Nadohrana – Critical Care

Critical Care - nadohrana koja spašava živote!

“Critical care” je medicinska mljevena hrana, sastavom bogata vlaknima. Namijenjena je biljojedima kada ne mogu sami jesti ili ne jedu dovoljno kako bi se spriječio zastoj u probavi. Kunići nemaju mišiće koji bi poticali probavu, stoga ne smiju postiti duže od 24 sata. Bez hrane ili s nedovoljnim unosom hrane, stanje kunića vrlo brzo postaje kritično. U tom slučaju i ovisno o bolesti i stanju kunića, možda ćete ih morati hraniti prisilno špricom. Ponekad kunići odbijaju hranu kada trpe bolove (npr. dentalni problemi). U tom slučaju kako bi im se sačuvala normalna probava, treba ih se nadohranjivati sve dok lijekovi ne uklone uzrok.

Prije hranjenja, kunića treba pregledati stručan veterinar, dijagnosticirati bolest i liječiti.

Važno:

Kunići s probavnim problemima prije svega hitno trebaju terapiju lijekovima kod veterinara, nikada se ne smiju nadohranjivati na akutne probleme u probavnom traktu i dok nije otklonjena sumnja na blokadu u probavi (RTG). Kod veterinara koji nisu specijalizirani za kuniće uobičajena je praksa prisilno hraniti kako bi im se probava pokrenula. Takav pristup koštao je života mnoge kuniće. Iz tog razloga uvijek potražite veterinara koji je specijaliziran za kuniće, makar to bilo u drugom gradu, isplatit će se!! Jednako je važna brza reakcija vlasnika kao i dobiti ispravnu terapiju od veterinara.

Provjeravajte kuniće barem dva puta dnevno jedu li i jesu li aktivni te kakva im je stolica koja može ukazivati na mnoge bolesti.

Imajte obaveznu kućnu ljekarnu uvijek spremnu  kako biste mogli odmah reagirati.

Nepravilni trokustasti izmet trebao bi biti pregledan od strane pouzdanog veterinara. Ukazuje na to da kunić ne unosi dovoljno hrane. Često se pojavljuje kod prehrane suhom hranom (peletima), koju bi trebalo zamijeniti s više svježe hrane. Ako se izmjenom prehrane stanje ne popravi, predznak je drugih oboljenja poput parazita, tumora, dentalnih oboljenja, probavnih smetnji, bolova…

Kada kuniće treba nadohranjivati:
  • kod neuroloških poremećaja ( E. cuniculi…)
  • kod bolesti organa (bubrega, jetre, srca)
  • kod dentalnih bolesti (bolesti usne šupljine, zubi, apcesi…)
  • nakon probavnih problema (začep, plinovi, blokada…)
  • nakon operacije
  • stari, slabi kunići
Industrijski critical care

U prodaji postoje gotove komercijalne hrane za nadohranu, nama najpoznatije/najdostupnije su Oxbow i Emeraid. Nažalost, te gotove smjese sastavom su sve samo ne idealne. U osnovi imaju sličan sastav kao gotova industrijska hrana za životinje. Osim toga, pokrivaju samo potrebe preživljavanja i nemaju funkciju debljanja. U ovim hranama visoki udio pšenice vrlo je zabrinjavajući jer pšenicu kunići ne mogu pravilno probaviti te im remeti ravnotežu u crijevnoj flori. Posljedica takve prehrane su poremećaji apsorpcije, probavni problemi, bujanje crijevne flore i druge bolesti koje sadrže prevelike količine umjetnih sastojaka, posebice vitaminima topivim u mastima, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Na primjer, prekomjerna opskrba vitaminom D dovodi do kalcifikacije u krvnim žilama, bubrezima i mokraćnom mjehuru. Iz toga slijedi da je komercijalna hrana nezdrava te nije nikako za kuniće koji duže vrijeme moraju biti na nadohrani i udebljati se, kao ni za kuniće s probavnim problemima (začep, plinovi). Možda bi bila u redu za kuniće koji su navikli na takvu prehranu kada prestanu jesti nakon neke operacije, npr. kada loše podnesu anesteziju.

