O nama

Pozdrav, mi smo

Udruga za pomoć zečevima i kunićima „Zecovi“

Priča od „Zecovima“ započela je 2001. godine kada je pokrenuta prva stranica na hrvatskom jeziku Zecovi.net s informacijama o prehrani, držanju, njezi i brizi za kuniće. Uz stranicu je pokrenut i iznimno aktivan Forum na kojem je u periodu od 2001. godine do danas aktivno sudjelovalo preko 6000 korisnika (s preko 50.000 tema i nekoliko stotina tisuća postova) te je njegovim posredovanjem udomljeno preko 1000 kunića.

Kako se putem Foruma Zecovi.net veliki broj njegovih korisnika (organizirano, ali i samostalno) dugi niz godina bavio pomaganjem kunićima, njihovim udomljavanjem, privremenim smještajem i edukacijom novih vlasnika kunića, krajem 2007. godine rođena je ideja o osnivanju Udruge.

Udruga za pomoć zečevima i kunićima „Zecovi“ je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 23. veljače 2008. u Zagrebu na zajedničku inicijativu članova web portala i Foruma Zecovi.net koja se financira isključivo od članarina i donacija članova i simpatizera. Osnovni cilj Udruge je spašavanje i udomljavanje kunića, kućnih ljubimaca, kao i edukacija njihovih sadašnjih i budućih vlasnika. Udruga djeluje na području cijele Republike Hrvatske i već 16 godina uspješno pomaže kunićima i njihovim vlasnicima.

Udruga se, uz primarnu aktivnost spašavanja kunića i pružanja pomoći pri udomljavanju, bavi savjetovanjem vlasnika o optimalnom držanju i njezi kunića, informiranjem građana RH o zaštiti životinja, a posebice kunića, kao i sakupljanjem najnovijih znanstvenih informacija i saznanja o kunićima.

Do prije nekoliko godina djelovanje Udruge je bilo ograničeno isključivo na stranicu Zecovi.net i pripadajući Forum. Razvojem društvenih mreža i novih načina komunikacije i interakcije, glavnina komunikacije i rada Udruge trenutno se odvija preko društvenih mreža Facebooka, Twittera i Instagrama. Stranica Zecovi.net redovno se nadopunjava novim informacijama i člancima, dok se Forum kao zastarjela forma postepeno ugasio i danas je samo informativnog karaktera.

Volonteri Udruge Zecovi preko profila na društvenim mrežama na dnevnoj bazi dijele fotografije, priče i zanimljivosti iz djelokruga svog rada te komuniciraju sa sadašnjim i budućim vlasnicima kunića pružajući podršku, savjete ili pomoć pri udomljavanju. Telefon Udruge, na kojem se mogu dobiti informacije, savjeti ili pomoć dostupan je od 0 do 24 sata te u prosjeku ima oko 50 poziva mjesečno.

Udruga Zecovi članica je Saveza udruga grada Zagreba – SUZA kao i Mreže za zaštitu životinja RH te aktivno sudjeluje u projektima zaštite životinja, posebice kunića, surađuje sa nadležnim institucijama i educira građane.

Sukladno tome, pokrenuta je i akcija „Dan kunića“ na kojoj članovi Udruge Zecovi savjetuju vlasnike kunića, pregledavaju kuniće, režu nokte, upoznaju ih s osnovama brige o kunićima i njihovoj prehrani, dijele informativne letke te po potrebi upućuju na veterinare koji imaju veliko iskustvo baš u liječenju kunića. Dan kunića u zadnjih 12 godina održan je više od 20 puta u Zagrebu i Rijeci. Na Dan kunića dolazi u prosjeku 10 u Zagrebu i 15-20 kunića i njihovih vlasnika u Rijeci. Dan kunića održava se 1-2 puta godišnje u oba grada. Udruga dugi niz godina izdaje prigodni kalendar, koji ima i edukativni karakter, s fotografijama sretno udomljenih kunića i njihovim pričama te Info crticama o njezi, brizi i zanimljivostima.

Kako bi se podigla svijest o odgovornom i promišljenom uzimanju kunića za kućne ljubimce i s obzirom na to da se kunići još uvijek smatraju kao idealan poklon za djecu (za Uskrs ili pod bor), u periodu od 15. prosinca do 10. siječnja te oko dva tjedna prije Uskrsa udomljavanja štićenika Udruge su stopirana! Kako bi se dodatno naglasilo odgovorno uzimanje kunića, u periodu prije Uskrsa u Zagrebačkom životinjskom kutku održava se već tradicionalna akcija udomljavanja „Pravih uskršnjih kunića – čokoladnih kunića“, gdje zainteresirani građani dobivaju informacije o kunićima kao kućnim ljubimcima i njihovim potrebama i imaju priliku udomiti Pravog uskršnjeg kunića od čokolade.

Zahvaljujući volonterima, članovima i simpatizerima Udruge širi se kultura držanja kunića i podiže razina znanja o ovoj vrsti kućnih ljubimaca.

Udruga Zecovi će i dalje iskustvom, zalaganjem i aktivnostima kroz svoj rad nastaviti s udomljavanjem i pomaganjem kunićima i njihovim vlasnicima u savladavanju prepreka koje im stanu na put.