"BOLEST ISKRIVLJENOG VRATA"- Head Tilt

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

"BOLEST ISKRIVLJENOG VRATA"- Head Tilt

PostPostao/la zekili » pon lis 15, 2007 9:55 am

zekilislika

Head tilt je zapravo cesto viden kod kunica i može biti uzrokovan raznovrsnim bolestima.
Drugi uobicajen naziv za head tilt je «wry neck».
Ispravan medicinski termin je «vestibular disease» (bolest vestibularnog osjetila), a drugi termin koji se koristi je «torticollis» kojI opisuje stegnuce vratne muskulature usljed koje se razvija bolest, a posljedica je nagnuce kunice glave u jednu pozu u kojoj može ostati duze vrijeme. To se ne desava kod svih kunica sa vestibularnom bolescu prema tome naziv torticollis nije najbolji termin koji se korist kao uzrok bolesti jer je u stvarnosti ona moguca posljedica ove bolesti.

Kunici sa vestibulnom bolescu mogu imati izokrenutu glavu u rangu od nekoliko stupnjeva do cak 180 stupnjeva u odnosu na normalnu poziciju glave. Takvi kunici najcesce se ruse gubeci ravnotezu, kruze, imaju poteskoce sa stajanjem na nogama te mogu ozljediti oci posto su im one prirodno ispupcene.

Kardinalni znakovi vestibularne bolesti su: stalan, vidljiv head titl i gubitak ravnoteze.

Uzroci head titla mogu se podijeliti na vanjske (ne ukljucuju mozak) i centralne (ukljucuju mozak). Sposobnost razlikovanja ovih uzroka kriticna je za odredivanje plana ljecenja i prognoziranja.

ANATOMIJA

Prvo pogledajmo anatomiju i funkciju nekih vitalnih podrucja kako bi shvatili sto pridonosi, a sto ne pridonosti razvoju ove bolesti kod kunica.


Vanjsko uho – kanal vanjskog uha lako je vidljiv na osnovnoj usnoj resici. Pregledavanje ovog kanala trebalo bi se vrsiti najmanje jednom tjedno. Povremeno, bolesti vanjskog uha mogu se prosiriti na srednje ili unutrasnje uho. Bolesti na ovom podrucju mogu prouzrociti tresenje glavom, spustanje uha i bol, ali NE UZROKUJU dugotrajni head tilt ili gubitak ravnoteze.
Vazno je zapamtiti da kuniceva glava može biti stiltana, nagnuta privremeno no tako stiltana glava se lagano može ispraviti i vratiti u normalan polozaj. Takoder veoma bitno je to sto nema prisutnosti gubitka ravnoteze.

Srednje uho – ovo područje uključuje tympanic membranu (bubnjic), Eustachian cijev, tri slusne koscice i tympanic zivac (skretnicu vanjskog zivca). Sva ova podrucja zasticena su tympanic bullom (koscatim omotacem koji je pricvrscen za lubanju) .
Zarazni organizmi u ovo područje mogu uci na tri nacina:
1. kroz vanjsko uho
2. iz farinksa (anatomski: ždrijelo - početak jednjaka) kroz Eustachian cijev
3. kroz krv
Bolesti srednjeg uha mogu prouzrociti tresenje glavom, spustanje uha i bol pa cak i gluhocu , ali NE UZROKUJU dugotrajni head tilt ili gubitak ravnoteze.
Ako je skretnica facijalnog zivca koja prolazi kroz unutrasnje uho ostecena može uzrokovati padanje, vjesanje uha i usnice te smanjeni refleks treptanja.
Ako je zivac lubanje ostecen rezultat je Horner's Syndrome. Horner sindrom karakterizira padanje ocnog kapka. U nekim slučajevima oko postaje veoma suho zbog nemogucnosti treptanja Ponekad, ovo padanje oka i uha uzrokovana ostecenjem facijalnog zivca može prouzrociti blagi head tilt ali ne i gubitak ravnoteze.


