Sve o sijenu

Neograničena količina kvalitetnog sijena temelj je zdrave prehrane kunića.

Osim što osigurava potrebne hranjive sastojke, sijeno ima i mnoge druge prednosti uključujući i održavanje zubi zdravima. Kvalitetno sijeno bogato je vlaknima, sadrži umjerene količine proteina, a niske količine masti, škroba i šećera. Sijeno je prilično grubo, čak i kad se radi o mekanom sijenu. Na mikroskopskoj razini, sijeno je građeno od vlakana koja se nazivaju dugim vlaknima. (Pritom se dužina ne odnosi na duljinu stabljike sijena, već na samu veličinu vlakana koja se mjeri u stotinkama milimetra.) Potrebno ga je žvakati u bočnom pokretu čeljusti i na taj se način zubi kunića pravilno troše.
Za razliku od ljudi, kunićima zubi rastu tijekom cijelog života. Specifično žvakanje trave i sijena održava zube prirodno istrošenima. Kunići koji ne jedu dovoljno sijena razvit će razne dentalne probleme. Jedan od najčešćih problema je upravo prerastanje zubi zbog nedovoljnog trošenja. Uz to se razvijaju i bolne “ostruge” na mjestima gdje se zubi nisu pravilno istrošili. Takvi nepravilno istrošeni zubi zarezuju desni i jezik vašeg kunića i ograničavaju njegovu sposobnost hranjenja.
Sijeno pruža puno vlakana s dugim nitima koja održavaju pravilno kretanje sadržaja u crijevima vašeg kunića. To je najbliže prirodnoj prehrani. Kunići bi prirodno pasli cijeli dan, pa osigurajte neograničenu zalihu na lako dostupnom mjestu. Različite sjenilice i ogradice za sijeno nisu preporučljive jer kuniću djelomično ograničavaju pristup sijenu.
Svježa trava je u odnosu na sijeno poželjnija jer sadrži vodu koja je od vitalne važnosti za kunića i koja održava sadržaj crijeva mekanim i lako probavljivim. Također, kunićima koji imaju problema s mokraćnim sustavom i muljem u urinu bolja je svježa trava nego suho sijeno i peleti. Ako kunić nije navikao jesti travu, trebali biste je polako uvoditi u njegovu prehranu. Sijeno je vrlo dobra zamjena svježoj travi, lako je dostupno svim vlasnicima i praktično za današnji ubrzani ritam života.

Kako odabrati kvalitetno sijeno?

Kvalitetno sijeno treba biti zelene boje, mirisno, bez prašine i hrskavo. Postoje mnoge vrste sijena na tržištu, ali sijeno bi trebalo biti isključivo sušena trava! Na hrvatskom tržištu je tako nešto gotovo nemoguće naći, što predstavlja jedan od mnogobrojnih problema s kojima se susreću vlasnici kunića koji svojim ljubimcima žele najbolje. Gotovo sva sijena koja se nude na tržištu puna su livadnih biljaka. Iako livadno bilje jest zdravo i oponaša prirodnu prehranu kunića koji se nalazi na livadi i pase, vlasnik bi trebao kontrolirati unos svega što kunić jede. Jedino sijeno (sušenu travu) i svježu travu, koji predstavljaju savršeni omjer kalcija i fosfora, bez oksalata i bogato vlaknima, kunići smiju jesti u neograničenim količinama. Ostalo je sve obogaćeno nutrijentima koje ne bi smjeli unositi u organizam u nekontroliranim količinama, stoga treba pripaziti kod kombiniranja i držati se preporučenih dnevnih doza. Prehrana kunića nije nimalo jednostavna i to je jedan od razloga zašto se smatraju zahtjevnim životinjama koje nisu za djecu.

Imajte na umu kako proizvođači sijena kose cijele livade, na kojima rastu i biljke koje nisu jestive za kuniće, dok su neke čak i otrovne. Nadalje, kroz različita godišnja doba na livadama rastu različite biljke, stoga livada nikada nije ista i teško ju je kontrolirati. Ponekad je krcata biljkama koju kunić smije jesti, ali to je iznimka, a ne pravilo. Proizvođači ne prebiru po biljkama i može se dogoditi da pola vreće sijena bude jedna livadna biljka, što nikako ne predstavlja uravnoteženu prehranu kunića.

Što se događa s otrovnim biljkama kada se nađu u sijenu?

Sušenjem otrovnih biljaka gube se njihova toksična svojstva te ona kod većine otrovnih biljaka postaju samo teže probavljiva. Neki kunići neće imati problema s time, dok nekima navedeno teško sjeda te može doći do probavnih smetnji. Iz tog razloga pokušajte naći sijeno koje je samo sušena trava, a suho bilje kupite zasebno ili sušite sami i tako pravilno balansirajte obroke svojeg ljubimca.

 

 

Podjeli na društvenim mrežama