Kunići – život u paru

Kunići su izuzetno su društvena bića.

U prirodi uvijek žive u skupinama, te bi bilo idealno kada bi i život pod vašim krovom proveli u društvu (bar) još jednog kunića.

Kunići u paru međusobno će se čistiti, maziti, ljubiti, zajedno spavati, jesti, igrati se i pružati si potporu kad su uplašeni ili bolesni. Život u paru povoljno će utjecati na njihovo psihičko i emocionalno zdravlje.

Oba kunića moraju biti kastrirana bez obzira na spol! Najbolja kombinacija su mužjak i ženka tako da se preporuča  miješani par, ali i istospolni parovi (dvije kunice i rjeđe dva kunića) mogu funkcionirati uz pažljivo i pravilno upoznavanje.

Kunići se odvajaju od majke i braće s minimalno 8 tjedana starosti. S otprilike tri mjeseca mužjaci postaju spolno zreli, a ženke nekoliko tjedana kasnije. Od početka spolne zrelosti kunića i do 6 tjedana nakon kastracije mužjaka, kunići trebaju biti odvojeni da ne bi došlo do neželjene trudnoće. Kunići ne pate zbog kastracije, štoviše, ona je preduvjet za sretan život u paru. Pri nabavi nastambe i planiranju prostora odmah predvidite i prostor za nesmetan život dvaju kunića. Vodite računa o tome da kunići rastu do osmoga mjeseca starosti. Do tada će kunić kojeg kupite u dućanu (kad su u prosjeku stari 1-2 mjeseca) ili uzmete od provjerenog uzgajivača narasti dva do tri puta.

Prije upoznavanja dvaju ili više kunića posavjetujte se kako ih pravilno upoznati.

Važno je napomenuta da novog kunića nikada ne stavljate direktno u prostor kuniću koji je starosjedilac jer su moguće tučnjave s ozbiljnim povredama. Više o upoznavanju kunića možete pročitati ovdje.

 

Podjeli na društvenim mrežama