Osnovno o prehrani kunića

Kunići su strogi biljojedi sa svestranim apetitom.

Zubne bolesti, pretilost i mnogi gastrointestinalni problemi mogu se spriječiti pridržavanjem ispravne prehrane. Dobra prehrana osnova je svega! Osim što kuniće održava zdravima, također pomaže u prevenciji dosade. Kunići trebaju prehranu koja se temelji na 70–80 % svježe trave i/ili sijena, a ostatak predstavlja svježe livadno bilje, svježe povrće, začinsko bilje, suho bilje i mali udio voća kao tjedna poslastica. Davanje hrane koja oponaša ono što bi kunići jeli u divljini od vitalnog je značaja. Ispravna prehrana kunića kao kućnih ljubimaca ne mora biti skupa – hranu za kuniće možete brati i u svojem vrtu (ukoliko ste sigurni kako bilje nije zagađeno). Kada kupujete povrće i začinsko bilje, uvijek birajte nešpricano i organski uzgojeno. Nađite svoju provjerenu kumicu na placu i uvijek kupujte kod nje. Kunići su životinje koje imaju vrlo osjetljiv probavni trakt i samo kvalitetna i balansirana prehrana održat će njihovu probavu zdravom.

Peletirana hrana nije dio ispravne prehrane kunića starijeg od pet mjeseci! Kunići su popularni kućni ljubimci, a tržište hranom za kuniće je veliko. Dostupne su mnoge vrste komercijalne hrane i uvelike se prodaju. Formulacija prehrane za kuniće kao kućne ljubimce temelji se na zastarjelim informacijama dobivenim od komercijalnih uzgajivača kunića koji ih uzgajaju zbog krzna i/ili mesa. Ovi kunići nemaju individualnu vrijednost i ne žive dugo (u usporedbi s kunićima kućnim ljubimcima koji mogu živjeti 10‒15 godina). Za razliku od komercijalnih kunića, kunići kao kućni ljubimci ne trebaju brzo rasti ili se plodno razmnožavati. Sukladno tome, njihove prehrambene potrebe potpuno su različite. Dodatno, kroz anegdotsko iskustvo vlasnika i uzgajivača kunića dalje se prenose krive informacije što je dovelo do nekih mitova i pogrešnih uvjerenja, posebno o njihovoj prirodnoj prehrani koja se zapravo temelji na travi i raznom svježem bilju.

Zašto ne davati peletiranu hranu kunićima starijima od pet mjeseci?

Na hrvatskom tržištu peletirana hrana za kuniće kakvu oni zaista trebaju ne postoji. Mnogobrojna nova znanstvena istraživanja sve više ukazuju na to da je peletirana hrana ne samo štetna za kuniće, već može biti i opasna.
Kod prehrane peletiranom hranom za kuniće iznimno se mora paziti kako je kombinirati s ostalom hranom: treba držati razmak između svježeg obroka i peleta minimalno dva do tri sata. Peleti upijaju tekućinu koja je nužno potrebna za ispiranje kalcija, a čiji se višak treba izbacivati van iz organizma kako bi se izbjegli problemi nakupljanja i razvoja bubrežnih kamenaca.
Jeste li znali kako su peleti najčešći uzrok gušenja kod kunića? Kunići ne mogu povraćati, iznimno je rijetka pojava kunića koji su mogli. Ako se kunićima daje peletirana hrana, ona treba biti usitnjena i posipana po većoj površini kako bi se spriječilo pohlepno hranjenje i brzo gutanje.
Uz sve navedeno, najveće poteškoće koje nastaju zbog hranjenja kunića peletiranom hranom su problemi s probavnom. Peleti se u želucu napuhnu (i do pet puta u odnosu na početnu količinu) zbog čega moze doći do začepa i razvoja plinova. Vlasnici često krive svježu hranu (prirodnu ishranu kunića!) za razvoj plinova ili mekanu stolicu, umjesto da se osvrnu na štetnost industrijske hrane.
Nadalje, peletirana hrana kunića brzo zasiti nakon čega je manja vjerojatnost da će pojesti sijeno ili svježi obrok koji su u velikim količinama neophodni kako bi se zubi pravilno trošili (posljedično se razvijaju različiti dentalni problemi!) i da vlakna iz navedenog odrađuju svoj posao u pokretanju crijeva. Suha hrana koja je neprirodne teksture (kao što su različite mješavine peletirane hrane) najveći su krivci za prerastanje zubi kod kunića jer je neispravno zvaču tj. ne troše zube na adekvatan način, a istovremeno u želucu zauzima mjesto za hranu koja ispravno troši zube. Hrana na kojoj se zubi kunića starijih od pet mjeseci ispravno troše je kvalitetno hrskavo zeleno sijeno, stalno dostupna velika količina grančica različitih veličina, svježa trava i svježe lisnato zeleno povrće.
Budući da je probavni sustav kunića jako osjetljiv, uz obilje izbora hrane koju kunić smije jesti zapravo nema razloga ni potrebe da svojem ljubimcu dajete peletiranu hranu.

Ako ste se i dalje odlučili za davanje suhe peletirane hrane, jedini brend na našem tržištu kojeg preporučujemo je Versele-Laga Cuni Adult Complete za odraslog kunića starijeg od pet mjeseci. Izuzetno je bitna količina peletirane hrane koje dajete: jedna jušna žlica dnevno više je nego dovoljna, sve ostalo je previše. Imajte na umu kako ta marka nije najkvalitetnija u odnosu na inozemno tržište, pa ako možete nabaviti kvalitetnije, svakako nabavite.

Poslastice

Mnogi uzbuđeni vlasnici novih kunića jedva čekaju početi tetošiti svojeg ljubimca. Ležeran pogled po trgovini za kućne ljubimce otkrit će raznolike “zdrave poslastice za kuniće”, zajedno s fotografijama preslatkih zečića na pakiranju. Tu su da namame vas, a ne vašeg ljubimca! Med, sjemenke, kukuruz, pa čak i jogurt reklamiraju se kao dobri za kunića. Nažalost, ove poslastice nisu nimalo zdrave ili korisne već iznimno štetne i potrebni ih je izbjegavati!

Podjeli na društvenim mrežama