Zecovi FUN facts ili Jeste li znali?

Biologija

Latinsko ime za kunića je Oryctolagus cuniculus, od gr. oryctes (onaj koji kopa, kopač) i lat. cuniculus (kunićja rupa, jazbina).

Suprotno uvriježenom mišljenju, kunići nisu glodavci već spadaju u skupinu dvojezubaca (Lagomorpha, od gr. lagos (zec) i morpha (oblik). Doslovan prijevod bio bi “oblikovani poput zeca”. Razlikuju se u broju sjekutića u gornjoj čeljusti: dvojezupci imaju četiri sjekutića (dva para) dok glodavci imaju samo jedan par. U dvojezupce spadaju još zečevi i zviždari.

Kunići su danas rasprostranjeni na svim kontinentima, osim na Antarktiku.

Ženka kunića gnijezdo za svoju mladunčad pravi od vlati suhe trave i dlake koje čupa sa svog trbuha.

Ženka kunića (kunica) svoje mlade nosi 28-31 dan. U jednom leglu može ih se okotiti čak 8!

Mlijeko kunice najbogatije je od svih domaćih životinja. Sadrži 13-15% proteina, 12% masti i 2% šećera. Za usporedbu, kravlje mlijeko sadrži tek 3.5% proteina, do 4.2% masti i 4.2% šećera.

Kunićji izmet je najbolje prirodno gnojivo.

Kunići često ponovno jedu svoj izmet kako bi iskoristili sve hranjive tvari koje nisu apsorbirali u prvom ciklusu. Sličan probavni sustav imaju hrčci, konji i slonovi. Hrčak će također pojesti svoj izmet, dok će mladunčad konja i slonova jesti majčin svježi izmet.

Najaktivniji su u zoru i sumrak, dok ostatak dana provedu uglavnom spavajući.

Kunići žive oko 10 do 12 godina, iako su poznati slučajevi kunića koji su doživjeli i 18 godina. U prirodi im je prosječan životni vijek samo jednu godinu, ali kao posljedica činjenice da su omiljeni plijen gotovo svih zvijeri.

Uplašeni kunić ili zec može skočiti čak 4,5-6 metara u dalj u jednom skoku. Također, veseli kunić može skočiti čak 1 metar u vis u jednom skoku.

Na prednjim šapama imaju pet prstiju, a na stražnjim četiri. Gdje je nestao peti prst?

S donje strane šapa kunići imaju gustu, dužu dlaku uglavnom svijetle boje koja im služi kao jastuk i olakšava kretanje po tvrdom terenu. Doduše, ta ista dlaka im otežava kretanje po glatkim površinama kao što su parket, pločice ili laminat na kojima često proklizavaju  pere li i Vaš kunić podove?-> video

Svi nebijeli zečevi i kunići imaju svijetlije obojen (bijeli) rep s donje strane. Kada bježe od neprijetelja, repić im poskakuje gore-dole, i takvom brzom promjenom boje drugim pripadnicima svoje vrste signaliziraju da je opasnost u blizini.

Rep u kunića i zečeva nije tako kratak kao što mnogi misle, a zasigurno nije čupava loptica. Rep može biti dugačak i preko 10 cm (ovisno o veličini samog kunića) i zapravo ga drže zafrknutog prema gore. Kada opušteno leže, možete vidjeti koliko im je uistinu dugačak rep.

Kunići mogu mahati repom! To će raditi ako su jako veseli i naravno, ako im se to hoće.

Kunići su vrlo čiste životinje. Kao i mačke, sami održavaju svoju higijenu ližući svoje krzno i šape. Kuniće kućne ljubimce ne treba kupati. Nemaju miris koji ljudski nos može osjetiti (osim ako ste vlasnik kunića, onda Vam sigurno fino miriši), a čišći su čak i od mačaka.

Kunići su jako znatiželjne životinje. Poznata uzrečica Curiosity killed the cat (Znatiželja je ubila mačku) jednako tako vrijedi i za ove njuške.

Kunići imaju gotovo 360° panoramski vid, što je još jedan od razloga zašto ćete im se vrlo teško prikrasti. Također, mogu spavati otvorenih očiju. Ipak, imaju slijepu točku točno ispred nosa pa zapravo ne vide hranu koju jedu. Zato vas možda nekad slučajno u zanosu gricnu za prste.

