Buhe i kako ih se riješiti

Kunići kao i sve ostale životinje s krznom mogu dobiti buhe.

Bilo da su ih dobili u (kontroliranoj) šetnji vrtom, u susretu s drugim životinjama ili ste ih slučajno donijeli na odjeći, razlike nema. Vlasnik koji dobro poznaje svog kunića brzo će primijetiti da nešto nije u redu. Ukoliko uočite neki od dolje navedenih znakova i posumnjate da vaš kunić ima buhe, odmah ga dobro pregledajte i krenite u rješavanje ovoga ozbiljnog problema.

Kako prepoznati da kunić ima buhe?

Buhe se najčešće zadržavaju u predjelima s manje dlake, na vrhu njuškice, oko ušiju, u pregibima šapica, po trbuhu, šiji i bokovima. Nježno razmaknite dlaku kunića na navedenim mjestima i pregledajte područje uz sam korijen. Ako je kunić jako zaražen buhama, vidjet ćete odrasle buhe koje mižu tijelom kunića, kao i veliku količinu sitnih crnih mrvica – izmeta odraslih buha (kao da je netko kunića uz sam korijen dlake posuo paprom) koje, kada protrljate mokrim prstima, ostavljaju lagani crveni, hrđavi trag (razgrađena krv). Naravno, ponekad se može dogoditi i da vidite odraslu buhu koja skače s kunića na vas ili drugu životinju. Sve je to zvono za uzbunu!

Znakovi da kunić ima buhe:
 • Kunić se grebe
 • Kunić je nervozan, stalno se čisti, ali mu je krzno neuredno i raščupano
 • Crne mrvice u korijenu dlake
 • Odrasle buhe po tijelu kunića
 • Sitni crveni ugrizi po tijelu kunića, a ponekad i na vama i ukućanima (područje gležnjeva)
 • Gubitak dlake na pojedinim mjestima (alergija na buhe)
 • Anemija – desni kunića su blijede i kunić je mlitav i bezvoljan
Kako ih se riješiti?

Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan! Buhe su vrlo otporne, znaju se sakriti, pritajiti i preživjeti vrlo rigorozne uvjete okoliša.
Da bi se uspješno borilo protiv buha, potrebno je znati njihov razvojni ciklus. Buhe su toplokrvne životinje koje na životinje ili čovjeka dođu radi hrane, kako bi preživjele i imale snage za razmnožavanje dok većinu vremena provode u prostoru, na tlu, u pukotinama parketa, zida i sl. Samo 5% buha živi na domaćinu, ostalih 95% je u vašem stanu ili kući.
Razvojni stadiji buha su jajašca, larve, kukuljice i odrasle buhe. Trajanje razvojnog stadija buhe ovisi o temperaturi, vlažnosti okoline, kao i o mogućnosti da što prije dođe do domaćina. Odrasla buha – ženka –nekoliko tjedana živi na životinji. U tome vremenu sisat će krv životinje dva do tri puta i izleći do 50 jajašaca dnevno. Jedna buha u svom životu može izleći i po nekoliko stotina jajašaca. Ta jajašca padaju sa životinje na pod, tepihe, krevete, odnosno na sva mjesta po kojima se životinja kreće i obitava. Jajašca se razvijaju u ličinke na mjestu gdje su pala. Ličinke se hrane organskom materijom (mrtve stanice kože, izmet odraslih buha bogat probavljenom krvi), dva se puta presvlače i razvijaju u kukuljicu. U tom stanju mogu dugo preživjeti u okolini i njihov daljnji razvoj u odraslu buhu nastupit će kad u svojoj blizini osjete temperaturu tijela nekog nosioca (najčešće životinju), zatim vibracije životinje koja se kreće i ugljični dioksid koji je izdahnula. Tada se iz kukuljice vrlo brzo, skidanjem opne, razvija odrasla buha koja skače na svog nosioca. U optimalnim uvjetima cijeli razvoj do odrasle buhe traje do 15 dana, dok u lošim uvjetima može trajati i 3-4 mjeseca.

Kad krenete s rješavanjem problema buha, iznimno je bitno da tretirate istovremeno i kunića i prostor u kojem on boravi (nastambu, ali i cijeli stan ili kuću).
Ampule protiv buha nanose se na vrh leđa, iza vrata, razmicanjem dlaka kunića i kapanjem sadržaja ampule direktno na kožu. S obzirom da su kunići osjetljive životinje, smiju se koristiti samo određena sredstva protiv buha:

 • Stronghold ampula (do 4 kg), doziranje prema težini životinje prema uputi iskusnog veterinara. NE koristiti Stronghold PLUS!
 • Advantage ampula (do 4 kg)
 • Advocate ampula (do 4 kg)
 • Verminex kapi prema uputi proizvođača

OSTALE AMPULE SU SMRTONOSNE ZA KUNIĆE, DJELUJU KAO NERVNI OTROV I STROGO JE ZABRANJENO NJIHOVO KORIŠTENJE!

Tretiranje kunića i prostora potrebno je primjenjivati tijekom dužeg perioda, prema uputi proizvođača i iskusnog veterinara, kako bi se uništilo cijelu populaciju buha u svim razvojnim stadijima.
Osim tretiranja kunića važno je istovremeno provesti i temeljitu dezinsekciju stana ili kuće. Za to možete angažirati stručne osobe za deratizaciju ili se boriti sami kupnjom i primjenom insekticida (npr. Biokill – zeleni). Prilikom tretiranja stana ili kuće kunića valja maknuti iz prostora kojeg ćete potom dobro i temeljito pošpricati insekticidom. Kunića se ne smije vratiti u prostor sve dok se primijenjeni insekticid potpuno ne osuši i prostor prozrači.
Postupak ponovite nekoliko puta, jednom tjedno, u periodu od 4-5 tjedana kako biste bili sigurni da ste se riješili svih buha i jajašaca.
Prostirke, deke, posteljinu i ostale tekstile na kojima kunić boravi operite u prilici rublja na visokoj temperaturi uz dodavanje dezinficijensa.

 

Podjeli na društvenim mrežama