• Naslovnica
  • /
  • Putovanje s kunićem – prelazak granice

Putovanje s kunićem – prelazak granice

Prije polaska na put potrebno se detaljno informirati!

Kada putujete u inozemstvo sa svojim kunićem, svakako vodite računa na kojim graničnim prijelazima možete ući ili izaći iz zemlje i koji su vam dokumenti za to potrebni ovisno o zemlji kamo putujete.
Na graničnom prijelazu vašeg će kunića pregledati carinik, a vi morate sa sobom imati svjedodžbu o zdravlju životinje (veterinarski certifikat) koji se dobiva u preporučenim veterinarskim ambulantama, odnosno kod vašeg vterinara. Obavlja se opći pregled i veterinar izdaje potvrdu da je kunić zdrav.

Veterinarska ambulanta koja izdaje potrebe za transfere kućnih ljubimaca (udomljavanja uz prijevoz trećih osoba):

Detaljnije informacije o prijevozu kućnih ljubimaca možete naći na Središnjem državnom portalu i na stranicama Carinske uprave.

Prelazak preko granice

Hrvatska – Europska unija
Potvrda veterinara o zdravlju kunića (obavlja se opći pregled).

Hrvatska – zemlje van Europske unije

Prije nazovite granični prijelaz na koji idete i raspitajte se što vam je sve potrebno.

 

Njemačka – Hrvatska

Potvrda veterinara o zdravlju kunića (obavlja se opći pregled) i knjižica cijepljenja koja dokazuje da su sva cjepiva valjana i primljena u aktualnoj godini.

Njemačka – Bosna i Hercegovina – Srbija

Potvrda veterinara o zdravlju kunića (obavlja se opći pregled) i knjižica cijepljenja koja dokazuje da su sva cjepiva valjana i primljena u aktualnoj godini. Neki granični prijelazi traže da kunić bude čipiran. Veterinari u Njemačkoj ne čipiraju kuniće pa je potrebno zatražiti pismenu potvrdu veterinara da tako nešto nije moguće. Prije nazovite granični prijelaz i raspitajte se imate li sve što je potrebno.

 

Podjeli na društvenim mrežama