Mali rječnik govora tijela

Kako se ponaša kad je sretan, a kako kad je ljut? Boli li ga nešto?

Kada dobro poznajete svog kunića i njegove navike, možete već iz položaja njegova tijela i mjesta gdje leži znati kako se osjeća, kakve je volje i boli li ga što, a to je vrlo bitno.

Ovdje ćemo opisati uobičajena ponašanja kako bismo vam pomogli da bolje ”pročitate” svoga kunića:

Bacanje na bok: kunić mirno sjedi, čisti šapice ili ne radi ništa, a onda odjednom skoči u zrak i baci se na bok kao ošinut gromom. Kretnja je brza i drugačija od postupnog uranjanja u san. Nakon što se oporavite od srčanog udara, znajte da to znači da je potpuno opušten, sretan i da uživa.

Dobrodošlica: neki će vas kunići čekati ispred vrata kada se budete vraćali kući, drugi će vas pozdraviti tako što će prvom prilikom, ujutro, trčati oko kreveta ili skakati na njega. S vremenom ćete razviti svoje dnevne rituale u kojima ćete zajedno uživati – odstupanje od ustaljenog obrasca ponašanja prvi je znak uzbune da se s kunićem možda nešto događa.

Društvo: kunići su jako društvene životinje i vole biti u društvu. Bilo da se radi o jednom kuniću ili o paru, vjerno će vas pratiti po kući i sudjelovati i svim aktivnostima. Mnogi će čekati da izađete iz kade ili će spavati ispod vašeg stola ako radite dokasna. Neki kunići ne vole da ih se dodiruje, ali uživaju biti u istoj sobi sa vama. Ukoliko imate par kunića kastracija oba kunića je obavezna!

Gunđanje: oprez, mogao bi vas ogrepsti, jako je ljut, idete mu na živce, odbija nešto učiniti (ući u gajbu ili sl.), ili želi učiniti nešto nedozvoljeno. Kad su izuzetno ljutiti, mogu vas čak i napasti: borbeni položaj slično kao kod pasa i brz, kratak zalet, plus nekoliko boksačkih zahvata šapicama – pazite na prste, opasnost od ugriza! U takvim slučajevima najbolje je ostaviti ga na miru. No, ne brinite se, kunići su ipak izuzetno miroljubiva i pitoma stvorenja i agresivno ponašanje im nije urođeno. Ako vas ugrize, dobro je glasno jauknuti: kunići mogu to povezati sa osjećajem boli i shvatiti da vam njihov ugriz nanosi bol.

Dubok san: kapci i uši mu se trzaju, škrguće zubićima, naglo uspravi glavicu i onda se ponovo ”onesvijesti”, mljacka ustima – sve to znači da duboko spava i sanja nešto uzbudljivo.

Guranje njuškicom: ako vas lagano gura (obično dva, tri puta za redom), to je pozdravna gesta i znak privrženosti i jednostavno znači “hej, tu sam, mazi me”. Snažno guranje znači da želi da ga ostavite na miru, da mu se maknute s puta i sl.

Glasno škrgutanje zubima: znak je da kunića nešto boli. Ako kunić pokazuje i neke druge zdravstvene probleme i usput škrguće zubima, znak je to da se bol ili nelagoda pojačavaju te je potrebno odmah potražiti veterinarsku pomoć.

Igranje: osim skakutanja i bacanja na bok, kunići vole kotrljati i gurati stvari, šapicama bjesomučno gužvati i ‘preslagivati’ ručnike ili druge tkanine, gristi i grepsti papir i karton, igrati se ”lovice” ili ”skrivača”. Također mogu kao muhe bez glave trčati po sobi, skakati na sofe i fotelje. Sve su to znakovi sreće. Igra ima važnu ulogu u njihovom životu. Jednostavno se spustite na pod i pridružite im se!

Kruženje oko nogu ili oko drugog kunića: obično označava seksualnu privlačnost. Vaš kunić je zaljubljen! Isto tako, to može biti znak da želi malo vaše pozornosti ili je gladan. Iako vam je to simpatično, kunić je u jakom tjeranju, muče ga hormoni te se preporuča kastracija.

„Kugličanje“ ili tzv. ”paprenje” stana: kada kunić ne obavlja nuždu na jednom mjestu, nego kuglice ostavlja po cijelom stanu ili u nekim određenim zonama, želi vam reci da teritorij pripada njemu. Ovo se obično dešava kada se kunić upoznaje sa novim prostorom ili kad mu nešto (previše revno čišćenje stana) ili netko (miris drugoga kunića) poremeti miris već osvojenog teritorija.

Lagano maženje uz vašu nogu: umjesto lizanja, mnogi kunići vole se priviti uz svoje ljudske ili životinjske prijatelje. Mogu sjesti nosićem do nosa sa drugim kunićem ili se nježno oslanjati uz vas dok gledate televiziju. Neki kunići ponekad zaspu na mjestu gdje vi spavate. Veliki je kompliment kada je kunić pored vas, a da razlog nije hranjenje.

