PONAŠANJE

Dolazak kunića u kuću

Zamislite situaciju: bezbrižno se igrate i družite s obitelji i prijateljima. Odjednom stiže div visok 30 metara, grabi vas rukom, nešto mu grmi iz velike rupe okružene crvenim, i odnosi vas. Hvata vas totalna panika. Nekakva neman vas je ugrabila iz jedine okoline koju poznajete, nema više mame, tate i ostatka obitelji. Sve čudno miriše, ni hrana nije baš ista. Ništa vam nije jasno, strah vas je, ali nema nikoga od poznatih da vas utješi. Div proizvodi neke zvukove, ali ništa ne razumijete. Kesi zube i maše glavom. Odjednom ste u nekom akvariju gdje ostali divovi kvrckaju po staklu, grme iz rupa - vi i dalje u totalnoj panici. Srećom na drugom kraju akvarija ugledate nekoga koga prepoznajete, nekoga 'ko vas razumije i zajedno se skutrite i tješite. I onda vas jedan div uzme. Ako imate veliku sreću uzme i vašeg novog prijatelja, tumba vas u kutiji i smjesti u kavez. Konačno je malo je lakše, zajedno ste i dalje, hrana miriše poznato, ima sijena kojeg jako volite i nitko vas više ne dira. Zastrašujuće? E pa tako nekako se osjeća beba kunić, a za razliku od ljudi shvaća još manje.


Put od poznatog okruženja gdje se rodio i proveo prvih 8 tjedana života, preko dućana, do vaše kuće jako je stresan za kuniće. Malo je lakše ako cijeli taj stres, paniku i nepoznanicu prebrode u paru. Dva kunića i njihov zajednički život i to od samog početka je neprocjenjiv. Svu istinitost te tvrdnje možete potpuno shvatiti tek kada postanete ponosan vlasnik dva kunića. Prvi dani u novim domu mogu biti presudni te ih je kunićima potrebno što više olakšati. Bitno je da ne forsirate! Kada dođete kući s novim kunićem ili parom kunića, stavite ih u već prije pripremljen kavez ili prostor na kojem će boraviti i koji će biti njihova baza i utočište. Najbolje ih je za početak ostaviti na miru da se oporave od transporta. Osigurajte im hranu (najbolje istu vrstu kojom ga je hranio uzgajivač ili koju su jeli u dućanu), sijeno i vodu te stelju za wc. Biti će im potrebno neko vrijeme da se smire i prilagode prije nego krenu s upoznavanjem novog terena.

Tad kreće trljanje bradom jer sve treba odmah obilježit i posvojiti. Prvih dva do tri dana ostavite ih u kavezu da upoznaju svoj novi prostor, organiziraju raspored i da se malo opuste. Razmjestiti će stvari u kavezu kako njima odgovara i odabrati mjesto za obavljanje nužde. Iako je to jako teško, nemojte ih previše natezati, povlačiti po rukama i pokazivati susjedima i prijateljima. Vrijeme prevedeno izvan kaveza ograničite bar prvih par dana da shvate gdje je njihov teritorij. Bilo bi idealno kada bi nakon tog prelaznog perioda mogli biti stalno slobodni, ako već ne u cijelom stanu onda barem u dijelu. Nakon dva, tri dana počnite ih više puštati van u kontrolirani prostor. Nemojte ih na silu čupati iz kaveza već ih pustite da svojim tempom izađu. Dozvolite im da sami istražuju i nemojte ih naglo dizati ili spuštati. Pustite ih da trčkaraju i da sami dođu do vas. Ukoliko su u kući djeca, za početak im ograničite pristup i detaljno ih uputite kako da se odnose prema njima. Dajte im vremena da vas upoznaju i da vi upoznate njih, jer ovo je tek početak vašeg dugog i prekrasnog druženja.

 


Oči u oči

Kako stvoriti kontakt i vezu s kunićima? Najbitnije od svega je da ne forsirate, ne dižete ih i ne spuštate naglo, te da pustite njih da naprave ''prvi korak''. Legnite na pod i jednostavno ih gledajte. Spustite se na njihovu razinu, oči u oči, i nježno im pričajte. Isprva će se bojati, pravit će se da vas ne vide i ''brijat'' će svoje. Neće se približavati. ali na kraju će njihova beskonačna znatiželja pobijediti. Prvo će vas nježno dodirnuti njuškicom i pobjeći. Pa će drugi put to malo potrajati. Pustite ih, nemojte raditi nagle pokrete i ne pokušavajte ih zgrabiti. Neka slobodno njuškaju i istražuju. Odjednom će vam skočiti na leđa, ipak je to krasno povišeno i više stvari se vidi. I tako malo po malo njihovo povjerenje će rasti, osjećat će se sve sigurnije uz vas i onda će krenuti puse. Ako imate sreći i dobijete malu ''ljubilicu'' puse će krenuti odmah, a ako ste naletjeli na tvrd orah morat ćete ih''zaslužiti''. Polako razvijajte odnos pun povjerenja, pustite ih da vas upoznaju i da shvate da im ne prijeti nikakva opasnost. Ponekad to traje malo kraće, a ponekad duže ali na kraju sve dođe na svoje. Treba uložiti truda, kao i u sve vrijedne stvari u životu, ali u svakom slučaju se isplati.