• Naslovnica
  • /
  • Curica ili dečko – prepoznajte razliku!

Curica ili dečko – prepoznajte razliku!

Iznimno je bitno znati točan spol svog kunića.

Često se dogodi da novi vlasnici ne znaju kojeg je spola njihov kunić jer su im u trgovinama kućnim ljubimcima dali pogrešnu informaciju, uslijed čega dolazi do neželjenih parenja i problema. Kako bismo riješili nedoumice, niže ćete naći slike, video i kratko objašnjenje o tome kako utvrditi spol kunića. S obzirom da kunići postaju spolno zreli vrlo rano (s oko 100 dana,) jako ih je bitno na vrijeme razdvojiti da ne bi došlo do neželjenog parenja.
Što je kunić mlađi, teže je odrediti spol. Ponekad i iskusni veterinari ili uzgajivači mogu pogriješiti pa je nakon nekog vremena dobro opet pregledati kunića. Puno je lakše odrediti spol kada možete usporediti spolne organe kunića približno iste starosti.
Da biste mogli provjeriti spol, kunića jednom rukom uhvatie ispod prednjih šapica, njegova leđa prislonite na svoja prsa i da mu je guza oslonjena na neku čvrstu površinu. Kunića nikada ne smijete okretati vodoravno ma leđa! Ako se ne osjećate sigurno i ne možete ga dobro prihvatiti, radije odustanite i zatražite pomoć od nekog s iskustvom.

Provjera spola mladih kunića

Palcem koji ste stavili iza spolnog organa i kažiprstom koji ste stavili kod repića potrebno je malo pogurati spolovilo ne bi li organ sâm provirio van.
Spolovilo ženki oblika je ušice igle ili spojene “žemljice” s prorezom koji vodi prema obližnjem analnom otvoru, a samo spolovilo često je crvenije nego kod mužjaka.

Curica

Kod mužjaka tražimo malu “cjevčicu” bez ikakvih proreza, okruglu s rupicom u sredini. Spolovilo je svjetlije boje nego kod ženke, bez izraženih krvnih žila i udaljenije je od analnog otvora. Ponekad se s lijeve i desne strane spolovila mogu vidjeti naznake mošnji.

Dečko

Provjera spola već odraslog nekastriranog ili nesteriliziranog kunića puno je jednostavnija. Muškim kunićima testisi se spuštaju s oko 4-5 mjeseci starosti i njih ne možete previdjeti. Ako testisa nema – imate curicu!

Pogledajte video koji vam može pomoći u određivanju spola vašeg kunića.

Podjeli na društvenim mrežama