnih organa, u naborima (džepovima) bez dlake. One stalno izlučuju slatkasti sekret čiji miris omogućuje kunićima da se prepoznaju i identificiraju spol, srodstvo i spremnost na parenje. Lučenje je izrazito pojačano u vrijeme tjeranja. Veća količina izlučenog sekreta ima neugodan miris i može začepiti izlazne kanale koje je potrebno redovito provjeravati i čistiti.

Lijevi izlazni kanal muškog kunića sa sekretom
Čišćenje štapićem za uši

 

Redovitim čišćenjem izlaznih kanala olakšavamo kuniću i izbjegavamo moguće komplikacije. Muški kunići od začepljenih kanala mogu dobiti upalu testisa koja onda može dovesti do drugih komplikacija, dok se ženkama može upaliti cijelo spolovilo. Kunići uglavnom sami čiste to područje, ali postoje slučajevi kada to ne mogu, npr. kada je kunić malo deblji ili ima problema sa zubima, tada je na vlasniku da vodi računa o tome da je to područje uvijek čisto.

Prilikom čišćenja izlaznih kanala osoba koja drži kunića prislanja ga na svoja prsa dok druga čisti. Prstima je potrebno rastvoriti nabor koji vodi do izlaznog kanala i mokrim štapićem za uši očistiti sekret iz nabora. Uvijek idite u smjeru od vrha nabora tj. od samog izlaznog kanala prema van i to jednim štapićem jedan potez. Za svaki novi potez uzmite čisti štapić i ponavljajte dok nabor nije potpuno čist. Isto ponovite i na naboru s druge strane.

Svi gore navedeni pregledi dio su obavezne brige o kuniću. Potrebno ih je redovito provoditi, samostalno ili uz tuđu pomoć. Oni osiguravaju prevenciju raznih bolesti i osiguravaju sretan život kunića.

Nagrada

Nakon završenog pregleda nagradite strpljenje kunića. Zeco-kolačić, komadić svježe nešpricanje voćke ili kakva slasna grančica idealna su nagrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

Savršen dan u životu jedne zekice Blixe

Podjeli na društvenim mrežama