Igračke i mentalni razvoj kunića

Curiosity killed the (cat) bunny. Znatiželja je "ubila" (mačku) zeca.

Kunići su razigrana i po prirodi vesela bića koja traže interakciju sa svime što ih okružuje. Znatiželjni su, uporni i zainteresirani za sve novo i nepoznato. Jako dobro znaju što smiju, a što ne. Ponekad uporno pokušavaju doći do stvari koje nisu odgovarajuće za njih ili koje im mogu i naškoditi (primjerice kablovi). Osiguravanjem zanimljivih igračaka i prostora za igru usmjerava ih se na pozitivne aktivnosti. Raznovrsne, zanimljive, ali i sigurne igračke vrlo su bitne, jer kunićima koji većinu svoga vremena provode u kući ili stanu (od toga jedan dobar dio dana sami, pogotovo ako je kunić nema društvo), osiguravaju mentalnu stimulaciju, fizičku vježbu i zanimaciju. Igračke istovremeno štite namještaj, zidove i štokove od pretjerano zainteresiranih zubiju.

Iznimno je važno da su igračke od prirodnih materijala jer kunići istražuju grickanjem, a od sintetike, gume ili plastike mogu se začepiti. Pamučne krpe, tepihe i kartone (ako je kunić na pravilnoj prehrani) lakše probave.

Mnogi vlasnici ne shvaćaju koliko su bitni tepisi. Oni ne služe samo kako bi se izbjegle ozljede, istegnuća, lomovi, upala mjehura (ležanje na hladnom podu) i česte žuljeve (neadekvatna podloga) nego potiču inače mirnijeg kunića na više kretanja. Po podlogama kao što su parket, laminat ili pločice neki kunići izbjegavaju hodati i automatski se manje kreću. Ako mislite da vam kunić previše miruje postavite više tepiha po prostor. Na tepihu im se ne skliže pa često veselo plešu zecoles, igraju se lovice i hrabriji su u istraživanju što im je automatski dodatna mentalna stimulacija i igra.

Fizička vježba

Kuniću trebate osigurati nekoliko sati dnevno dobre fizičke aktivnosti! Potrebne su im stvari na koje će se penjati, pod koje će se zavlačiti, skakati na i oko njih, kopati, gužvati i grickati. Osigurajte im i dovoljno slobodnog prostora na kojemu se mogu po volji rastrčati. Bez ispunjavanja fizičkih potreba kunići mogu postati depresivni i prekomjerne težine, a u nedostatku bolje zanimacije svoju neiscrpnu aktivnost mogu usmjeriti na namještaj. Kutije, tuneli, prolazi i kućice – sve je dobrodošlo i golica njihovu znatiželju. Nakon nekog vremena možda će se zasiti neke igračke, ali interes za istom može se vratiti.

Kunići trebaju prije svega SIGURNE aktivnosti za održavanje tijela i uma u formi. Bilo da se kunići (ako imaju tu sreću da žive u paru) veselo natjeravaju i love, igraju skrivača, grizu neke dodatne i ”nužne” otvore na svojoj novoj kartonskoj kućici ili se kunić igra sam – bitna je jedna stvar: nije im dosadno, imaju zadatak! Moraju sve pregledati, istražiti, sto puta skočiti na krov (možda se pogled od prije 10 sekundi promijenio) i projuriti kroz novi otvor na sve moguće načine, treba naći partnera koji stalno negdje bježi ili nove loptice koje krasno zveckaju… Taj novi krasni tunel je kao stvoren da ga se progrize jer mu zasigurno nedostaje još jedan otvor na sredini, ali nema opasnosti, on je za to i predviđen. Sve takve stvari zaokupljuju im pažnju, tjeraju ih na fizičku aktivnost i drže ih zainteresiranima i sretnima.

Ponekad će se kunići praviti nezainteresiranima za neku novu stvar koji im pokažete, ali to je samo gluma! Znatiželja će naposljetku prevagnuti i morat će prije ili kasniju gurnuti svoj nos (i zube), najvjerojatnije baš kad ne obraćate pažnju na njega – to je isto dio njihove igre.

U dućanima s opremom za kućne ljubimce moguće je kupiti različite tunele i kućice, ali zanimljive su im i obične igračke poput prazne kartonske kutije, lopte, stare kuhinjske krpe koju može gužvati i grickati, kartonski tuljci od toaletnog papira koje mogu nabacivati i slično. Ako ste vješti, možete i sami izraditi igračke za svog kunića. Za fizičku aktivnost dobar je trik loptica s rupom koja se može napuniti poslasticama, i koju onda moraju koturati i koturati da bi im nešto ukusno ispalo van. Možda je baš Vaš kunić vrsan nogo/nosometaš 😉

Mentalna stimulacija

Bez izazovnih aktivnosti koje će ih okupirati kada niste kod kuće, Vašim će ljubimcima postati beskonačno dosadno i svoju bi aktivnu pažnju mogli usmjeriti na neke dijelove stana koji nisu predviđeni za grickanje. Ovaj je problem dodatno naglašen ako imate samo jednog kunića i raste kako se povećava vrijeme kada niste kod kuće. Dosada može dovesti do depresije i/ili prekomjerne destrukcije što onda može u konačnici rezultirati zdravstvenim problemima. Budući da su već smješteni izvan svojeg prirodnog staništa, potrebno ih je ”zaposliti”, okupirati i omogućiti im kreativan i ispunjen život. Kreativna organizacija prostora i upotreba igračaka može im produžiti život. Igračke ih drže zainteresiranima za okolinu i omogućavaju im konstantno učenje i napredovanje. Inteligentna su bića koja, iako Vam se možda ne čini tako, mogu puno toga savladati i naučiti. Trud koji ćete uložiti u igru i trening vratiti će Vam se stostruko. Psi nisu jedini koji vraćaju stvari i koji se znaju igrati dodavanja ili lovice – Vaši kunići to isto mogu!
Naposljetku, jasno je da igračke nisu samo za kuniće nego da istovremeno čuvaju Vaš stambeni prostor od pretjeranog iskazivanja pažnje u vidu zubi. Ipak, moramo priznati, i uz sve te zanimljive igračke ponekad se dogode manji incidenti, gricne se koji štok, komad tapete ili zida, ali to će biti svedeno na najmanju moguću mjeru zanimljivim izborom koji im možete i trebate ponuditi. Na kraju krajeva, i druge životinje kao kućni ljubimci ostave malo svog potpisa u prostoru u kojem su živjeli 😉

Pazite!

Kunići imaju prirodnu potrebu za grickanjem pa je to ujedno jedan od glavnih oblika njihove zabave. Ipak, ako primijetite da Vaši kunići jedu plastične, kartonske i gumene dijelove (osim što ih samo grickaju), ponudite im neku drugu vrstu igračaka koju neće jesti, ili barem neku koja im neće naškoditi. Mogu se kupiti različiti tuneli i kućice od grančica i sijena te drvene igračke predviđene za grickanje. Također, iako je trganje i grickanje papira jako dobra zabava, izbjegavajte obojeni i/ili mastan papir te karton, jer su boje i ljepila u takvim materijalima opasna za njihovo zdravlje.

Kunići uvijek imaju jako puno posla….

Sve ih interesira….

A ako je u igri i kakva poslastica….

Sve kućice su super….

Ponekad nešto i strada…

A nakon svega treba i odmoriti…

Podjeli na društvenim mrežama