Kunići i vrućina – opasnosti

Kunići su iznimno osjetljivi na sve promjene temperature

Posebno je važno dodatno paziti na kunića u periodu ljetnih mjeseci. Kunići ne podnose dobro velike vrućine i vrlo brzo mogu uginuti od pregrijavanja. Svaki kunić različito podnosi vrućinu i zato je jako važno svakodnevno ga promatrati i dobro poznavati kako biste mogli odmah primijetiti sve promjene u ponašanju.

Važno: Nikada ga ne vozite u vrućem i pregrijanom autu. Kunići mogu dobiti toplotni udar već nakon nekoliko minuta i brzo uginuti (nećete stići do veterinara!). Izbjegavajte vožnju u najtoplijem dijelu dana ako nije apsolutno nužno! Kada putujete s kunićem, krenite na put po noći ili jako rano ujutro kako biste na odredište stigli prije najveće vrućine! Vozite ga uvijek u klimatiziranom autu i provjeravajte tijekom cijelog puta.

Kako olakšati kuniću podnošenje vrućine?

Najbitnije je skloniti ga s direktnog sunca. Nastamba kunića ili prostor u kojem kunić boravi ne smije biti na direktnom suncu. Pobrinite se da je prostor rashlađen, spriječite prodor direktnog sunca i osigurate mu miran i hladan prostor za odmor. Kunić ne može stanovati na balkonu čak niti ako je u hladu!

Postoji nekoliko provjerenih načina kako rashladiti kunića:

 • Osigurajte cirkulaciju zraka. Postavite ventilator koji neće puhati direktno u kunića, već pokraj njega ili ostavite upaljen klima uređaj koliko je potrebno u drugom dijelu stana. Izrazito vodite računa o tome da, niti ventilator, niti klima uređaj, ne pušu hladan zrak direktno po bilo kojem dijelu nastambe ili prostora u kojem kunić boravi. Na kraju dana klima je najvažnija i obavezna.
 • Na ogradu nastambe ili u prostor gdje kunić boravi možete objesiti mokar ručnik ili plahtu kao bi se zrak dodatno rashladio.
 • Ispred ventilatora postavite posudu s ledom tako se zrak koji cirkulira dodatno rashladi.
 • Postavite keramičku ili mramornu pločicu u nastambu ili na mjesto gdje se kunić voli zadržavati. Mramor i keramika ugodno (ne previše) hlade kunića dok leži na njima.
 • Nudite vodu u keramičkim zdjelicama i mijenjajte vodu više puta dnevno. Iz nje može piti, ali i ležati pokraj nje te se tako dodatno rashladiti.
 • Vlažite kuniću uši. Kunići reguliraju tjelesnu temperaturu preko ušiju, a vlaženje im pomaže da se rashlade. Nemojte prskati kunića vodom niti kupati !
 • Četkajte kunića redovito. Suvišna dlaka smeta im po vrućinama.
 • Napunite nekoliko plastičnih boca vodom i zamrznite. Zamrznute boce možete staviti u prostor gdje kunić boravi, one će ga dodatno hladiti dok leži pokraj njih. “Obucite” ih u dvije-tri čarape kako se kunić ne bi naslanjao direktno na zaleđenu bocu. Uvijek imajte koju zaleđenu bocu u zamrzivaču.
 • Prilagodite mu prehranu u ljetnom periodu: dajte dovoljnu količinu svježeg povrća i zelenila koju i inače jede, time ćete spriječiti dehidraciju. (Ovo vrijedi samo za kuniće starije od 5 mjeseci.)
 • Posebno pripazite na kuniće starije od 5 godina koji su pretili ili imaju neke zdravstvene probleme. Takvi kunići više miruju, slabije su pokretljivi i ako im je prevruće teško ustaju i piju vodu. To brzo može dovesti do dehidracije, ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i onog najgoreg. Vodu im stavite na više dostupnih mjesta i provjeravajte piju li redovito.
Što učiniti ako kunić doživi toplotni udar?

NIKAKO GA NE URANJAJTE U HLADNU VODU – to može kunića dovesti u stanje šoka. Lagano ga vlažite po ušima i tijelu i ODMAH POTRAŽITE POMOĆ VETERINARA. NEMATE VREMENA ZA ČEKANJE!

Kunići se ne mogu nositi s naglim promjenama temperature i mogu početi pokazivati znakove toplotnog udara čak i na 23-24 °C. Idealna temperatura prostora je od 16-21°C.

Simptomi toplotnog udara:

 • letargija
 • dahtanje
 • slinjenje
 • slabost
 • crvenilo ušiju
 • dezorijentacija
 • napadaji koji mogu biti fatalni

 

Prepoznavanje znakova toplotnog udara kod kunića vrlo je važno kako biste mogli odmah reagirati i potražiti pomoć iskusnog veterinara.

Koji drugi problemi dolaze s vrućinama?
Napad muha

Muhe mogu napasti pa čak i ubiti zdravu životinju koja privremeno ima mekšu stolicu u roku od 24 sata. Poseban rizik je kod starih, onemoćalih, pretilih, bolesnih i dugodlakih kunića koji se ne mogu sami čistiti (tu se misli na područje guze).
Vlaga, toplina i mirisi privlače muhe. U velikoj opasnosti od muha su kunići s otvorenim ranama, stvrdnutim i zamazanim krznom u području guze, kunići koji imaju područje trbuha i guze umrljano urinom ili zalijepljenim fekalijama. Opasnost je još veća ako takav kunić boravi vani, ali i u stanu jedna jedina muha može učiniti veliku štetu. Muhe će takva topla, vlažna mjesta iskoristiti za polaganje jajašaca iz kojih se razvijaju ličinke crva. Već unutar 24 sata kunić može ući u stanje šoka uzrokovano infekcijom larvi (crva) i vrlo ga je teško spasiti. Strogo pazite da je kunić, posebno u ljetnom periodu, uvijek čist i suh!
Kako bi se riješili muha i komaraca poželjno je na prozore postaviti komarnike koji će spriječiti njihov ulaz u stan ili kuću.

Čuvanje kunića

Kunići su vrlo osjetljive životinje kojima se zdravstveno stanje vrlo brzo može promijeniti nagore. Stoga kuniće uvijek moraju čuvati osobe koje imaju iskustva u njezi i brizi za kuniće te koje znaju prepoznati potencijalni problem i prije nego se on dogodi. Ostavljanje kunića na čuvanje osobama bez iskustva, bakama, susjedama i sl. vrlo često ne završi dobro i kunića ne nađete živog nakon povratka s mora!
S obzirom da nema puno profesionalnih čuvalica kunića, upravo zbog toga pokrenuli smo naš BunnyEx program kako bismo pomogli vlasnicima kunića u pronalasku iskusne osobe koja im može pričuvati kunića. Sve detalje o BunnyEx programu pogledajte ovdje.

 

Podjeli na društvenim mrežama