Odabir veterinara

Odabir veterinara iznimno je bitan i često znači razliku između života i smrti kunića!

Pronaći veterinara iskusnog u liječenju kunića nije lako niti u većim gradovima, a kamoli u manjim mjestima. Lokalni veterinari mogu biti izvrsni u liječenju drugih životinja (pasa i mačaka), ali

nemaju velikog iskustva u liječenju kunića jer jednostavno na području koje pokrivaju kunići nisu toliko česti kućni ljubimci. Iako su se u zadnjih nekoliko godina situacija dosta popravila, još uvijek se potrebno dobro informirati kojem veterinaru odvesti kunića. Pojedini odgovorni veterinari bez bogatog iskustva u radu s kunićima o tome će vas informirati i uputiti na nekog od svojih kolega. Nažalost, ima i onih koji će prihvatiti kunića, ali njegovo liječenje neće biti na potrebnoj razini, što može završiti kobno.

S obzirom da su kunići jako osjetljive i specifične životinje, koje svoje zdravstvene probleme skrivaju do posljednjeg trenutka, jako je važno znati gdje i kome ići kada problem nastane. Apsolutno je nužno da ih pregleda iskusan veterinar koji se s njima susreo i zna kako postupiti i kako liječiti kunića.
Ovdje je važno napomenuti da se o iskusnim veterinarima potrebno raspitati odmah po dolasku kunića u kuću jer u trenutku kada nastupi hitna situacija nećete imati vremena istraživati veterinare.
Kunić svoje zdravstvene probleme voli skrivati pa je izuzetno važno da u trenutku kada primijetite da nešto nije u redu, ODMAH kontaktirate iskusnoga veterinara. Za razliku od pasa i mačaka, NEMATE VREMENA čekati do sutradan ujutro ili nakon posla jer kunić često jutro neće dočekati živ.

Svaki vlasnik mora dobro poznavati svog kunića, njegove rutine i ponašanje, gdje i kako leži, kako se ponaša i naravno pratiti jede li i pije i obavlja li nuždu. Po sitnim promjenama u ponašanju ili dnevnoj rutini primijetit će da nešto nije u redu i tada je potrebno žurno kontaktirati veterinara. Preporučamo tzv. testnu hranu, omiljene poslastice ili drugu hranu, nešto što kunić uvijek želi pojesti, nešto za što bi i „rep prodao“. Kada posumnjate da se nešto događa s kunićem, ponudite mu ‘testnu hranu’ i ukoliko je kunić odbije, znate da imate problem!

Priprema kunice za pregled u Veterinarskoj ambulanti Šegota

Ukoliko se nalazite na području na kojem nema preporučenih veterinara, a morate izabrati veterinara za svog kunića, prilikom prvog kontakta postavite mu sljedeća pitanja:

  • Ima li pacijente kuniće i koliko često
  • Koliko ih u prosjeku viđa tjedno ili mjesečno
  • Koliko je kastracija/sterilizacija obavio (ukoliko se radi o ovom zahvatu). Pitajte treba li kuniću uskratiti hranu noć prije operacije. Odgovor bi uvijek trebao biti “ne, kunić jede normalno do operacije” i ako je odgovor drugačiji, potražite drugog veterinara!
  • Pitajte znaju li koji su antibiotici opasni za kuniće
  • Ako kuniće ne viđa svakodnevno, provjerite je li spreman primiti vašeg kunića ili vam može preporučiti veterinara koji ima iskustva sa kunićima

Nemojte donositi odluku prema blizini određenoga veterinara vašem domu. Plaćati veterinaru koji nema iskustva u liječenju kunića ili koji zna jako malo o kunićima bacanje je novaca, a može vas koštati i života vašega malog prijatelja! (Iznimka su hitne situacije kada kunić krvari ili ima neku drugu mehaničku povredu, lom, nalazi se u stanju šoka ili sl.).

 

 

Naslovna fotografija – izvor: Kako odabrati pravog ljubimca

Podjeli na društvenim mrežama