Unutrasnje uho – uključuje puznicu, predsoblje i polukruzni kanal i vestibulocochlear zivac.(pocinje u mozgu i kontrolira ravnotezu i normalni polozaj glave preko senzora u polukruznim kanalima).
Unutrasnje uho kontrolira ravnotezu i sluh.
Bolest može uci u ovo područje kroz ista tri podrucja kao i kod srednjeg uha.
Znakovi bolesti srednjeg uha ukljucuju gluhocu, HEAD TILT, GUBITAK RAVNOTEZE i vodoravni ili rotirajuci nistagmus (kompleks nenamjernih titrajućih kretnji očiju u jednom smjeru i natrag.)
Sposobnost kunica da osjeti gdje su mu stopala i noge te sposobnost da se vrati u normalan polozaj su NORMALNE. Kunic nece slabiti u drugim djelovima tijela i nastojati će se ispraviti te vratiti glavu u normalni polozaj.
Nije poznatao dali kunici imaju mucninu koja je inace prisutna pri gubitku ravnoteze. Kunici ne mogu povracati te je veoma tesko utvrditi dali im je mucno.


Mozak – necemo se upoznati sa potpunom anatomijom ovog kompleksnog organa, ali u njemu postoji specificno područje koje sadrzi vestibularnu jezgru, ishodiste vestibularnog zivca u unutrasnjem uhu. Vestibularna jezgra sluzi za centralnu tjelesnu kontrolu ravnoteze.
Znakovi bolesti ovog malenog podrucja mozga ukljucuju HEAD TILT, GUBITAK RAVNOTEZE, vertikalni nistagmus, pozicijski nistagmus koji se javlja samo kada se mjenja polozaj glave kunicu, kunic nema osjecaj gdje su mu stopala i noge, kunic se ne može primjereno ispraviti


Kraljesnica – kraljeznica sadrzi zivce koji upravljaju kontrolom svih tjelesnih funkcija. Ona nosi i osjetilne i motoricke zivce. Ostecenje kraljesnice može rezultirati znakovima koji se vide ili na jednoj ili obje strane tijela. Ostecenje kraljeznice može uzrokovati sirok raspon znakova, od kojih su neke: slabost, paraliza jednog ili svih ekstremiteta, nemogucnost kontrole mokrenja i kakanja, nemogucnost disanja itd.
HEAD tilt nije primarni znak bolesti kraljeznice, ali slabost jedne strane tijela može, u nekim slučajevima oponasati znakove koji se vidaju kod vestibularnih bolesti.BOLESTI KOJE REZULTIRAJU HEAD TILTOM

Glavna stvar koja se mora napraviti prilikom dijagnosticiranja uzroka head tilta je odredivanje dali je zahvaceno područje koje ne uključuje mozak ili je zahvaceno područje koje uključuje mozak tj konkretno vestibularnu jezgru.
Jednom kada je ova diferencija ucinjena veterinar može dalje dijagnosticirati i odabirati terapiju.
Generalno potpuno ozdravljenje je lakse kada kunic ima zahvaceno područje koje ne uključuje mozak.OTITIS INTERNA(upala unutrasnjeg uha)
- najcesci je uzrok head tilta kod kucnih kunica
- uzroci upale unutrasnjeg uha mogu biti:

