PONAŠANJE

Igračke i mentalni razvoj

Kunići su razigrana, mala bića koja traže interakciju sa svime što ih okružuje. Znatiželjni su, uporni i zainteresirani za sve novo i nepoznato. Jako dobro znaju što smiju i što ne i ponekad uporno pokušavaju doći do stvari koje nisu za njih i koje im mogu i naškoditi (npr. kablovi). Osiguravanjem zanimljivih igračaka i prostora za igru usmjerava ih se na pozitivne aktivnosti. Raznovrsne, interesantne i sigurne igračke bitne su, jer kunićima koji većinu svoga vremena provode u kući li stanu, a od toga jedan dobar dio dana sami (a pogotovo ako je kunić nema društvo), osiguravaju mentalnu stimulaciju, fizičku vježbu i zanimaciju, a istovremeno štite namještaj i štokove od pretjerano zainteresiranih zubića.


Mentalna stimulacija

Bez izazovnih aktivnosti koje će ih okupirati kada niste kod kuće, vašim će zlatima postati beskonačno dosadno i svoju bi aktivnu pažnju mogli usmjeriti na neke dijelove stana koji nisu predviđeni za grickanje. Ovaj problem je dodatno naglašen ako imate samo jednog kunića i raste kako se povećava vrijeme kada niste kod kuće. Dosada može dovesti do depresije i/ili prekomjerne destrukcije što onda može dovesti i do zdravstvenih problema. Potrebno ih je ''zaposliti'', okupirati i omogućiti im, kad su već smješteni van svojeg prirodnog staništa, kreativan i ispunjen život. Kreativna organizacije prostora i upotreba igračaka može im produžiti život. Igračke ih drže zainteresiranima za okolinu i omogućavaju im konstantno učenje i napredovanje. Trud koji ćete uložiti u igru i trening vratiti će vam se stostruko. Psi nisu jedini koji vraćaju stvari i koji se ''znaju'' igrati dodavanja, vaši kunići to isto mogu i znaju!


Fizička vježba

Kunići trebaju SIGURNE aktivnosti za održavanje tijela i uma u formi. Potrebne su im stvari na koje će se penjati, stvari pod koje će se zavlačiti, skakati na i oko njih, kopati i grickati. Bez ispunjavanja fizičkih potreba oni mogu postati depresivni i prekomjerne težine, ili mogu svoju neiscrpnu aktivnost usmjeriti na namještaj. Kutije, tuneli, prolazi i kućice – sve je to dobrodošlo i stalno ispočetka zanimljivo. Bilo da se kunići, ako imaju sreću i žive u paru, veselo natjeravaju i love, igraju se skrivača, grizu neke dodatne i ''nužne'' otvore na svojoj novoj kartonskoj kućici ili se kunić igra sam – bitna je jedna stvar - nije im dosadno, imaju zadatak! Treba to sve pregledati, istražiti, sto puta skočiti na krov (možda se pogled od prije 10 sekundi promijenio) i projuriti kroz novi otvor na sve moguće načine, treba naći partnera koji stalno negdje bježi ili nove loptice koje krasno zveckaju. Taj novi krasni tunel je kao stvoren da ga se progrize jer mu definitivno fali još jedan otvor na sredini, ali nema opasnosti, on je za to i predviđen. Sve su to stvari koje im zaokupljaju pažnju, tjeraju ih na fizičku aktivnost i drže ih zainteresiranim i sretnima.


Osiguravanje prostora

Jasno je iz prethodnih navoda da igračke nisu SAMO za kuniće, one istovremeno čuvaju kuću od pretjeranog iskazivanja pažnje. Omogućavanjem izbora igračaka izabranih da odgovaraju njihovom karakteru, dobi, spolu i temperamentu smanjili ste, u najvećoj mogućoj mjeri, uništavanje okoline. Moramo priznati, ponekad se dogode incidenti, gricne se koji štok ili komad tapete, ali to će biti svedeno na najmanju moguću mjeru zanimljivim izborom koji im možete i trebate ponuditi.


Koje su dobre zeco-igračke?