Od komercijalnih hrana, RodiCare instant mješavina je najprihvatljivija jer sadrži zob koju kunići bolje podnose te je mogu bolje nutritivno iskoristiti i probaviti. Dobra je i za kuniće koji se moraju udebljati, tj. nadoknaditi izgubljenu masu. Međutim, imajte na umu da zob nije dobra kod proljeva ako je to razlog probavnog problema.
Umjesto komercijalno dostupnih vrsta nadohrane, mnogi vlasnici i veterinari koriste komercijalnu gotovu hranu kao što su prebiotski-probiotski peleti Pro-Fibre u namočenom obliku, sastavom bogati vlaknima. Kada kunić ne može jesti sijeno, oni se mogu kombinirati s mljevenim sijenom kako bi se sačuvala probava dok se ne ukloni uzrok zubnih oboljenja. JR farm ima u prodaji mljevenu smjesu za nadohranu koju veterinari najčešće preporučuju. Sastavom je u većem postotku sijeno i suho bilje, ali niti ta nije za dugotrajno davanje jer sadrži previše kalcija što može naštetiti probavi te potaknuti druge zdravstvene probleme (bubrežne, mokraćne…).

Domaći critical care

Umjesto komercijalnih nadohrana, uvijek možete sami napraviti smjesu za nadohranjivanje koja će biti puno kvalitetnija i korisnija te možete sami slagati sastav, ovisno o potrebama i navikama u prehrani kunića.

Potrebno vam je:
Zašto ovaj sastav?
  • 70% sijeno najbolje timothy (ima najviše vlakna)
  • 20% suho bilje (npr. cvjetovi kamilice, menta – za probavu), suho lišće od jabuke (prirodni probiotik), korijen maslačka (eliminira štetne tvari iz organizma)
  • 10% topli čaj od komorača (sprječava plinove i nadutost, ako kunić ima probavne probleme) ili topli čaj od kamilice (kamilica umiruje), za kuniće koji su pod stresom, kada trebaju uzimati nadohranu duži vremenski period.

 

Smjesa mora biti dovoljno sitno mljevena i kompaktna kako bi mogla prolaziti kroz špricu. Koristite topli čaj kako biste pojačali aromu bilja. Za ovakvu nadohranu trebat će vam veće štrcaljke/šprice s većim otvorom za nadohranu koje možete naći u pet shopu na odjelu za mačiće. Kroz medicinske šprice moći će proći samo vrlo fino samljevena smjesa.

Ovaj sastav kašice idealan je za pokretanje probave nakon probavnih problema, kada kunić još uvijek ništa ne može sam jesti ili kod bolesti usne šupljine kada odbija sijeno i samim tim ne unose dovoljno nutrijenata.

Od ovakve domaće smjese također možete raditi dehidrirane “kolačiće” koji će spasiti kunića od stresa nadohranjivanja te mu spasiti probavu kada ne može sam jesti sijeno (jer je grubo), a čeka operaciju zubi. Smjesu za kolačiće stavite između dva papira za pečenje i razvaljajte valjkom za tijesto što je tanje moguće, a da možete narezati na komade koji se ne raspadaju. Možete ih dehidrirati u dehidratoru ili na papiru na zraku. Računajte da dehidratoru treba oko 5 sati kako bi posušio 5 razina kolačića koji će vam biti dovoljni za oko 2-3 dana. Ako sušite na zraku, trebat će vam nekoliko dana, ovisno o debljini keksića. U tom slučaju pazite da keksiće redovito preokrećete te pazite da nema vlage kako se ne bi razvila plijesan. U slučaju zubnih oboljenja neka ih kunić ima ponuđene stalno.

Kod probavnih problema naši veterinari uvijek savjetuju sklanjanje teško probavljive hrane tako da u kašicama za pokretanje probave nikako nije mjesto peletima, voću, korjenastom povrću, sjemenkama i sl. Kada kunića treba nadohranjivati kako bi se udebljao jer ne unosi dovoljno hrane sam ili kod slabih kunića, mogu se dodati i ostali sastojci poput vlaknastih pre-probiotskih peleta, dozvoljenih sjemenki (lan, komorač, sikavica, kumin, anis, čičak, sikavica)  ili zobenih pahuljica u manjim količinama. Kojoj god svrsi bila namijenjena nadohrana, neka sastav bude većinom sijeno.

Koja nadohrana bi bila najprikladnija za vašeg kunića?

Ona koja odgovara prehrani na koju je vaš kunić navikao do sada. Nagla promjena u prehrani nije preporučljiva iz razloga što će preopteretiti tijelo u već oslabljenom stanju. Ako je vaš kunić do sada jeo industrijsku peletiranu hrana, onda neka i ona bude dio sastava, ali u manjim količinama. Birajte Cuni Adult Complete koji sadrži ekstra gruba sirova vlakna i prebiotike za optimalnu crijevnu ravnotežu. U pravilu najbitnije je da nadohrana bude bogata vlaknima (sijeno timothy). Ako je vaš kunić imao prirodnu prehranu, onda će biti jako loša odluka izabrati gotovu industrijsku nadohranu.
U svim kombinacijama izbjegavajte žitarice!!