Infekcijske bolesti – mikroorganizmi, ukljucujuci brojne bakterije mogu napasti iz respiratornog trakta kroz Eustachian cijev (najcesci put) ili niz vanjskog ili srednjeg uha. Ponekad, mikroorganizmi mogu uci kroz krv. Organizmi objedinjuju raznolike bakterije, aerobne, anaerobne i gljivicne. U vrijeme kada je pisan ovaj tekst (rujan, 2006) nije bilo vjerodostojnih strucnih dokaza da Encephalitozoon cuniculios može ostetiti unutrasnje uho, konkretnije ona nije na listi uzrocnika otitis intera.)
Strana tijela – strani materijali mogu povremeno uci u usni kanal i prodrijeti do unutrasnjeg uha
Trauma – trauma može ponekad zahvatiti unutrasnje uho, ukljucujuci pragresivno ispiranje uha kada je bubnjic probijen ili frakture usnih koscica
Neoplasia – rak je rijedak ali može se pojaviti u unutrasnjem uhu ili okolnom podrucju te rezultirati znakovima vestibularne bolesti
Toksini – toksini mogu uci ili kroz krv ili kroz usni kanal. Neki ljekovi i dizenficijanti koji se korite kada je kunicu puknut bubnjic mogu uzrokovati stetu na unutrasnjem uhu ukljucujuci: jodne produkte, chloramphenicol, gentamicin, neomycin i chlorhexidine (Nolvasan; Chlorhexiderm).
Znakovi otitis interna ukljucuju head tilt oko zarazene strane, kruzenje, nistagmus, nemogucnost kunica da hoda normalno, gluhoca i ponekad podrhtavanje. Kunici su i dalje u mogucnosti da normalno jedu, također im ostaju mentalne sposobnosti i ne oglupljuju. Ova bolest je obično akutna iako ponekad može imati postepen pocetak.
Najprecizniji nacin da se [b]dijagnosticira
otitis interna je pomocu CT skeniranja ili magnetske rezonance. Ispitivanje vanjskog uha, rendgensko zracenje i testiranje krvi je obično negativno na ovu bolest. Zapamtite da negativni nalazi koji se dobiju nakon rendgenskih snimaka ne iskljucuju ovu bolest.
Ljecenje otitis interne ovisi o glavnom uzrocniku, no buduci da je nejcesci uzrocnik head tilta kod kunica bakterijski otitis interna, preporucljivo je koristiti veliku kuru antibiotika (3 – 6 tjedana pa sve do nekoliko mjeseci). Preporuca se korištenje sirokog spektra antibiotika ili kombinacije antibiotika kao sto su: oralni enrofloxacin, trimethoprim sulfa, chloramphenicol, azithromycin, metronidazole ili injekcije penicilina.
Trenutno se preporuca da se izbjegava davanje kortikosteroida, te da ako je moguce se davanje u potpunosti izbjegne a ako to nije moguce onda se moraju davati veoma kratko vrijeme (24 do 48 sati)OTITIS MEDIA(upala srednjeg uha)]
Također cesta bolest kod kunica koja se može javiti samostalno, uz ili cak biti uzrok otitis interne. Bolest na ovom podrucju sama ne stvara prisutnost head tilta. Glava kunica može biti privremeno iskrivljena na jednu stranu, ali nema gubitka ravnoteze, te se glava može ispraviti
Uzrocnici otitis medie isti su kao i kod otitis interne osim parazitskih bolesti uha.
Znakovi otitis medie ukljucuju periodicno tiltanje glave, drmanje zarazene strane glave, te cohanje uha. Ako su obje strane zarazene ovi znakovi javljaju se na obje strane. Ako je ostecen lubanjski zivac koji prolazi kroz srednje uho dodatni znakovi su: oslabljeni refleksi treptanja, suhe oci, padanje usiju, gluhoca te Horner sindrom. Apetiti kunica obično ostaje normalan.
Dijagnosticiranje i lijecenje je gotovo isto kao i kod otitis interne.BOLESTI MOZDANOG STABLA
Bolesti mozdanog debla, konkretno vestibularne jezgre može uzrokovati slicne znakove kao bolesti unutrasnjeg uha. Posto se vestibularna jezgra nalazi duboko u mozgu, vjerojatno je da će bolesti koje zahvate ovo područje, zahvatiti i okolno tkivo mozga.
Zbog toga mogu biti prisutni dodatni znakovi kao sto su gubitak apetita, tromost, paraliza i iznenadna smrt. Ako se bolest prosiri i na mali mozak može biti prisutan i dodatan znak kao sto je epilepsija.

- ZARAZNE BOLESTI - Mozdano stablo mogu zaraziti bakterije, gljivice i viruse, a mogu uci kroz unutrasnje uho, kroz krv ili korijen gornjeg kutnjaka. Individualni apscesi mogu formirati infekciju mozga.
Pronadene su razlicite bakterije koje mogu zahvatiti mozak kunica ukljucujuci: Pasteurella, Bordetella, Staphlococcus, Listeria monocytogenes i anerobic bakterija.
Nadalje bilo je slučajeva kada je herpex simplex 1 virus bio uzrok encefalitisa kod kunica.

