Pasteurella multocida

Jako zarazna i opasna bakterija

Bakterija Pasteurella multocida povezana je s mnogobrojnim bolestima kunića. Iako je Pasteurella zajednička mnogim sekundarnim infekcijama koje se javljaju, kao primarna nije uobičajena. Većina kunića izložena je bakteriji već u početku života, u leglu. Teško je reći koji će kunići razviti bolest, a koji će biti nosioci cijelog života bez znakova i pojave bolesti. Minimiziranje stresa, odgovarajuća prehrana, čista okolina i svježa voda pridonose imunitetu kunića i time umanjuju mogućnost „aktivacije“ bakterije i razvijanje bolesti.

Ciklus i prijenos bakterije Pasteurella multocida

Najčešće se manifestira u obliku respiratornih bolesti: rinitis, konjuktivitis, upala pluća, nazolakrimalni kanal pun sekreta, sekret iz oka, uha, a nalazimo je i u usnoj šupljini, izaziva i genitalne infekcije, apcese…

Iscjedak iz nosnice zaraženoga kunića

Vrlo lako se širi iz nazalne šupljine, gdje živi kao komenzalni organizam (životinja koja živi u drugoj životinji i pritom ima neku korist), na ostale organe i dijelove tijela kunića.

Najčešće se javlja kod pojačanog stresa i kod pojačane interakcije s drugim zaraženim kunićima, npr. novi kunić koji je kupljen u pet shopu ili od uzgajivača. Prenosi se direktnim kontaktom ili putem zraka i veoma je zarazna.
Kod mladih kunića moguća je akutna infekcija i septikemija, dok je kod odraslih kunića izražena više kao kronična, recidivirajuća bolest.
Kunića možemo čuti kako šmrče i vidjeti prisutan iscjedak iz nosa. Kod početnog stanja bolesti iscjedak je vodenast i kunić dobro reagira na terapiju, dok je kod ozbiljnijih slučajeva iscjedak gust i žute boje. Kunić prednjim šapama briše iscjedak iz nosa zbog čega se stvaraju žute mrlja na šapicama i skorenom krznu, a često možemo vidjeti skoreni sekret i ranice oko samih nosnica.

Apces na donjoj čeljusti

Zbog smanjenog osjeta mirisa i nemogućnosti disanja i žvakanja u isto vrijeme, kunić ponekad slabije jede pa dolazi do poremećaja probave. Posljedično kunić mršavi i razvija se sekundarni problem.

Loša higijena nastambe, premala nastamba, nedovoljna cirkulacija svježega zraka, nakupljanje prašine i stvaranje amonijaka dodatno pogoršavaju bolest. Čist prostor, redovito prozračivan i bez propuha puno pomaže te povoljno djeluje na imunitet kunića.

 

 

U većini slučajeva Pasteurella multocida prisutna je kod abcesa i inficiranih rana koje se javljaju kod kunića. Kako je bolest prisutna u nazalnom kanalu, kunići lizanjem i uređivanjem krzna kontaminiraju tkivo te se stvaraju abcesi i rane…

Ispiranje suznog kanala

Liječenje bakterije Pasteurella multocida ovisi o kliničkim simptomima kunića. Što je bolest dugotrajnija, odgovor imuniteta na terapiju je lošiji. Akutne upale gornjih ili donjih dišnih puteva mogu dobro reagirati na antibiotike i nesteroidne protuupalne lijekove. Najčešće propisani i djelotvorni lijekovi su: enrofloxacin, trimethoprimin sulpha, chloramphenicol, tetracyclines, cephalexin ili penicilin, dok je na clindamycin i lincomyn bakterija otporna. Prije davanja antibiotika svakako je dobro napraviti i bris nosne/ušne šupljine na bakteriološku pretragu s uključenim antibiogramom.

Lijekove nikada ne dajte na svoju ruku, liječenje obavezno mora provoditi i nadzirati iskusni veterinar!

 

Uz dugotrajno uzimanje antibiotika nužno je davati i probiotike (npr. Pro-digest, Linex i sl.) kako ne bi došlo do poremećaja crijevne flore i problema s probavom.

Lezije u plućima

 

Kako bi se kuniću olakšalo disanje, istoga je moguće inhalirati i ispirati nosnu šupljinu fiziološkom otopinom. Kod upale pluća izazvane bakterijom Pasteurella multocida bolest može biti akutna i fatalno smrtonosna. Apsces može biti prisutan i u prsnoj šupljini.

 

Kronične ili subakutne infekcije također se javljaju kod kunića bez kliničkih znakova. Takvi kunići nosioci su zaraze za druge kuniće i uvijek ih treba izolirati od drugih kunića.

 

 

Kod infekcije srednjeg uha, Pasteurella multocida može se proširiti i izazvati vestibularni sindrom (tzv. head tilt) koji rezultira neurološkim simptomima kao npr. nekontrolirano treperenje očiju i zakrivljenost vrata.

Cjepiva protiv bakterije Pasteurella multocida uspješno su korištena kod drugih vrsta životinja (npr. ovaca), ali djelotvornog cjepiva za kuniće još uvijek nema!

 

 

 

Podjeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Zanimaju vas vijesti i korisne informacije o kunićima?

PIKNITE NAM VAŠU EMAIL ADRESU - NE SPAMMAMO

© Sva prava pridržana - Udruga Zecovi 2020-2022

O da, i mi volimo male dlakave životinjice ❤ DEMODE