Kunići dnevno provedu 6-8 sati hraneći se, a pritom žvaču brzinom od 120 zagriza u minuti.

Kunići si dnevno mogu odspavati i 20-ak puta.

Kunići ne mogu povraćati. Tako da za razliku od mačaka koje dlaku koju poližu čisteći se izbacuju u obliku loptica dlake (fur-balls), kunići kakaju male lančiće.

Kunići su životinje s karakterom, Neki će vam prije oprostiti kad im se zamjerite, a neki se mogu na vas duriti danima. Najčešće to pokazuju tako da vas ignoriraju ili uvrijeđeno okrenu guzu, ali mogu vam se i iz objesti popiškiti na najnezgodnije mjesto.

Povijest

Kuniće su prve pripitomili Rimljani (prvi zabilježeni dokument o tome potječe iz 36. g. p. K.), koji su ih i proširili po cijeloj Europi. Izvorno potječu s Pirinejskog poluotoka.

Kunići su postali simbolom Uskrsa u 16. stoljeću u Njemačkoj. Također, u Njemačkoj u 19. stoljeću nastala je tradicija izrade jestivih čokoladnih kunića.

U kineskom zodijaku zec je jedan od 12 životinja i predstavlja ljubaznost, dobrotu, osjetljivost, suosjećanje, nježnost i eleganciju.

Najpoznatiji zecovi

 

 

Feldhase

Zečevi i kunići svoje su mjesto našli i na platnima umjetnika. Jedan od napoznatijih zečeva je Mladi zec/Divlji zec (originalno njem. Feldhase) autora Albrechta Dürera iz 1502. god. rađen u tehnici akvarel i gvaš.

 

 

 

Zekoslav Mrkva

Prema anketi koju je među svojim čitateljima proveo američki časopis TV Guide, Zekoslav Mrkva (Bugs Bunny) proglašen je najpopularnijim animiranim likom svih vremena. Zekoslav je, također, jedini animirini lik nastao još u doba prije televizije, koji je uspio ući među prvih deset.
Zekoslav Mrkva, pametni kunić s dugačkim ušima, popularan je postao već prvim pojavljivanjem daleke 1938. godine, a prvi je put izgovorio svoju poznatu rečenicu “What’s up doc?” ili kako je to kod nas prevedeno “Kaj te muči, Njofra?” 1940. godine. Postao je heroj mnogobrojnih Warner Bros televizijskih i kino crtića, kao i reklama, igrica itd. Tijekom mnogih godina, Zekoslav je bio brijač, operni pjevač, drvosječa, srednjovjekovni vitez, a nastupao je s mnogobrojnim zvijezdama od Michael Jordana do tasmanijskog čudovišta.

Playboy zeko

Logo je osmislio dizajner Art Paul i nepromijenjen je više od 65 godina! Dizajner je bio inspiriran duhovitom seksualnom aluzijom životinjice, a za stvaranje logoa trebalo mu je oko pola sata. Zeko je danas univerzalno prepoznatljiv, čak i bez imena Playboy.

 

 

 

 

 

Zeko na baterije

Zasigurno postoji očiti razlog zašto je zec jedna od omiljenih maskota proizvođača baterija. Iako je Duracell prvi iskoristio zeca u svojim reklamama još 1973. godine, Energizer zeko, koji je također ružičaste boje, ima veće uši i nosi sunčane naočale.

 

 

 

 

 

 

Zec iz Winnie the Pooh – Neurotični prijatelj

 

 

 

Bijeli Zec iz Alise u zemlji čudesa

Još jedan neurotični zec, vjerojatno najpoznatiji među bijelim zečevima. Prvi je to lik kojeg Alisa susreće u Zemlji čuda, a njegove riječi su: “Oh Dear! Oh Dear! I shall be too late!” (u našem prijevodu: „O ljudi! O ljudi! Opet ću zakasniti!“ ). Alisa je znatiželjna gdje on to kasni pa ulazi za njim u zečju rupu i tako postavlja temelj radnje jednoj od najpoznatijih dječjih knjiga u povijesti.

 

Thumper, Bambi

 

 

 

 

 

Nesquik

Najpoznatiji zec s kartonskih kutija u koje su pakirane žitarice. Ne možemo ne zamjetiti sličnost između čokoladnih pahuljica (kuglica) i zečjih kuglica. Slučajnost?

 

 

Podjeli na društvenim mrežama