- PROTOZOALNA OBOLJENJA - Encephalitozoan cuniculi je jednostanicni organizam zvan microsporidian koji može zaraziti kunica. Odrasli kunici mogu se zaraziti udisanjem spora (reproduktivni organizmi) iz mokrace drugog kunica kod kojeg je bolest aktivna. Ipak vecina kunica se zaraze preko svoje majke kroz posteljicu tijekom trudnoce. Nakon sto udu u tijelo kunica, infektivnne spore krecu se po njegovom tijelu prolazeci kroz crijevo prema srcu, plucima, jetri i slezeni. U ovoj fazi vecina kunica ne pokazuje vanjske znakove bolesti. No kod nekih kunica E. Cuniculi se siri na na bubrege, oci i mozak. Cak ni u ovoj fazi vecina kunica ne pokazuje nikakve znakove i zivi normalnim zivotom. Kod ostalih, kod kojih je imunoloski sustav slab , javljaju se zastrasujuce posljedice ukljucujuci i smrt. Posto se ovdje bavimo head tiltom zanimaju nas infekcije koje pogadaju vestibularnu jezgru u mozgu i rezultiraju head tiltom.
U toku je polemika oko E. Cuniculi kao uzroku primarnog head tilta kod kunica. Nevjerojatno je tesko dokazati povezanost izmedu definitivnog head tilta i aktivne E. Cuniculi infekcije. Jedini nacin da se dpotvrdi da je E. Cuniculi definitivni uzrok head tilta kod kunica je uzimanje uzorka tkiva mozga kunica koji pokazuje klinicke znakove zarazenosti te na uzorku pronalazenje stete koja je ucinjena. Nitko još nije dokazao ovu meduovisnost jer je biopsija mozga kunica veoma opasna, a pronalazenje E. Cuniculi organizma u tkivu mozga veoma tesko. Tek je nekoliko definitivnih studija, ako i one postoje, koje dokazuju da je E. Cuniculi znacajan patogen u zivcanom sustavu.
Dijagnoza se postavlja tako da se iskljuce sve ostale bolesti te promatraju znakovi koji upucuju na bolesti mozga.
Vazno je naglasiti da je nevjerojatno da će E. Cuniculi zaraziti SAMO vestibularnu jezgru i napasti mozak, dakle kunici sa head tiltom uzrokovanom e.cuniculi će imati najmanje još jedan simptom centralnih bolesti: slabost, paraliza, sljepoca, promjenu apetita, podrhtavanje ili epilepsiju.
Ako kunic pokazuje znakove koje odgovaraju centralnim vestibularnim bolestima, ako su sve ostale bolesti iskljucen te ako je potvrdena prisutnost E. Cuniculi neki veterinari će izabrati empirijsko lijecenje E. Cuniculi.
Ogovarajuce i ucinkovito ljecenje E. Cuniculi je sporno,
posto se tocna dijagnoza uvijek uspostavi nakon smrti te ucinkovitost ljecenja se ne može usporedivati sa drugacijim nacinima ljecenjem. Osim toga postoji veoma malo znanstvenih podataka koji dokazuju povezanost izmedu odabranog nacina ljecenja i poboljsanja zdravlja kunica.
Fer je priznati da trenutno ne postoji lijek koji može kunica u potpunosti ocistiti od E. Cuniculi,
no ljecenje može zaustaviti napredovanje E. Cuniculi te poboljsati opce stanje kunica. Nadalje, istrazivanje ometa to sto neki kunici mogu ponovno razviti E. Cuniculi sto onemogucuje strucnjake da dokazu da su usavrsili ljekove.
Neki od ljekova koji su se koristili u borbi protiv E. Cuniculi su: Albendazole, Fenbendazole i Oxibendazole.
Toxoplasma gondii je drugi protoazal koji može uzrokovati encefalitis kod kunica a posljedice su razni simptomi ukljucujuci head tilt. Posto se to desava veoma rijetko on ovdje nije opisan.