Kako davati nadohranu?

Kod hranjenja špricom većinom kunići reagiraju stresno. Nije hrana ta koja odbija kunića od jedenja nego način na koji ćete vi pristupiti. Nadohrani biste stoga trebali pristupati što pažljivije i smirenije. Ako ste uzrujani ili pod stresom to može uznemiriti kunića. Budite mirni i strpljivi i napravite pauze ako obrok postaje bitka za bilo koga od vas te pokušajte malo kasnije. Neki kunići se osjećaju sigurnije kad ih se omota ručnikom kao “sarmicu”. Dakle, vrlo je važno da ostanete mirni i opušteni. Spori i namjerni pokreti s čestim prekidima smanjit će stres i kod životinje i kod vas. Prije svega mazite kunića te mu dajte špricu vode. Uvijek pripremite svježu nadohranu za svako hranjenje. Na početku je preporučljivo dati vrlo malu količinu kako bi se kunić navikao na okus. Ponudite kuniću malom žlicom ako će htjeti sam. Neki kunići žele i sami jesti iz šprice kada nisu pod bolovima. Ako odbijaju morate dati prisilno špricom u sami kut usta, između kutnjaka i sjekutića, u malim količinama kako bi stigao prožvakati i progutati, suprotno bi se mogao ugušiti. Ponekad nadohranjivanje može biti neuredno, pogotovo ako se kunić bori. Pripremite uz sebe suhi i vlažni ručnik kako biste mogli pobrisati kunića. Potrudite se da nakon hranjenja budu suhi, pogotovo kod kunića s dentalnim problemima jer mnogi znaju sliniti tako da možete pratiti situaciju zubiju.
Potrebna dnevna količina nadohrane za svaku životinju ovisi o mnogim čimbenicima kao što su: pasmina, dob, težina i kliničko stanje, te se prilagođava na temelju veterinarske preporuke.
Općenito, za sisavca biljojeda potrebne su 3 žlice suhog proizvoda (gotove nadohrane) ili 50-60 g mljevene nadohrane dnevno po kilogramu tjelesne težine. Želudac patuljastog kunića ne sadrži više od 20 ml, stoga nikada ne smijete dati previše odjednom. Slabijim životinjama treba davati češće, manje obroke. Čim vaš kunić počne samostalno jesti, porcija nadohrane se smanjuje iz dana u dan. Nakon svake nadohrane treba dati kuniću 2-3 ml vode te im ona mora biti dostupna u svakom trenutku. Idealno bi bilo kuniće hraniti svaka 3-4 sata. Ako ovo uzrokuje preveliki stres kod kunića, ograničite hranu na 3-4 puta dnevno.

Kako možemo znati dobiva li kunić dovoljno nadohrane?

Pratite stolicu kunića, na početku će ona biti puno sitnija, različitih oblika, grozdastih nakupina, može biti i sluzava i smrdljiva ako je kunić primao neke lijekove, a kasnije bi one morale biti formiranog oblika ako je sve u redu.

Slika1: izmet gladnog kunića, kunić ne unosi dovoljno vlakna ili ne dobiva dovoljno hrane. Savjet: ako vidite niti u kakici, provjerite povremeno radi li se o dlakama. Ukoliko je žilavo i vlažno radi se o neprobavljenim vlaknima te savjetujemo da ispitate prehranu u konzultaciji i pregledom kod veterinara jer može upućivati na dentalne probleme.
Slika2 : formirane kuglice, znači da dobiva dovoljno hrane te ste na ispravnom putu.
Slika2 : formirane kuglice, znači da dobiva dovoljno hrane te ste na ispravnom putu.

Kunića treba redovito vagati kako biste znali da li gubi ili dobiva na težini. Važu se uvijek u isto vrijeme (ujutro prije obroka), jer obroci mogu dodati do 90 g na težini. Doma kunića možete vagati pomoću kuhinjske vage ili vage za bebe. Za kuniće mirnijeg karaktera bit će dovoljna kuhinjska vaga (sa slike 1), iako više preferiramo vagu za bebe jer je puno manje stresna za kuniće. (slika 2).

 

Ukoliko kunić prima lijekove (antibiotike) nužno je uz njih davati i probiotike.

I posljednje, kada se probava stabilizirala te ste uvidjeli da imate greške u prehrani koje su bile uzrok ovog stanja i odlučite se na drastične promjene u prehrani – izvedite to vrlo postepeno, minimalno 14 dana za prelazak s loše hrane na kvalitetniju jer kunići imaju osjetljiv probavni trakt koji se mora postepeno navikavati na promjene.

Podjeli na društvenim mrežama