• Naslovnica
  • /
  • Prehrana kunića mlađih od pet mjeseci

Prehrana kunića mlađih od pet mjeseci

Kunići mlađi od pet mjeseci starosti ne smiju jesti ništa svježe.

Kunići do tri mjeseca starosti smiju jesti velike količine sijena i vodu, a dnevno im možete dati dvije jušne žlice kvalitetne peletirane hrane (jednu jušnu žlicu ujutro i jednu navečer). Možda vam se ovo čini kao vrlo mala količina, ali bitno je kunića dok je još mlad naučiti na pravilnu prehranu i razviti mu zdrave navike, prije svega naučiti ga jesti puno sijena. Sijeno je puno vlakana što predstavlja najbolju prehranu za njihov iznimno brzi metabolizam. Pomoću velike količine sijena, kao što smo već spomenuli, zubi se pravilno troše, probava dobro funkcionira i kunić je zdraviji. Ako peletirana hrana predstavlja glavni (ili jedini) oblik obroka, zubi kunića neće se pravilno trošiti, a dodatno će se stvarati šteta zbog njihove neprirodne teksture. Dodatno, peletirana hrana u kombinaciji s vodom jako nabubri i napuhne se u želucu čak do pet puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Time se želudac kunića brzo zapuni, kunić više nije gladan i ne želi jesti sijeno. Ako u kratkom periodu pojedu veliku količinu suhe hrane mogu se napuhnuti ili začepiti, i onda imate veliki problem koji je iznimno opasan za sve kuniće a posebno za male.

Jedina kvalitetna peletirana hrana za mlade kuniće na našem tržištu je Versele-Laga Cuni Junior Complete. Na inozemnom tržištu postoji kvalitetnija hrana, no nažalost na našem su tržištu jedini. Od životne je važnosti kunića hraniti kvalitetno od samog početka.
Kunići nakon tri mjeseca starosti smiju grickati grančice te možete početi uvoditi suho bilje. Nakon pet mjeseci postepeno se izbacuju peleti te uvodi svježa hrana.

Zašto mlađi kunići smiju jesti peletiranu hranu kada dođu u novi dom?

Gotovo svi kunići u Hrvatskoj dolaze direktno od većinom nekvalitetnih uzgajivača ili iz pet shopova i vrlo vjerojatno su prerano odvojeni od majke, jer što su manji, to su slađi te će se lakše prodati. U periodu od 3-6 tjedna starosti postavljaju se zdravi temelji njihovog probavnog sustava kada konzumacijom mamine vitamisnke stolice unašaju u svoj probavni trakt dobre bakterije. Prerano odvajanje od majke, pogotovo u tom ključnom periodu, izaziva veliki stres koji dodatno može narušiti zdravlje kunića. Ni crijevna flora ni imunitet im se još nisu u potpunosti razvili te je od životne važnosti izbjegavati velike promjene posebice u prehrani. Važno je znati da je kod mladih kunića koji dobiju proljev smrtnost  poprilično visoka i treba ga spriječiti po svaku cijenu, prvenstveno pravilnom prehranom. Stres odvajanja od majke, seljenja u pet shop, različit stres koji tamo prolaze te stres dolaska u novi dom – u tom razdoblju kuniću treba stabilna prehrana, odnosno prehrana na koju je navikao. Budući da se svi kunići kod uzgajivača hrane peletima, te isto nastavljaju jesti i u pet shopu, po preporuci veterinara tako trebaju nastaviti do pet mjeseci dok im se probava ne stabilizira. Dodatan stres mijenjanja prehrane i uvođenja novih svježih namirnica (vrijedi i za voće) u tom osjetljivom razdoblju treba izbjeći.

Podjeli na društvenim mrežama