Kako je sve počelo

Cijela priča o Zecovima počela je prije 20 godina jednom malom krznenom lopticom Hanžikom kojoj je odgovorni vlasnik želio pružiti sve potrebno u životu. U to vrijeme kunići nisu baš bili uobičajeni kućni ljubimci, a informacija o njezi i prehrani gotovo da nije ni bilo. S velikim trudom i entuzijazmom vlasnik je napravio web stranicu s forumom i nazvao je ”Zecovi za neznalice” kako bi pomogao svim vlasnicima kunića koji su tražili informacije.

Web stranica www.zecovi.net  aktivirana je 2001. godine, u doba kada na hrvatskom jeziku nije postajala niti jedna stranica s informacijama o kunićima¸ sa ciljem edukacije ljubitelja kunića. Uz stranicu je kreiran i jako aktivan forum gdje se odvijala glavnina interakcije i druženja vlasnika kunića koji su tražili informacije i pomagali jedni drugima. U periodu od 2001. do danas na forumu Zecovi.net aktivno je sudjelovalo preko 5000 korisnika (s preko 50 000 tema i nekoliko stotina tisuća postova) te je njegovim posredovanjem udomljeno preko 1000 kunića. Nažalost, s obzirom da je razvojem društvenih mreža forum postao zastarjela forma, njegovo djelovanje se lagano ugasilo. Trenutno postoji u arhivskoj formi na novim stranicama gdje se može pregledavati i čitati. Glavna aktivnost i komunikacija vlasnika kunića preselila se na društvene mreže Facebook, Twitter i Instagram. Kroz 20 godina, koliko je stranica Zecovi za neznalice aktivna, promijenilo se pet varijanti stranice i tri foruma.

Krajem 2007. godine među članovima foruma Zecovi.net rođena je ideja o osnivanju udruge koja će se aktivnije uključiti u rješavanje problematike edukacije i zaštite kunića. Dana 23. veljače 2008. godine u Zagrebu je osnovana Udruga za pomoć kunićima ”Zecovi” koja djeluje i danas. Udruga je registrirana u ožujku 2008. godine sa sjedištem u Zagrebu. Djeluje na području cijele Hrvatske, a po potrebi i šire.

2008. godine predstavljena je zadnja (peta) varijanta stranice Zecova s novom verzijom atraktivnog foruma koja je bila aktivna do listopada 2020. godine. U svibnju 2021. godine predstavljena je sadašnja stranica Zecova za neznalice.

Zahvaljujući svim vlasnicima kunića koji su sudjelovali u radu Foruma od davne 2001. godine, velikom broju volontera i članovima Udruge, kultura držanja kunića i razina znanja o ovoj vrsti kućnih ljubimaca širi se i dan danas. Ljudi su polako učili, stjecali iskustvo i razmjenjivali ga. Svojim iskustvom, zalaganjem i aktivnostima pomogli su mnogima u svladavanju prepreka na koje nailaze gotovo svi novi vlasnici kunića (edukacija o životnim potrebama kunića, prehrani, pomoć u kupnji opreme, prepoznavanje zdravstvenih problema i usmjeravanje na iskusne veterinare i sl.), a aktivno pomažu i danas.

Tijekom ovih 20 godina sklopilo se mnogo prijateljstava, pomoglo se mnogim kunićima, bilo je i sretnih i tužnih trenutaka, koje smo zajedno dijelili i nadamo se da ćemo nastaviti i dalje.

Pogledajte kako su Zecovi.net izgledali tijekom cijelog svog “života” 🙂