- PARAZITSKE BOLESTI- Parazit koji se najcesce vezuje uz head tilt je Baylisascaris procyonis(Common Raccoon Roundworm). Rakuni koji su inficirani crvom polazu jaja u svom izmetu. Potrebno je 3 – 4 tjedno prije nego sto larva u jajetu postane infektivna i prije nego sto može zaraziti drugu zivotinju. Kada neka druga zivotinja unese u tijelo infektivno jajasce Baylisascaris procyonis, u njemu se izleze larva koja se krece ralicitim dijelovima tijela ukljucujuci mozak. Jednom kada larva dosegne svoju zeljenu destinaciju, zatvara se u kuciste gdje može prezivjeti neko vrijeme. Kada usporedimo veliku larvu i njezine agresivne migracije sa malim mozgom kunica jasno nam je da njezina prisutnost stvara veliku upalnu reakciju koja ostecuje okolno tkivo mozga. Jaja mogu biti infektivna i nekoliko godina, ona su mikroskopski vidljiva te treba pripaziti od kuda se kupuje i nabavlja sijeno. Prevencija je najbolja zastita od ove bolesti.

- CEREBROVASKULARNE BOLESTI (MOZDANI UDAR) - Bolesti koje zahvacaju cirkulacijski sustav u mozgu mogu zahvatiti mnogo razlicitih podrucja i uzrokovati mnoge simptome

- NEOPLASIA - Rak može zahvatiti razne dijelove mozga

- TRAUMA - Trauma glave ili vratat može rezultirati ostecenjem mozga ili kraljesnice

- TOKSINI - Toksini u crijevima ili apsorbirani kroz kozu ili respiratorni trakt mogu napraviti stetu na mozgu. Najcesci toksini koji uzrokuju stetu su teski metali kao sto su olovo i cink(boja, kavez, razlicite posude..), biljni toksini, neki insekticidi, antiparazitzski ljekovi i ugljicni monoksid.

- BOLESTI METABOLIZMA - Tu može spadati bilo koja bolest, kao sto su bolesti jetre, bolesti bubrega, bolesti gastrointestinalnog sustava koje uzrokuju razvijanje toksina usljed gresaka u djelovanju pojedinog organa. Toksini mogu zahvatiti funkcije mozga te mogu prouzrociti neke simptome kao sto su slabost, gubitak ravnoteze itd. Nazalost kunici sa ovom bolescu pokazuju simptome tek kada je mozak vec jako zahvacen toksinima.

- SRCANI UDAR Visoke temperature i velika vlaga mogu uzrokovati srcani udar kod kunica te zahvatiti svo područje mozga. Znakovi mogu biti teturanje, slabost i gubitak ravnoteze.Dijagnosticiranje bolesti mozga je veoma teska i uvelike ovisi o tjelesnim ispitivanjima., neeuroloskim ispitivanjima te detaljnom povjesti bolesti kunica.

Ljecenje varira i ovisi o uzroku.
DIJAGNOSTICIRANJE HEAD TILTA

POVIJEST
- detaljna povijest bolesti je kljucna kako bismo otkrili uzrok head tilta kod kunica
- vlasnik mora voditi detaljne biljeske o bolestima te pamtiti detalje
ZABILJEZITI:
- sve prethodne bolesti vaseg kunica (posebice respiratorne, bolesti usiju, bolesti bubrega i neuroloske bolesti)
- sve bolesti koje djeluju uz head tilt, slabost i inkontinencijom
- mogucnost pristupu toksinima i parazitima – pristup dvoristu, izmetu drugih zivotinja, biljkama te toksinima koji se nalaze u kuci
- pristup drugim kunicima koji su trenutno ili u proslosti bili bolesni (neuroloske bolesti)
- mogucnost traume
- mogucnost kontakta sa covjekom koji ima aktivnu virusnu herpes infekciju
- trenutno stanje vaseg kunica, sto uključuje znakove koje pokazuje, kada ste prvi put uocili znakove, dali se je stanje pogorsalo, poboljsalo ili ostalo isto od kada ste uocili prvi znak, apetit vaseg kunica, bilo kakvu promjenu apetita, gubitka na tezini


FIZICKO ISPITIVANJE
- temeljito fizicko te temeljito neurolosko ispitivanje je veoma bitno za postavljanje dijagnoze
- na sljedeca pitanja potrebno je odgovoriti nakon veterinarskog ispitivanja