Lažna trudnoća: ženke koje nisu kastrirane uslijed intenzivnog tjeranja ponekad umisle da su skotne pa se tako i ponašaju. Kad dođe ”vrijeme”, naprave gnijezdo, počupaju dlakicu s trbuha, prsa i ponekad prednjih šapica i ”čuvaju” bebe. Potrebno ih je pustiti da završe ciklus i nakon prestanka tjeranja ukloniti gnijezdo.

Lizanje/grickanje: kunić koji liže i gricka svog vlasnika pokazuje duboku ljubav i privrženost. Jednostavno vam pokušava reći: “Hvala, volim te!”. Lizanjem ruke dok ih se gladi iskazuju ljubav ili smatraju da je vaš red da budete oprani i uređeni. Mogu vam “oprati” lice ili ruke kada im se učini da je došao vaš red na malo nježnosti. Uzvratite im nježnost tako da ih lagano prstom milujete po obrazima ili njušci, ili ih jednostavno mazite po leđima, vratu ili oko ušiju.

Lupanje nogama o pod: možda je uplašen, možda vam pokušava reći da vam, po njegovom mišljenju, prijeti nekakva opasnost ili jednostavno pokušava privući vašu pažnju. Često će odskakutati od vas uz udaranje šapica o pod nakon što ste im radili nešto što nikako ne vole npr. rezali nokte.

Ne diraj moje stvari: kunići ne vole kad im se premještaju stvari i obično ih ljuti kada im čistite kavez ili mjesto gdje borave u vrijeme koje oni smatraju neprimjerenim pa to mogu pokazati time što će vas ometati, motati vam se pod nogama, gurati vas njuškicom i sl.. Oni su životinje koje vole da, kada nešto postave na ”pravo mjesto”, to tako i ostane! Robovi su navika i sve promjene ih uzrujavaju.

Njuškanje: može značiti da kunić ljut, da želi pažnje ili da jednostavno ”priča” s vama.
Odazivanje na poziv: ovo također može biti znak odanosti (ljubavi). Nemojte očekivati previše jer vas i trenirani kunići mogu promišljeno ignorirati ukoliko u tom trenutku imaju pametnijeg posla. Jako dobro znaju da se povik odnosi na njih, ali hoće li reagirati ovisi samo o njima i njihovom raspoloženju.

Osjetljivost: mnogi će vlasnici kunića reći da njihovi kunići osjete ako su vlasnici bolesni ili ako nešto nije u redu te se uzvrpolje oko njih kako bi pružili utjehu.

Palačinka poza 1: kunić je potpuno ispružen s glavicom zalijepljenom na podlogu. Obično je to zadnja faza opuštanja prilikom maženja. Proces počinje s kunićem koji lezi šapica podvučenih pod sebe i podignute glave. Kako se opušta, lagano „se sliježe“ – prvo se izbace prednje šapice, pa stražnje i na kraju se spušta glavica i zatvaraju oči.

Palačinka poza 2: kunić je zalijepljen za pod, uši priljubljene, glavica spuštena. Govor tijela je potpuno drugačiji od Palačinka poze 1. Kunić je napet, zgrčen i pokušava se stopiti s podlogom. Boji se i odlučio je biti nevidljiv.

Praćenje: kad ih uhvati takva faza, hodaju za vama po kući, motaju se oko nogu, guraju glavicu u ormariće koje otvarate i u vrećice koje ste donijeli – moraju sve znati, sve vidjeti i u svemu sudjelovati.

“Sretne šapice”: sretan, opušten kunić često će leći potrbuške sa prednjim i stražnjim šapama ispruženim naprijed odnosno unatrag. Gledano odozgo, izgleda kao da leti. Ponekad šape mogu biti položene u stranu. Za životinju koja je omiljeni plijen mnogih grabežljivaca i koja stalno mora biti na oprezu to je znak da se osjeća potpuno sigurno u svom okruženju.

Dizanje na stražnje noge: želja za boljim pogledom, privlačenje pažnje ili moljakanje hrane.

“Škrgutanje” zubima: označava zadovoljstvo, slično kao predenje mačaka. Kod škrgutanja se obrazi ritmički pokreću. Obično škrguće dok ga mazite.

Trljanje bradom o neki predmet ili ljude: na bradi se nalaze mirisne žlijezde pa kunić trlja svoju bradu o predmete kako bi označio da to označeni predmet pripada samo njemu. Taj čin bi mogao značiti i: sad sam te obilježio, pojesti ću te poslije. Bradom najčešće traljaju nekastriranju dečki čime označavaju teritorij. Preporuča se kastracija jer im se žlijezde mogu upaliti što je izrazito bolno.

Uši prema naprijed (pozicija TV antene): nešto je privuklo moju pažnju.

Micanje ušima: ponekad ćete zateći svog kunića kako lagano krivi glavu i stoji nepomično ušiju usmjerenih prema naprijed. I laik bi mogao zaključiti da je kunić svu svoju pažnju usmjerio na jedno mjesto. Uši položene prema nazad mogu biti znak da su uplašeni ili napadački raspoloženi. Razlozi mogu biti i druge naravi, a na vama je da im otkrijete značenje.

