Svježa prehrana

Svježa hrana iznimno je važan dio prehrane vašeg kunića i pruža mu razne hranjive sastojke, kao i različite teksture i okuse, koji obogaćuju zdravlje vašeg kunića.

Svježa hrana osigurava i više vode u prehrani, što je dobro za rad bubrega i mjehura. Glavninu svježe hrane treba činiti lisnato bilje, začinsko bilje i povrće (oko 75 % svježeg dijela prehrane). Kunići stariji od pet mjeseci trebaju imati minimalno dva svježa obroka u danu.
Kod kunića i svježe prehrane bitno je spomenuti oksalnu kiselinu. Ona je potpuno bezopasna za životinje ili ljude kada se konzumira u malim količinama. Međutim, prekomjerna konzumacija hrane koja je bogata oksalnom kiselinom može rezultirati trncima kože i usta, te s vremenom oštećenja bubrega. Količina oksalne kiseline u svakoj biljci može se značajno razlikovati zbog nekoliko čimbenika, uključujući sastav tla u kojem je biljka rasla, doba godine i starost biljke. Većina svježeg povrća i bilja kojim hranimo kuniće ima nisku do nultu razinu oksalne kiseline, ali nekoliko ih ima visoku razinu, a to su: peršin, maslačak, gorušica, špinat i blitva. Ova biljke su hranjive, ali samo ako ih dozirate na odgovarajući način!
U prehrani kunića pokušajte kombinirati najmanje pet vrsta lisnatog povrća dnevno, i to tako da samo jedna od njih bude iz gore navedene skupine iznimno bogate oksalatima. Ne hranite kunića istim povrćem iz tjedna u tjedan, već nastojte mijenjati ono što dajete i držite se malih količina od svake biljke. Svaki obrok treba biti umjeren i u dobrome omjeru. Primjerice, ako jedan tjedan dajete peršin dva puta tjedno, sljedeći tjedan nemojte ga uopće davati i upotrijebite neko drugo začinsko bilje. Rotiranjem zelenila vaš će kunić iskusiti raznolikost okusa, teksture i opće prehrane što je, kao i kod ljudi, važno za imunitet.
Kako biste spriječili fermentaciju svježe hrane i pomogli boljoj hidrataciji kunića, svo bilje dajte mokro. Štoviše, to je poželjno jer tako unose još više tekućine koja je potrebna za ispiranje mulja i za opću hidrataciju. Osim toga, na taj način povrće i bilje duže ostaje svježe i manja je vjerojatnost da uvene, a bilo što uvenuto dodatno napuhuje! Stoga sušiti povrće i bilje krpom nema smisla. Ako kunićima ograničavamo konzumaciju mokre trave ili povrća, onda bismo im trebali ograničavati i vodu, što je, naravno, apsolutno krivo. Mnogi kvalitetni uzgajivači i vlasnici hrane kuniće mokrom svježom hranom bez da su ikad imali problema.
Preporuka za kuniće starije od pet mjeseci koji smiju konzumirati svježu hranu: kad im dajete bilo što svježe, nemojte davati uz peletiranu hranu. Napravite veći vremenski odmak, ili u potpunosti izbacite pelete iz prehrane.
Gastrointestinalni trakt kunića nije jednak ljudskome, a mnoga hrana koja može uzrokovati plinove kod ljudi, ne uzrokuje plinove u kunića, i obrnuto. Najčešće vrste hrane koje stvaraju probleme u gastrointestinalnom traktu kunića su one s visokim udjelom škroba i šećera jer stvaraju promjenu pH uvjeta u slijepom crijevu. Posljedično se mogu razviti ozbiljne bolesti probavnog traka. Hrana koja je na zlu glasu po tome što uzrokuje probleme sa želučanim sustavom zbog nepravilne prehrane su žitarice bilo koje vrste, sjemenke i mahunarke (grah, grašak, itd.). Čak i voće i škrobno korjenasto povrće, ukoliko se kuniću daje u prekomjernim količinama, može predstavljati problem i količine treba svesti na minimum.
U prehrani kunića voće predstavlja poslasticu jer je bogato šećerom. Vaši kunići mogu uživati u banani ili kriški jabuke, ali to bi trebala biti povremena poslastica, ne više od jednom ili dva puta tjedno, u količini jednakoj jednoj jušnoj žlici. Isto vrijedi i za narančasti dio mrkve.

Divlje biljke tj. livadno bilje nutritivno su izbalansirane, ukusne i sadrže puno vlakana. Kao što smo već spomenuli, uz kvalitetno sijeno predstavljaju najidealniju prehranu kunića. Biljke koje se beru prirodna su hrana za kuniće i oni je obožavaju jesti. Imajte na umu da je to ujedno i besplatna hrana, koja se kao takva ne isplati proizvođačima hrane za kuniće koji žele prodati svoj proizvod. Informacije koje neki proizvođači iznose pojačavaju tjeskobu koju vlasnici osjećaju kad beru divlje biljke. Strah ih je, ne znaju, lakše je kupiti u dućanu… a je to ujedno i cilj velikih proizvođača hrane za kuniće. Za razliku od bilja i povrća, u stvarnosti će dijeta sastavljena većinom od suhe ili čak peletirane hrane rezultirati pretilošću ili drugim zdravstvenim problemima!

Podjeli na društvenim mrežama