Mentalno drzanje: Dali je kunic i dalje hitar i aktivan ili je trom ili depresivan?
Head tilt: Pogledajte prisutnost, na koju je stranu glava nagnuta, dali je prisutno kruzenje?
Ravnoteza: dali se kunic bori sa odrzavanjem ravnoteze?
Nacin hodanja: ima li kakvih abnormalnosti u kunicevom hodu?
Nistagmus: ako je prisutno dali je spontano? Jeli vertikalno ili horizontalno?
Ispitivanje usiju: ima li znakova vanjskih ili ozljeda bubnjica? Vidite li prisutnost tekucine, krvi ili gnoja?
Respiratorni: ima li naznaka bolesti disnog sustava?
Sistemski: dali postoji prisutnost drugih neuroloskih znakova? Slabost, paraliza, inkontinencija, promjene u ponasanju, znakovi traume, oko vrata i glave?


TESTIRANJE KRVI
Kompletno testiranje krvi
- ovaj test može biti od pomoci eliminacije mnogih bolesti
Serologija za E. Cuniculi
Testiranje krvi na teske metale


BAKTERIJSKA KULTURA
Ako se može uzeti uzorak i bris sa zarazenog tkiva, bilo bi idealno da se napravi bakterijska kultura i testiranje na antibiotike kako bi se mogao izabrati pravilan antibiotik. Od zivotne je vaznosti da se naprave obe kulture i aerobna i anaerobna jer mogu biti prisutna oba tipa organizma te stoga jer se oni lijece razlicito. Nazalost, najcesce nije moguce sigurno i lagano skupiti uzorak kulture kunica sa vestibularnom bolescu.


ENDOSKOPIJA
Ako je prisutna infekcija srednjeg uha, endoskopija može biti od velike pomoci, pogotovo ako se može uzeti kultura kirurskim zahvatom koji se zove Myringotomy. Ovu tehniku ne koriste svi veterinari.


RENDGENSKE SNIMKE
Snimke su korisne kako bi se utvrdila prisutnost teskih metala u Gi traktu te dijagnosticirala trauma glave


ANALIZA CSF (CEREBROSPINALNA TEKUCINA)
Može biti korisna ako se sumnja na encefalitis


BIOPSIJA
Ako je moguce doci do zarazenog tkiva taka njegovo mikroskopsko promatranje može biti od neizmjerne pomoci


CT SKENIRANJe I MAGNETSKA REZONANCA
Ove tehnike su najpouzdanije i najkvalitetnije za dijagnosticiranje bolesti srednjeg i unutarnjeg uha.
LJECENJE I BRIGA O KUNICU SA HEAD TILTOM


Prije svega treba naglasiti da su ovo samo prijedlozi te da se stvarna odluka mora donjeti u dogovoru sa veterinarima, jer kunici su jedinstveni i svakom kunicu biti će potrebna jedinstvena njega

- ako se definitivna dijagnoza uzroka ne može postaviti, no ako se utvrdilo na osnovi svih potrebnih gore navedenih sredstava da se radi o vanjskoj bolesti , treba davati siroki spektar antibiotika u trajanju od 3 tjedna do nekoliko mjeseci
- kortikostereoide treba izbjegavati jer lose djeluju na imunoloski sustav kunica i mogu prouzrociti dodatne komplikacije, no ako se sumnja na Baylisascaris infekciju kunicu se treba dati veoma kratka terapija u trajanju od 48 sati
- ako se na osnovi visestrukih simptoma, iskljucivanjem drugih bolesti i serologijom sumnja na E. Cuniculi treba razmisljati o davanju oxibendazole, fenbendazole, albendazole ljekova
- ne- steroidal i anti- upalni ljekovi bi se trebali dati kunicu kako bi se suzbila upala i umanjila bol. Ovo se obično daje samo na početku ljecenja
- kontroverzno je davanje ljekova protiv mucnine jer nije jasno dali kunici uopce osjecaju mucninu
- podmazivanje ociju je korisno pogotovo kod onih kunica koji su imali nekoliko head tilta
- kunice koji su u soku od novonastale situacije bit će potrebno hraniti i pojiti, kod kunica sa vanjskim bolestima to se obično normalizira, no kod onih sa centralnim to će morati biti dugotrajno ili cak zauvjekL
- bit će potrebno primjereno urediti okruzenje u kojem kunic boravi, napraviti zatvoreni prostor u kojem će kunic moci raditi na vracanju ravnoteze, to područje mora biti tiho i ugodno
- pozeljne su i dodatne terapije kao sto su fizialnee terapije, akumpunktura i kiropraktika
- ponovno je potrebno naglasiti i da kod kunica sa najboljom dijagnozom oporavak traje dugo, te da će mozda i proci nekoliko tjedana prije nego sto primjetite bilo kakav napredak
- eutanazija je teska odluka o kojoj odlucuje sam vlasnik. Ako kunicu zdravlje kontinuirano opada, ako je neprestano depresivan, ako gubi apetit, te ako oporavak traje vise tjedana oporavak je gotovo nemoguc i trebali bi razmisliti o eutanaziji.IZVORI:

