Obavezna kućna ljekarna

Hitne situacije se gotovo uvijek dešavaju iznenada: nedjeljom , praznikom, noću; zato je neophodno imati svoju kućnu ljekarnu za prvu pomoć.

Kada kod kunića primijetite znakove bolesti, reagirajte odmah, budite spremni jer je svaka minuta od životne važnosti! Uvijek se posavjetujte s iskusnim veterinarom prije primjene bilo kakve terapije!

Kućna ljekarna koju svaki vlasnik kunića treba imati u svakom trenutku nije skupa, lako se nabavlja i neophodna je. Kako bismo vam pomogli da lakše nabavite sve što je potrebno za hitne situacije, u nastavku je popis što svaka kućna ljekarna odgovornog vlasnika kunića mora sadržavati:

1. Sab simplex kapi – za plinove. On je bolji od Espumisana baby kapi, u Srbiji nema Sab simplex kapi pa zato stavljamo i Espumisan. Najbolji lijek za plinove koji možete naručiti preko Interneta namijenjen za kuniće je Dimeticon Albrecht.

2. Panacur u pasti –  najlakši je za doziranje. Za jedan ciklus terapije prosječni kunić treba 2 tube paste. U Hrvatskoj ga nema (dostupni su sirup, tablete, pasta i prah) pa preporučamo da ga unaprijed nabavite. Kad vam treba često nemate vremena čekati dostavu. Panacur je jedini  za liječenje moždanog udara i E.C. parazita. Jako bitno!

3. Fibreplex – probiotik kao terapija za začep, plinove, proljev i kod davanja antibiotika za očuvanje crijevne flore. Linex baby možete koristiti u hitnim situacijama kada nemate Fibreplex.

4. Čaj od šipka u rinfuzi – za proljev. Važno je razlikovati proljev (tekućina) i mekane kuglice (vitaminska stolica)! Ponekad neiskusniji vlasnici za mekane kuglice misle da je proljev i daju čaj od šipka, može se raditi o predzačepnom stanju i čaj napravi više štete nego koristi, dodatno začepi kunića.

5. Čaj od komorača u rinfuzi – iznimno bitno imati doma. Izvrstan za sve moguće probleme, pogotovo za plinove. U kombinaciji sa sredstvom protiv plinova (pod broj 1) najbolja je terapija za plinove koju možete imati kod kuće.

6. Korijen maslačka – eliminator štetnih tvari i otrova iz probavnog trakta. Davati kod problema s probom, trovanjem ili kao prevenciju začepa.

7. Kamilica cvjetovi – kao čaj za probavu i hidrataciju kunića, ali i kao tekućina s kojom miksate nadohranu kada treba prisilno hraniti kunića.

8. Aktivni ugljen – u slučaju trovanja treba reagirati odmah!

9. Šprice različitih veličina – manje za davanje lijekova i tekućine, velike su potrebne za nadohranu.

10. Lan – također jako bitan! Kupujte cijele sjemenke, jer od njih dobivate sluz lana koja se daje kada nastupi predzačep. Možete ih samljeti sami i davati kao prevenciju začepa i za probavu.

11. Fiziološka otopina – za ispiranje rana i očiju, inhaliranje.

12. Lijekovi protiv bolova – na slici je Meloksikam putem injekcije i Meloksidyl za oralno davanje. Prije davanja obavezno se konzultirati s iskusnim veterinarom!

13. Vidac čaj – jedini čaj za ispiranje očiju kod kunića (čaj obavezno procijediti kroz gustu gazu prije ispiranja). Možete koristiti i Ocu Flash kapi za oči.

14. Cink pasta – liječi pododermatitis (žuljeve).

15. Anima strath – sirup za imunitet. Najkvalitetniji. Niti jedan sintetički vitamin ne može zamijeniti dobru prehranu, ali ako je potrebno pojačati imunitet preporuka je Anima strath.

16. Pinceta za krpelje – ako kunića vodite vani (nadamo se samo u ograđeno dvorište).

17. Ovratnik – konzultirati se s iskusnim veterinarom kad je on potreban. Mnogim kunićima jako smeta, izrazito su nervozni i ne jedu, ali ponekad nema druge opcije.

18. Critical care – nadohrana za bolesne kuniće potrebna kod prisilnog hranjenja.

 

 

Podjeli na društvenim mrežama