Važnost vode u životu kunića

Kunić u svakom trenutku mora imati nesmetan pristup svježoj vodi.

Ovisno o vrsti prehrane kunić će piti manje ili više vode. Najbolji način hidratacije jest preko konzumacije svježeg lisnatog zelenog bilja i povrća od čega je najvažnija svježa trava. Vitamni i minerali koje sadrži svježa zelena prehrana u kombinaciji s vodom prodonose dobroj hidrataciji organizma. Nemojte se uplašiti ako povećani unos svježeg lisnatog zelenog bilja i povrća rezultira kod nekih kunića manjim unosom vode. Kunići koji jedu puno svježe trave i zelenila popit će manje, dok će oni koji jedu većinom suhu hranu i sijeno piti više. S vremenom ćete znati približnu količinu vode koju vaš kunić popije u danu i svako odstupanje od te količine znak je za uzbunu. Naravno, uvijek je bitno redovito pratitit urin i stolicu kunića.

Vlasnici kunića vodu vrlo često drže u pojilicama koje su, uz posudu za wc i (premalen) kavez, dio opreme koju im u dućanima za kućne ljubimce prodaju uz tek kupljenog kunića.

 

Pojilice iz kojih kunići piju su iznimno nespretne, kunić krivi vrat dok pije iz njih, vrlo često cure, pa je nastamba mokra i zamazana, a kunić mokar i nesretan, ili ne propuštaju dovoljno vode pa je kunić žedan. S vremenom se u pipcu iz kojeg izlazi voda nakuplja kamenac pa pojilica propušta sve manje vode. Nikad se ne može dobro i temeljito oprati pa se u njoj stvaraju bakterije koje mogu biti opasne za kunića.

Najbolja opcija za držanje vode su teške keramičke ili staklene zdjelice u kojima mu je voda uvijek dostupna u količinama koje su mu potrebne. Položaj i širina zdjelice omogućavaju mu da nesmetano i prirodno pije. Uz zdjelicu ste sigurni da kunić neće biti žedan ako vi niste kod kuće da provjerite pojilicu.

Zdjelice se ne mogu blokirati, neće se prevrnuti, proliti ili srušiti ukoliko su dovoljno masivne i stabilne i voda će uvijek biti dostupna. Održavaju vodu duže svježom i hladnijom, posebno u ljetnom periodu, za razliku od pojilica koje su plastične i voda se u njima brzo ugrije.

Vodu u zdjelici (i pojilici ukoliko ju koristite) potrebno je mijenjati dva puta na dan i prilikom toga ih treba dobro oprati vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa. Zdjelica i pojilica uvijek moraju biti čiste, bez sluzi na bočnim stranama i dnu i bez otkrhnutih dijelova kako se kunić ne bi povrijedio.

 

Zašto je voda važna?

 

Voda ima četiri glavne funkcije u organizmu kunića i sve su neophodne.

  • Održava sve stanice i organe tijela na životu – nitko ne može živjeti bez vode
  • Glavni je sastojak krvi – ukoliko je kunić žedan, lako dehidrira što dovodi do mnogih zdravstvenih problema
  • Održava pokretnosti probave
  • Ispire višak kalcija iz organizma kunića

 

Osvrnimo se posebno na dvije posljednje funkcije.

Održavanje pokretnosti probave

Probava kunića ispravno funkcionira samo kada je on dobro hidriran. Progutana hrana mora se održavati vlažnom kako bi se mogla slobodno kretati kroz probavni trakt. Ako progutana hrana postane previše suha, blokirat će crijeva, pomiješat će se sa progutanom dlakom, što dovodi do vrlo ozbiljnog problema koji se naziva Gastro-intestinalni zastoj ili Ileus (LINK). Što se uneseni sadržaj duže zadržava u crijevima, više će se vode izvlačiti iz crijeva u krvotok. Rezultat toga je sve veća dehidracija unesenoga sadržaja, a to dovodi do izrazito opasnog stanja začepa (LINK). Kada se to dogodi, vaš kunić će ili imati zatvor ili će stvarati samo vrlo male, tvrde kuglice, neće imati apetita, prestat će jesti, probava će se još više usporiti ili potpuno stati i imate hitno stanje opasno po život. U toj situaciji nužno je odmah kontaktirati iskusnog veterinara!

Ispiranje viška kalcija

Za razliku od ljudi, tijela kunića apsorbiraju sav kalcij iz hrane koju jedu. I previše i premalo kalcija može kunićima stvoriti ozbiljne probleme. Velika većina unesenog kalcija potrebna im je za kosti i zube, ali višak im može ozbiljno naškoditi. Sve što se ne apsorbira u kosti i zube izlučuje se kroz urin (kad se unese previše kalcija kroz hranu, urin je mutan i pjeskovit, a kada se osuši, ostaje talog koji izgleda poput krede). Prevelik unos kalcija kroz hranu može uzrokovati kamence i mulj u mjehuru ili kamence i kalcifikate kanalića u bubrezima, dok je smanjeni unos kalcija povezan s problemima s kostima i zubima. Voda je neophodna za ispiranje viška kalcija kroz bubrege i mjehur.

Ukoliko primijetite da kunić pije više ili manje nego obično, to može biti znak određenih zdravstvenih problema pa neizostavno kontaktirajte iskusnog veterinara!

 

Podjeli na društvenim mrežama