Patuljasti kunići – genetika

Autori: Tomislav Kapitan i Barbara Popović

Uzgoj patuljastih pasmina zahtjeva poznavanje djelovanja patuljastog gena u uzgoju. Patuljasti gen se javlja u uzgoju kod sljedećih pasmina:

  • Patuljasti cashmere ovnoliki
  • Patuljasti obojeni kunić
  • Patuljasti lisičasti kunić
  • Patuljasti lavoglavi kunić
  • Patuljasti rex kunić
  • Patuljasti saten kunić
  • Patuljasti ovnoliki

 

Patuljaste pasmine su heterozigotne jer sadrže recesivni patuljasti gen dw i dominantni gen Dw.

  • Patuljasti pravi heterozigotni kunići Dw/dw imaju maleno, kompaktno tijelo i kratki vrat. Zadnji kraj je dobro zaobljen. Prsa su široka i duboka. Ukupni izgled daje skladan dojam. Mogu se razlikovati u veličini i težini. Težina im se kreće od 1-2,5 kg.
  • Patuljasti lažni homozigotni kunići Dw/Dw nemaju u sebi patuljasti gen te su svojim izgledom veći i teži od pravih patuljastih kunića.
  • Patuljasti kikiriki homozigotni kunići dw/dw zbog poremećaja u radu hipofize ostaju maleni i njihov životni vijek se kreće do mjesec dana.
Hippo

Nije česta pojava poput patuljastog kunića kikirikija. Ovo je genetsko oštećenje kod patuljastih kunića za koje se smatra da je povezano s patuljastim genom. Hippo patuljasti kunići obično su rođeni mrtvi. Mali su, s kratkim tijelom i zaobljenim stražnjim dijelom. Nemaju rep.

Max factor

Patuljasti kunići s Max faktorom okoćeni su sa savijenim i deformiranim prednjim i stražnjim nogama (mogu biti jedna ili obje), kapci očiju su im otvoreni pri rođenju, kao da nisu funkcionalni. Patuljasti kunići s Max faktorom često umiru za nekoliko dana, no neki prežive. Ako žive, oči ostaju nezaštićene i mogu biti ozbiljno oštećene. Imaju probleme u pokretljivosti zbog svojih deformacija. Preporuča se eutanazija zbog fizičkih deformacija i slabog imunološkog sustava.
Na donjoj slici nalazi se leglo patuljastih ovnolikih koje je dobiveno od pravih heterozigotnih patuljastih kunića Dw/dw. Patuljasti kunići kote do 4 kunića u leglu, rijetko više. U leglu se nalazi 50 % pravih patuljastih kunića Dw/dw, 25 % lažnih patuljastih kunića Dw/Dw i 25% “kikiriki“ patuljastih kunića dw/dw.
Kod ove kombinacije parenja heterozigotnih patuljastih kunića dolazi do velikih problema zbog kočenja lažnih patuljastih kunića Dw/Dw koji su veči od pravih patuljastih kunića. Kikiriki patuljasti kunići obično se odstranjuju iz legla.

U uzgoju kunića za izložbe koristi se kombinacija muškog pravog patuljastog kunića Dw/dw i lažna ženka patuljastog kunića Dw/Dw. U toj kombinaciji dobiva se 50 % pravih patuljastih kunića Dw/dw i 50 % lažnih patuljastih kunića Dw/Dw kao što je vidljivo na donjoj slici. Ženke lažnog patuljastog kunića Dw/Dw mogu bez problema okotiti kuniće koji se pare s pravim patuljastim kunićem. Za daljnji uzgoj ostavljaju se lažne ženke patuljastog kunića. One se ne izlažu jer su veće od pravog patuljastog kunića. Na izložbama se izlažu pravi patuljasti Dw/dw koji su dobiveni od lažnih patuljastih kunića.

Autori: Tomislav Kapitan (međunarodni sudac instruktor i uzgajivač engleskih ovnolikih kunića) i Barbara Popović (stažistica za kunićarskog suca i uzgajivačica patuljastih ovnolikih kunića)

Podjeli na društvenim mrežama