• Naslovnica
  • /
  • Tjedni Zeco-jelovnik ideje i prijedlozi

Tjedni Zeco-jelovnik ideje i prijedlozi

Nemate ideja ili vremena za kombinaciju, pogledajte prijedlog našeg tjednog menija

Dosta vas imalo je upite za primjere zelenih obroka koje trebate davati kunićima pa smo sastavili tablicu s primjerima. U njoj se nalazi tjedni prijedlog obroka za one koji svojeg kunića žele hraniti zdravo (tj. bez industrijske hrane), a nemaju pritom dostupnu livadu. Vrste povrća i začinskog bilja birane su prema trenutnoj dostupnosti u bio&bio trgovini, Metrou (organski dio), Intersparu (organski dio), provjerenim kumicama na placu…

Svo bilje uvijek trebate prvo dobro oprati! Ponudite ga kuniću dok je još mokro jer tako u organizam unose dodatnu količinu vode. Mješavina povrća i začina kombinirana je prema udjelu kalcija i fosfora kako kunić ne bi imao problema s viškom kalcija u organizmu. Na udio kalcija ne utječe samo prehrana već i način držanja kunića, kretanje i količina vode koju kunić pije. Uvijek pratite mokraću kunića. Talog u mokraći kunića najčešće je znak prevelike količine kalcija u prehrani.

(Napomena: ovaj prijedlog obroka sadrži i kupusarke koje nije preporučljivo davati kunićima koji se hrane industrijskom hranom!)

Dnevno kombinirajte najmanje pet vrsta povrća/začina. Korjenasto povrće kunićima smijete davati u minimalnim količinama jer su osjetljivi na škrob. Prijedloge suhog bilja i informacije gdje ga nabaviti možete pronaći u grupi. Ako ste u mogućnosti, nabavite listove lješnjaka, kukuruza, jabuke i kruške jer nisu bogati kalcijem, a predstavljaju zdravi i niskokaloričan međuobrok. Komadić voća ili mrkve možete dati kao poslasticu dva puta tjedno.

Uz sve navedeno, iznimno je bitno nabaviti i kvalitetno sijeno jer ipak ga kunići jedu u velikim količinama. Od nekvalitetnog sijena kunići mogu imati problema s nakupljanjem kalcija u mokraćnom sustavu. Kao najbolje možemo preporučiti sijeno od Timothy trave.

#jedemozeleno

Podjeli na društvenim mrežama