Patuljasti Zecoliki kunići

Zwerghasen / Polish / Britannia Petite Rabbits Autori: Tomislav Kapitan i Barbara Popović

Zemlja porijekla kunića je Engleska. Kunić je nastao 1884. godine, dok je prvi Polish klub osnovan 1896. godine. Pasmina se uzgajala do 1950. godine samo u bijeloj boji sa crvenim očima. Od 1950. godine uzgaja se u svim bojama. Pasmina je posebno popularna u Americi gdje je nazivaju BRITANNIA PETITE RABBITS. 2012. godine pasmina je ušla u Europski standard. Posebna osobina ove male ali simpatične pasmine je njegov položaj tijela koji se kod ocjenjivanja posebno podešava od strane suca.
Tijelo je nešto kraće, zecolikog tipa. Prednje noge su u podignutom položaju te s bočnim profilom od vrata do repa čine četvrtinu kruga u leđnoj liniji. Noge su kratke, a prsti zatvoreni (mačji). Prsa i ramena su uski. Stražnji dio je malo širi sa dobro zaobljenim bokovima zadnjih nogu. Trbuh je povišen. Rep je normalne duljine i i neprimjetno prilegnut uz tijelo. Podbradak nije dozvoljen. Normalna težina je preko 0,90-1,00 kg. Najmanja težina je 0,80 kg a najveća težina 1,15kg. Krzno je nešto kraće,čvrsto, mekano, sjajno s rjeđom vunicom i ravnomjerno raspoređenim osjatim dlakama po čitavom tijelu. Duljina dlake oko 2 cm.

Noge i položaj tijela

Prednje noge su duge, tanke, mišićave, ravne s kratkim pandžama. Kratke pandže uzrokuju tzv mačji stav. Stražnje noge su jake i paralelne s tijelom.

Prednje noge, prsa, glava i uši sa strane tvore okomitu liniju.


Glava je jajolikog oblika s malo savijenim nosnim profilom i dobro razvijenim obrazima, čeljusti i njuškom. Oči su relativno velike, okrugle i istaknute. Živahnim pogledom jasno pokazaju temperament pasmine. Uši su tanke fine teksture, dobro zaobljene, dobro obraštene, usko nošene i zatvorene. Duljina ušiju je od 5 do 7 cm dok je idealna duljina 6 cm te su svojom duljinom u skladu s tijelom.

Pokrovna boja je bijela i proteže se ravnomjerno po cijelom tijelu, glavi i ušima, trbuhu i nogama. Donja boja je bijela i ne razlikuje se od boje tijela. Oči su svijetlo crvene ili plave boje. Pandže su nepigmentirane (bijele).
Dozvoljen je u grupama boja agouti (donja boja, međuboja), grupi jednobojnih, grupi boja sa proširenim pojasom, grupi boja sa oznakama i crtežom, srebrna grupa boja, opaljena grupa boja.

Autori: Tomislav Kapitan (međunarodni sudac instruktor i uzgajivač engleskih ovnolikih kunića) i Barbara Popović (stažistica za kunićarskog suca i uzgajivačica patuljastih ovnolikih kunića)

Standard: Europa standard 2012
Crtež iz Standards of perfection Standard Bred Rabbits & Cavies 2006-2010

Podjeli na društvenim mrežama