TEKST:Susan A. Brown, DVM, http://www.rabbit.org

SLIKA:http://www.rabbit.org


red Sonja

Dosta toga je napisano o bolesti kakvu ima tvoj Ćićo, no problem je u tome što da bi se otkrio uzročnik tog, kako ga zovu "iskrivljenog vrata" potrebno je obaviti veterinarski pregled sa brdom pretraga, i meni je jako žao što se pola tih stvari kod nas ne može, ili ne zna, ja sam, eto, nešto ukratko pobrala sa nekih stranica, pa dok čekaš na odgovor veterinara iz Austrije, koji će ti,vjerujem,konkretno moći pomoći, evo što sam našla:
MOGUĆI UZROČNICI "ISKRIVLJENOG VRATA":

- Bakterijska infekcija srednjeg uha (uzrokovana bakterijama: Pastaurella Multocida, Staphylococcus, Pseudomonas aeruginosa, Bordatella bronchiseptica, Proteus mirabilis, Streptococcus epidermis, Bacteroides, Escherichia coli -prema antibiogramu će se odrediti antibiotska terapija


- moždani udar - ili ozljeda cerebralno - vaskularnog sistema, ovisno o stupnju oštećenja mozga, oporavak traje i po nekoliko tjedana, ako veterinar odluči da može pomoći, prepisuje u tom slučaju Heparin u kombinaciji sa sredstvom protiv bolova, takvih «napada» može biti više, u određenim, nepravilnim periodima, i nažalost, nemoguće ih je predvidjeti, pa time i spriječiti, kao i kod ljudi


- udarac u glavu - može dovesti do krvarenja u srednjem uhu ili mozgu, ili nastanak hematoma - tu se prepisuju lijekovi koji će smanjiti oteklinu (nije naveden konkretan lijek)


- karcinom (neoplazija)


- poremećaj kontrakcija vratnog mišića


- upala moždane opne- uzrokuje ju parazit Encephalitozoon cuniculi koji napada tkivo mozga i bubrega, može uzrokovati paralizu bilo kojeg dijela tijela,jer mozak je centar koji upravlja organizmom, pa ovisno o dijelu mozga koji je napadnut, taj dio tijela će biti paraliziran, tu nažalostne postoji posebno liječenje, osim kortikosteroida koji se daju da bi smanjili upalu.


- trovanja


- nutricionistički disbalans (abnormalna razina vitamina A,B,i/ili E može uzrokovati takav neurološki efekt, kao i neravnoteža minerala selena i bakra -to se lako popravlja dijetalnom prehranom ovisnoj o tome čega ima previše


- grinje, koje nisu direktno povezane sa bolesti «iskrivljenog vrata», ali mogu uzrokovati bakterijsku infekciju koja najčešće vodi toj bolesti - najčešće se u tom slučaju prepisuje Ivermectin, u kombinaciji sa antibiotikom koji odgovara liječenju sekundarne bakterijske infekcije, potreban antibiogram
DA BI SE ODREDIO UZROČNIK TE BOLESTI, POTREBNO JE OBAVITI OSNOVNE PRETRAGE:

- pregled ušiju otoskopom,
- RTG snimka glave,
- testiranja krvi,
- urina ili ušnog sekreta (ako je prisutan)na prisustvo bakterija,
- kao i određene dodatne kontrastne snimke aktivnosti mozga.


