Odlazak veterinaru

Posjet veterinaru uvijek je stresan za kunića, ali i za njegovog vlasnika

Većina vlasnika kunića u trenutku kada kunić stigne u kuću niti ne pomišlja da će jednog dana trebati veterinara. Kada taj trenutak nastupi često su preplašeni i zabrinuti. Ovdje ćemo navesti nekoliko osnovnih smjernica koje bi bilo dobro pročitati unaprijed, kako biste u trenutku hitne situacije bili spremni.

Izlazak iz kuće kuniću je sam po sebi stres. Kada još u tom trenutku ima i zdravstvenih problema, ne osjeća se dobro što dodatno komplicira situaciju. Ukoliko imate par kunića, uz bolesnog kunića uvijek povedite i njegovog partnera. Radit će mu društvo tijekom puta i „davati podršku“ prilikom pregleda. Ovisno o zdravstvenom problemu, ponekad nije loše da veterinar pregleda i kunića koji još ne pokazuje simptome potencijalne bolesti.
Za posjet veterinaru potreban vam je prikladan transporter koji je dovoljno velik da se u njemu kunić može ispružiti. Najbolje je nabaviti pravokutni transporter za mačke. Mali okrugli transporteri za kuniće (koje svi imamo) premali su i potpuno su beskorisni. Transporter treba biti prozračan i imati dovoljno velika vrata (na boku i na krovu) kroz koja kunića možete nesmetano izvaditi. Transporteri s otvaranjem na krovu vrlo su spretni za vađenje i stavljanje kunića, ali kada su zatvoreni treba ih prekriti ručnikom kako bi kunić bio zaštićen “iz zraka”. Na dno transportera stavite ručnik ili nepropusnu upijajuću podlogu (ponesite jednu viška za zamjenu u slučaju da prvu pomokri). U transporteru kunić treba imati dovoljno sijena, kako bi cijelim putem imao što grickati. Nikako nemojte u transporter kao podlogu stavljati piljevinu ili pelete – ne upijaju, rade smeće i skližu se.

Kada su vani niske temperature obavezno zamotajte transporter u neku dekicu kako se kunić zbog nagle promjene temperature ne bi prehladio. U ugrijanom automobilu razmaknite dekicu kako bi kunić imao zraka. Ako je jako hladno ili je kunić pothlađen, u transporter stavite termofor ili plastičnu bocu s toplom vodom obučenu u čarapu.

U ljetnim mjesecima, ako nije nužno, nemojte odlaziti veterinaru u najtoplije doba dana. Kunići su osjetljivi na visoke temperature i uvijek ih je potrebno prevoziti u klimatiziranom autu. Važno je znati kako kunić već nakon nekoliko minuta u pregrijanom autu može dobiti toplotni udar i uginuti.

U samom transporteru trebalo bi biti relativno tamno, kako bi kunići imali osjećaj kao da se nalaze u skrovištu.

VAŽNO
 • Uvijek tražite veterinara navedenog u preporukama (ili “vašeg” veterinara koji je već liječio kunića i poznaje ga). Ovo je iznimno bitno jer nisu svi veterinari u navedenim veterinarskim ambulantama specijalizirani za kuniće!
 • S obzirom da su kunići vrlo plahe životinje, prije odlaska kod veterinara nazovite i naručite se kako bi vrijeme čekanja u društvu drugih životinja bilo što kraće.
 • Uzmite veliki ručnik koji ćete staviti na stol. Nije bitno što ga oni prebrišu – kunić će se osjećati sigurnije na vašem ručniku, neće mu se sklizati i miris će mu biti poznat. Stavite ručnik na stol i kunića iz transportera na njega. Na kraju pregleda stavite kunića natrag u transporter, nemojte ga nepotrebno držati izloženog na stolu. To su sve sitnice koje mu stvaraju dodatni stres. Nakon pregleda dignite ručnik tako da se ona strana koja je bila na stolu zatvori prema unutra. Spremite ručnik u vrećicu i kod kuće ga odmah operite.
 • Ukoliko kunić ima partnera, uzmite ga s kunićem – zajedno se osjećaju sigurnije i stres je manji.
 • Često su vlasnici nervozni  i uplašeni kad vode bolesnog kunića veterinaru pa se događa da se važne stvari zaborave reći. Povedite sa sobom prisebnu osobu ili vodite bilješke.

 

Slobodno zapišite neke podatke koje želite reći veterinaru ili pitanja koja želite pitati.

Na primjer:

 • starost kunića
 • težina
 • od čega je eventualno ranije bolovao
 • koliko je prošlo vremena od pojave simptoma do dolaska veterinaru
 • koje znakove bolesti ste primijetili
 • što ste poduzeli kako biste pomogli kuniću (utoplili ga, masirali, dali neki od lijekova i sl.)
 • uzima li trenutno neke lijekove ili je nedavno uzimao

 

Nakon pregleda zamolite veterinara neka vam napiše par osnovnih podataka ili zapišite sami ono što će vam veterinar reći, kao na primjer:

 • dijagnozu (koja bolest je ustanovljena)
 • terapiju, odnosno koje lijekove trebate dati kuniću, u koje doba dana i na koji način
 • što osim davanja lijekova trebate učiniti
 • trebate li doći na ponovni pregled/kontrolu i kada
 • kada otprilike možete očekivati poboljšanje zdravstvenog stanja

 

Nakon dolaska kući kuniću ponudite nagradu, omiljenu poslasticu i pratite ga neko vrijeme kako biste se uvjerili da se oporavio od stresa odlaska van kuće.

Pogledajte našu listu preporučenih veterinara i provjerite je li netko od njih u vašoj blizini.

 

Podjeli na društvenim mrežama