BITNO: ako primijetite da vaši kunići jedu plastične i kartonske dijelove, pređite na neku drugu vrstu igračaka koju neće jesti ili koja im bar neće naškoditi.

Nekoliko prijedloga za početak:
- Drvene kučice raznih oblika i veličina – idealne za grickanje, penjanje i provlačenje. Koristite neobrađeno drvo. Možete ih napravit sami ili, ako imate sreću pa ih kod vas ima – kupiti
- Papirnate vreće i kartonske kutije za zavlačenje i provlačenje, grebanje i grickanje. Ako primijetite da kunići jedu papir i karton ( u većim količinama) odlučite se za neku drugu varijantu. Napravite barem dva ulaza u kutiju, unutra neku pregradu i/ili rampu, kat ili dva. Upotrijebite maštu.
- Plastične cijevi za instalacije ili širi tuljci za provlačenje. Obradite rubove da se ne povrijede!
- Specijalne igračke za kuniće koje se mogu napuniti sijenom ili hranom koja onda ispada kako se igračka kotura ili baca.
- Balon – omiljena igračka muškog dijela Foruma. Još ako ga možete malo natrljati na kakvoj curi sreća je potpuna. Neki kunići reagiraju samo na neke boje balona koje onda veselo naganjaju, dok druge boje potpuno ignoriraju.
- Kartonske role od toaletnog papira i papirnatih ručnika napunjene sijenom omogućavanju grickanje i zabavu u isto vrijeme, a mogu se i bacati.
- Kutija za kopanje - puna sijena (ili zemlje ako imate uvjeta) u kojoj mogu kopati, ležati i grickati, skakati unutra i van i veselo razbacivati (na naše sveopće oduševljenje)
- Igračke za mačke: loptice koje zveckaju, sve što se može koturati i bacati
- Igračke za papige: objese se u kavezu i mogu se gurati, žvakati i bacati
- Igračke za djecu: zvečke, plastični ključevi - uglavnom sve što zvecka i, naravno, što se može bacati
- Mobil (za djecu ili za ptice) za udaranje ili guranje
- Kutije, tuneli s prolazima za pse i mačke po kojima se mogu penjati i provlačiti
- Sve igračke koje se mogu gurati i koturati, lopte svih veličina, loptica sa zvončićem unutra, prazne kutije i manje konzerve koje zveckaju (naravno zaštititi sve rubove da se ne ozljede).
- Kupovne igračke – npr. ovako nešto ili ovako
- Dječje igračke s rampama i prolazima za penjanje i provlačenje
- Ručnik za grickanje i trganje, ravnanje i slaganje (ako primijetite da jedu ostatke ili konce maknite ga i odlučite se za nešto drugo)
- Nešpricane grančice i cjepanice
- Stvari na koje mogu skakati – vole biti na povišenom, kako su beskonačno znatiželjni bolje vide što se događa. Udobno se smjeste i promatraju, a ako se još nešto može gurnuti dole ili srušiti – odlično.
- Čepovi od tvrde plastike u bojama od raznih flaša (šamponi, omekšivači, poklopci od praška….) Imaju odlično obrađene rubove, lako se primaju zubićima i proizvode divan 'tonk' zvuk kad se bacaju. BITNO: SVE ČEPOVE JAKO DOBRO OPERITE!!! Ne upotrebljavajte čepove od sredstava za čišćenje i slično, jer postoji mogućnost da nešto sredstva za čišćenje ostane na čepu bez obzira kako dobro operete.
- Pletene košare i tuneli koje možete napuniti sijenom, idealni za grickanje i skakanje unutra
- I sve ostalo što se možete sjetiti a sigurno je i zanimljivo.

I na kraju još jedan, ali ne manje važan, aspekt osmišljavanja i kupovine zanimljivih i uvijek raznovrsnih igračaka – predstavljaju neizmjerno zadovoljstvo i vlasniku. Nova, mala, prekrasna, drvena mrkvica, tunel ili loptica koji jednostavno morate kupiti jednako će razveseliti i vas i vašeg kunića. Probajte!