U najviše slučajeva, oporavak traje tjednima, i često nije potpun,jer je oštećenje moždanog tkiva trajno oštećenje.

Kunić, kojem je dijagnosticirana takva dijagnoza, bez obzira na uzročnika, zahtjeva posebnu njegu da bi se spriječila eventualna daljnja ozljeđivanja, naročito ako su prisutni simptomi gubljenja ravnoteže, nekontroliranog «kolutanja očima», ili trzanja glavom ili capicama. Isto tako,potrebno je voditi računa da ako ne može sam jesti, morate ga redovito vi hraniti, mješavinom hrane u tekućem obliku. Naravno, čišćenje isto tako ako sam ne može obavljati, tu se prvenstveno misli na analne otvore, potrebna mu je vaša pomoć, da bi se zaštitio od dodatnih infekcija, a najviše napada muha.

Puno bolja prognoza za oporavak se daje ako kunić većinu uobičajenih radnji može obavljati sam, znači jesti,piti, ako se ponaša radoznalo i bez obzira na zakrivljen vrat pokazuje volju za igrom.

Uz pravilnu veterinarsku terapiju i puno vašeg strpljenja i njege, vaš kunić može doživjeti duboku «kunićju» starost.

slika


Istraživanja objavljena u britanskom časopisu udruge za kuniće kućne ljubimce «Rabbiting on» pod naslovom «Prevencja i liječenje Encephalitozoon cuniculi kod kunića sa fenbendazolom» koji je izašao u 10.mjesecu 2001 pokazala su prvi dokaz da liječenje E.cuniculi sa fenbendazolom (Panacur) kod kunića stvarno pomaže i vodi puno aktivniji pristup tretiranju tog problema kod njih. Istraživanje je obuhvatilo upotrebu fenbendazola (u dozi od 20 mg/kg tjelesne težine dnevno kroz 28 dana) za prevenciju i eksperimentalnu infekciju E.cuniculi kod kunića.

Fenbendazol dan izloženim parazitima uspješno je spriječio infekciju,i to se pokazalo kao odlična mogućnost kontrole pojave masovne infekcije osobito kod ljudi koji imaju veći broj kunića,a gdje postoji opasnost od širenja infekcije,makar ne moraju svi biti zaraženi tog trena.
Druga stana članka dalje donosi pogled na kunića koji je zaražen parazitom E.cuniculi.Uslijedilo je liječenje fenbendazolom i po završetku nije bilo pokazatelja daljnjeg prisustva parazita.

Autor teksta je sugerirao na kombinaciju fenbendazola i glukokortikoida (steroidi) kao na vrijedno otkriće koje bi veterinar koji liječi kunića trebao svakako razmotriti.

No,postoji i jedna teškoća. Iako paraziti mogu biti uništeni lijekovima,u koje spada i fenbendazol,kuniću se stanje ne mora nužno popraviti.Tu se misli upravo na bolest,odnosno sindrom «zakrivljenog vrata»,jer oštećenje mozga uzrokovano infekcijom parazita je možda uzrokovalo nepopravljivo oštećenje tkiva.

Zato se preporučuje upotreba steroida, kao potpora suzbijanju upalnog procesa moždanog tkiva.Suprotno tome, upotreba samo steroida može utjecati na imunološki sistem,koji postaje slab na otpor infekcije parazitima, pa se stanje može pogoršati. Zato je vjerojatno najsigurnije upotrebljavati steroide u kombinaciji sa fenbendazolom, a ne kao samostalnu terapiju, sve dok se ne pojave novi dokazi koji bi još malo nadopunili ovu teoriju.

Infekcija E.cuniculi je tako česta da neki veterinari misle da je liječenje potrebno jedino kad kunić pokazuje znakove da je došlo do problema uzrokovanog infekcijom E.cuniculi, iako postoje indikacije da je kunić bio izložen E.cuniculi. Tako da je to dosta kontroverzna stvar, u kojoj su mišljenja vrlo oprečna, i zbog toga je potrebno da nađete veterinara koji će zaista svu svoju pažnju usmjeriti na dobrobit vašeg kunića.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

PostPostao/la zekili » uto stu 20, 2007 21:29 pm

Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgbNatrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan