Pasteurella multocida

Jako zarazna i opasna bakterija

Bakterija Pasteurella multocida povezana je s mnogobrojnim bolestima kunića. Iako je Pasteurella zajednička mnogim sekundarnim infekcijama koje se javljaju, kao primarna nije uobičajena. Većina kunića izložena je bakteriji već u početku života, u leglu. Teško je reći koji će kunići razviti bolest, a koji će biti nosioci cijelog života bez znakova i pojave bolesti. Minimiziranje stresa, odgovarajuća prehrana, čista okolina i svježa voda pridonose imunitetu kunića i time umanjuju mogućnost „aktivacije“ bakterije i razvijanje bolesti.

Ciklus i prijenos bakterije Pasteurella multocida

Najčešće se manifestira u obliku respiratornih bolesti: rinitis, konjuktivitis, upala pluća, nazolakrimalni kanal pun sekreta, sekret iz oka, uha, a nalazimo je i u usnoj šupljini, izaziva i genitalne infekcije, apcese…

Iscjedak iz nosnice zaraženoga kunića

Vrlo lako se širi iz nazalne šupljine, gdje živi kao komenzalni organizam (životinja koja živi u drugoj životinji i pritom ima neku korist), na ostale organe i dijelove tijela kunića.

Najčešće se javlja kod pojačanog stresa i kod pojačane interakcije s drugim zaraženim kunićima, npr. novi kunić koji je kupljen u pet shopu ili od uzgajivača. Prenosi se direktnim kontaktom ili putem zraka i veoma je zarazna.
Kod mladih kunića moguća je akutna infekcija i septikemija, dok je kod odraslih kunića izražena više kao kronična, recidivirajuća bolest.
Kunića možemo čuti kako šmrče i vidjeti prisutan iscjedak iz nosa. Kod početnog stanja bolesti iscjedak je vodenast i kunić dobro reagira na terapiju, dok je kod ozbiljnijih slučajeva iscjedak gust i žute boje. Kunić prednjim šapama briše iscjedak iz nosa zbog čega se stvaraju žute mrlja na šapicama i skorenom krznu, a često možemo vidjeti skoreni sekret i ranice oko samih nosnica.

Apces na donjoj čeljusti

Zbog smanjenog osjeta mirisa i nemogućnosti disanja i žvakanja u isto vrijeme, kunić ponekad slabije jede pa dolazi do poremećaja probave. Posljedično kunić mršavi i razvija se sekundarni problem.

Loša higijena nastambe, premala nastamba, nedovoljna cirkulacija svježega zraka, nakupljanje prašine i stvaranje amonijaka dodatno pogoršavaju bolest. Čist prostor, redovito prozračivan i bez propuha puno pomaže te povoljno djeluje na imunitet kunića.

 

 

U većini slučajeva Pasteurella multocida prisutna je kod abcesa i inficiranih rana koje se javljaju kod kunića. Kako je bolest prisutna u nazalnom kanalu, kunići lizanjem i uređivanjem krzna kontaminiraju tkivo te se stvaraju abcesi i rane…

Ispiranje suznog kanala

Liječenje bakterije Pasteurella multocida ovisi o kliničkim simptomima kunića. Što je bolest dugotrajnija, odgovor imuniteta na terapiju je lošiji. Akutne upale gornjih ili donjih dišnih puteva mogu dobro reagirati na antibiotike i nesteroidne protuupalne lijekove. Najčešće propisani i djelotvorni lijekovi su: enrofloxacin, trimethoprimin sulpha, chloramphenicol, tetracyclines, cephalexin ili penicilin, dok je na clindamycin i lincomyn bakterija otporna. Prije davanja antibiotika svakako je dobro napraviti i bris nosne/ušne šupljine na bakteriološku pretragu s uključenim antibiogramom.

Lijekove nikada ne dajte na svoju ruku, liječenje obavezno mora provoditi i nadzirati iskusni veterinar!

 

Uz dugotrajno uzimanje antibiotika nužno je davati i probiotike (npr. Pro-digest, Linex i sl.) kako ne bi došlo do poremećaja crijevne flore i problema s probavom.

Lezije u plućima

 

Kako bi se kuniću olakšalo disanje, istoga je moguće inhalirati i ispirati nosnu šupljinu fiziološkom otopinom. Kod upale pluća izazvane bakterijom Pasteurella multocida bolest može biti akutna i fatalno smrtonosna. Apsces može biti prisutan i u prsnoj šupljini.

 

Kronične ili subakutne infekcije također se javljaju kod kunića bez kliničkih znakova. Takvi kunići nosioci su zaraze za druge kuniće i uvijek ih treba izolirati od drugih kunića.

 

 

Kod infekcije srednjeg uha, Pasteurella multocida može se proširiti i izazvati vestibularni sindrom (tzv. head tilt) koji rezultira neurološkim simptomima kao npr. nekontrolirano treperenje očiju i zakrivljenost vrata.

Cjepiva protiv bakterije Pasteurella multocida uspješno su korištena kod drugih vrsta životinja (npr. ovaca), ali djelotvornog cjepiva za kuniće još uvijek nema!

 

 

 

Podjeli na društvenim mrežama