Uši položene prema nazad, glavica položena na podlogu: pozira. Pokazuje kako je drag i lijep u nadi da ćete ga pomaziti.

Uši položene prema nazad, zalijepljene za leđa (ovdje je važno promatrati cijelog kunića):

  • uši spuštene i zalijepljene na leđa, guza lagano u zraku, dignut rep, lagano reži i gunđa – ostavite ga na miru, neraspoložen je i ljut i ne sviđa mu se ono što radite ili namjeravate napraviti
  • ako sjedi na omiljenom mjestu, uši su položene na leđa, prednje noge uvučene (poza kokice), oči poluotvorene – pustite ga na miru, uživa i odmara

Uši – jedno uho usmjereno je prema naprijed ili na stranu, drugo prema nazad: nešto se događa, ali ga još uvijek nije u potpunosti zaokupilo.

Uši prema gore: nešto je vidio i to je zakupilo njegovu punu pažnju.

Špricanje mokraćom: ovo ne rade svi kunići. Najčešće to čine nekastrirani muški kunići koji špricaju ženke (a i sve ostalo što dohvate) kako bi ih obilježili. To je znak da ženka ili vi pripadate samo njemu! Ženke također znaju obilježavati svoje „vlasništvo“ mokraćom. Razlog je i tu teritorijalne naravi, a ponekad to rade ako su uplašeni ili ako ih ometate kad to nikako ne žele. Iako će kunići redovito koristiti svoju posudu za nuždu, budite spremni na povremene ispade. Naravno, velik je broj kunića kojima takvo nešto i ne padne na pamet.

Zeco-ples: kunić skače u zrak, veselo trči, igra se ”lovice”, zabacuje šapice u stranu, maše glavom i odaje sve znakove čistog užitka, sreće i veselja – jedna od najljepših stvari koje možete doživjeti uz svog kunića – znak da je potpuno sretan i opušten. Veselo skakuće u svim smjerovima, uz okretanje u zraku, tzv. zeco-ples. Najčešće će se zeko zatrčati prije nego izvede akrobacije, no ponekad to napravi i iz “sjedećeg” položaja.

Žicanje: kunići su gori od pasa kada se radi o žicanju. Kada nešto vole, napravit će sve da to i dobiju. Koliko god bili slatki i neodoljivi pazite koliko poslastica im dajete! Moljakanje hrane uključuje manje-više sve oblike ponašanja navedene gore.Ne popuštajte. Pretili kunići nisu sretna stvorenja.

Glasanje kunića

Većina ljudi ne zna da kunići komuniciraju kako govorom tijela tako i ispuštanjem raznih zvukova ovisno o situaciji. Razni zvukovi mogu iznenaditi nove vlasnike ako na njih nisu spremni. Zato izdvajamo:

Glasno dahtanje (uz razrogačene oči i ukočeno tijelo): kunić je prestravljen, nalazi se u situaciji koju ne poznaje i koja mu je izrazito neugodna. Moguće je da će se odlučiti na pokušaj bijega.

Tiho, tužno cviljenje: jako se boji ili mu nije dobro, ali nema snage za borbu. Tužno cvili i jauče u nadi da ćete ga pusti na miru i prestati s tom strašnom stvari koju mu radite.

Tiho onjkanje ili roktanje: izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja. Jednostavno rečeno kunić je napaljen i samo traži koga će naskočiti – pomaže ako mu osigurate balon ili ”plišanog prijatelja”.

Gugutanje: obično dok trči. Jako je sretan!

Zujanje (kao da imate velikog bumbara u sobi): izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja. Iako vam je i ovo jako simpatično, kunić je u jakom tjeranju, muče ga hormoni te se preporuča kastracija.

Tiho režanje i brundanje: kunić je lagano iznerviran, još nije pomahnitao, ali ako ga se nastavi izazivati ili inzistirati na nečemu što ne želi, to lako može preći u glasno režanje i napad.

Glasno režanje, frktanje: kunić je ljut, bijesan, izrazito iziritiran ili se osjeća ugrožen. U ovoj ga je situaciji najbolje pustiti na miru da se ohladi. Često je praćeno napadom, zaletavanjem uz udaranje šapama i pokušajem ugriza.

Vrištanje (ovo niti jedan vlasnik ne želi čuti!): kunić je u smrtnom strahu, ozlijeđen ili umire – izrazito opasna i hitna situacija koja zahtijeva vaše trenutačno djelovanje!

Ovdje smo naveli samo nekoliko vidova uobičajenog ponašanja kunića. Osobni dijalekt vašeg kunića naučit ćete pažljivim promatranjem i sudjelovanjem u njegovom životu. Jako je bitno da dobro poznajete njegovo uobičajeno ponašanje i poze da biste u slučaju potrebe mogli brzo primijetiti da nešto nije u redu.

Podjeli na društvenim mrežama