• Naslovnica
  • /
  • Zeco-Starter kit i osnovna kućna apoteka

Zeco-Starter kit i osnovna kućna apoteka

Dočekajte spremni vašeg novog kunića

Prije dolaska kunića u kuću potrebno je nabaviti i pripremiti sve ono što je nužno za njegov sretan život. Spremna nastamba i igračke pomoći će mu da se što prije opusti, smjesti i počne normalno jesti. Naši pet shopovi vrlo često su loše opremljeni stvarima za kuniće, rado će vam prodati sve što treba i puno toga što ne treba. Neke od tih stvari mogu biti i štetne kunića .su vam nužne za dolazak kunića u vaš dom kako bi uštedjeli novce na stvarima koje su nepotrebne i veoma skupe.

U nastavku donosimo popis stvari koje trebate imati spremne prije dolaska kunića:

Metalna ogradica

 

Njome ćete ograditi prostor ukoliko je nužno ograničiti slobodno kretanje kunića. Nakon dolaska u vaš dom trebat će mu vremena za opustiti se u svojem novom sigurnom kutku.

 

 

 

Kućica za sakrivanje

Služit će kuniću kao sigurno utočište kad je preplašen. Kod odabira kućice odaberite takvu koja ima ulaz i izlaz. Kunići vole ulaziti samo kad vide izlaz za slučaj da moraju pobjeći od predatora (instinkt iz života u prirodi). U suprotnom će ih izbjegavati.

 

Tuneli

 

Kunići se jako vole provlačiti i skrivati u njima.

 

 

Igračke, drvene loptice, igračke za djecu

 

 

 

Više o igračkama pogledajte ovdje.

 

 

 

Transporter

 

 

Za slučaj odlaska na put ili kod veterinara. Transporter mora biti dovoljno velik da se kunić u njemu može ispružiti. Nemojte kupovati najmanji, kunić će ga brzo prerasti i više ga nećete moći koristiti. Preporučamo transporter za mace koji ima otvaranje i na krovu – lakše ćete izvaditi kunića.

 

 

Pamučna podloga

 

 

Kunići moraju imati čvrsto tlo pod nogama kako im se ne bi sklizalo. Skloni su žuljevima na šapama, zato im je potrebna mekana prostirka ili tepih od prirodnih materijala. Izbjegavajte sintetičke tepihe i podloge. Pamučna podloga/tepih je potreban i zbog zdravog razvoja mišića i sprečavanja raznih povreda. Pamučna pogleda posebno je važna kod mladih kunića koji još rastu.

 

 

Dvije keramičke zdjelice (za hranu i vodu)

 

Kupite dovoljno teške posudice tako da ih kunić ne može prevrnuti. Najbolje su one za pse. Izbjegavajte pojilice jer im to nije prirodan način pijenja, teško se čiste i često se začepe pa je kunić žedan.

 

Peletirana hrana

 

Cuni complete junior marke proizvođača Versale Laga jedina je kvalitetna hrana na našem tržištu, a namijenjena je mlađim kunićima (do 6 mjeseci starosti). Iznimno je bitno odabrati kvalitetnu hranu jer kunići su vrlo osjetljivi na promjenu hrane i razvijaju loše navike ako im ponudite nekvalitetnu „šarenu“ hranu punu žitarica.

 

 

Grančice od prirodnog drveta

 

Služe im za trošenje zubi, grickanje i zabavu. Pune su vlakana te spadaju u prirodnu prehranu kunića. Najbolje je nabaviti domaće, neprskane grančice jabuke (omiljene kod kunića), kruške, dunje ili ubrati u šumi lješnjak, vrbu, brezu, grab… Ako ne možete nabaviti domaće, u pet shopovima moguće ih je kupiti u obliku lopti, tunela…

 

Sijeno

 

 

 

Sijeno čini većinu prehrane kunića. Mora biti kvalitetno, zeleno i mirisno, uvijek ponuđeno u velikim količinama i na više mjesta.

 

 

Posuda za wc

 

 

Plastična kutija, kadica ili wc za mace u koji ćete staviti posip u koji će kunići vršiti nuždu. Izbjegavajte kutne wc-e za kuniće, jer su premali i brzo ih prerastu. Bolji izbor je mačji wc sa štitnikom protiv rasipanja.

 

 

Posip za wc

 

Drveni peleti najbolji su izbor jer najbolje upijaju mirise i mokraću. Možete koristiti pelete za loženje vatre (jeftinija verzija) ili pelete za kuniće ili mačke iz pet shopova (skuplji, ali i kvalitetniji). Izbjegavajte piljevinu jer je štetna za zdravlje kunića te loše upija mokraću i mirise.

 

 

Furminator  Češalj za kuniće

Furminator je neophodan za skidanje suvišne dlake usred linjanja, kako bi se kunić riješio stare dlake te kako biste spriječili potencijalni začep. Nabavite furminator za glodavce ili za kratkodlake ili dugodlake mačke, ovisno o vrsti krzna vašeg kunića. Izbjegavajte furminatore za pse koji su pregrubi za kuniće. Od češljeva najbolji je onaj za buhe za pse.

Fiziološka otopina

 

 

Služi za čišćenje i dezinfekciju površinskih rana, čišćenje očiju kod iritacija ili infekcija i inhaliranje. Uvijek je treba imati u kući!

 

 

 

 

Probiotik

 

Na našem tržištu najbolji specijalizirani probiotik je Fibreplex. Potreban je kod proljeva, začepa i uslijed terapije antibioticima. Kod kunića su to hitne situacije i treba ga imati stalno u kući!

 

 

Kapi protiv grčeva

 

Kapi za bebe protiv grčeva Espumisan ili Sab Simplex (bolji od Espumisana). Ove kapi doslovno spašavaju život kada kunić ima plinove, a istovremeno su bezopasne.

 

 

 

 

Panacur

 

Jedini lijek koji služi liječenju parazita Encephalitozoon cuniculi, čestog uzročnika moždanog udara. S ovim lijekom treba djelovati odmah i zato je obavezan u kućnoj ljekarni. Panacur možete davati (sukladno propisanoj dozi od strane stručnog vetrinara) u tabletama, prahu ili pasti.

 

 

Aktivni ugljen u slučaju trovanja

 

Uvijek ga treba imat kod kuće jer je u slučaju trovanja potrebno reagirati odmah. Nemate vremena ići u ljekarnu.

 

 

 

 

Šprice za davanje lijekova ili nadohranu, različitih veličina i debljina

 

 

 

 

NAPOMENA
Nikad ne kupovati:

  • Kaveze, premali su za kuniće, čak i oni najveći i jako skupi
  • Piljevinu, štetna za kuniće
  • Pojilice, nehigijenski i neprirodan način pijenja
  • Mineralne kamene, suvišna sol koja oštećuje bubrege
  • Male kutne wc-e, koje će kunić brzo prerasti i izbjegavati jer mu nije ugodno stajati u skučenom
  • Poslastice, štetne za kuniće
  • Uzice i povodce, mogu slomiti kralježnicu
  • Šampone, kunići se NIKAD ne kupaju
Podjeli na društvenim mrežama