• Naslovnica
  • /
  • Njemačka i sjeverna Europa – obavezno cijepljenje!

Njemačka i sjeverna Europa – obavezno cijepljenje!

U Njemačkoj postoji zakonska obaveza cijepiti kuniće i odvesti ih na pregled barem dva puta godišnje.

S obzirom da u zadnje vrijeme značajan broj vlasnika odlazi živjeti u Njemačku, ovdje donosimo informacije koje se tiču njih.
Cijepljenje je obavezno dva puta godišnje u razmacima od 6 mjeseci. Cijepi se protiv triju veoma rasprostranjena i smrtonosna virusa: Myxomatose i RHD 1 + RHD 2.

RHD 1 – virusno oboljenje za koje ne postoje lijekovi. Kad dođe do zaraze, sve se odvija veoma brzo i simptomi bolesti vidljivi su kada je kunić već na samrti. Virus je jako rezistentan, nalazi se u prirodi i možete ga unijeti na obući, odjeći, čak i u sijenu i biljkama koje kupujete u dućanu. Zbog toga je cijepljenje OBAVEZNO!! RHD1 – 80% kunića umire za dan, dva. Cjepivo je veoma učinkovito. Docjepljivati svakih 6 mjeseci.

RHD2 – Mutirani oblik RHD-1 virusa , trenutno prisutan u cijeloj Njemačkoj. Kod oko 80% kunića uzrokuje smrt kroz 1-4 dana. Cjepivo je veoma učinkovito. Docjepljivati svakih 6 mjeseci.

Myxomitosa: Rasprostranjeno posebno u područjima sa velikom prisutnosti divljih kunića. Trenutno su rasprostranjeni blagi i teški oblici i izmjenjuju se u valovima. Cijepljenje štiti od oko 70-90% svih simptoma bolesti, a kunići koji su cijepljeni, a ipak obole, imaju veoma blage simptome i mogu se u potpunosti izliječiti specijalnom terapijom koja je dugotrajna i skupa. Jeftinija opcija je cijepiti kunića.

Kunić koji je obolio od Myxomitose: nakon 3 mjeseca antibiotika, inhaliranja, krema, bolnih čireva i posebne prehrane kunić se uspio oporaviti

Koje cjepivo pokriva koje bolesti

Nas savjet je cijepiti kuniće Nobivac Myxo RHD plus svakih 8 mjeseci ili Filavac (RHD1&2) + Rika Vacc Myxo. Ostala cjepiva su se u praksi pokazala puno manje učinkovita ili uopće nisu štitila kuniće od RHD2 virusnog oboljenja. Raspitajte se kod veterinara koje cjepivo koristi i ako to nije jedno od navedenog, nađite veterinara koji koristi navedena cjepiva.

Rasprostranjenost virusa u Europi
Žuta – RHD1 Crvena/roza – RHD2 Ljubičasta – MYXO
Podjeli na društvenim mrežama