PASMINE

Patuljasti kunić

Kunići koji svojim izgledom i karakterom na izložbama kod djece izazivaju najviše pažnje su svakako patuljasti kunići. Kod toga je važno naglasiti da se kunići uzgajaju u stanovima i kućama kao kućni ljubimci što članovi ovoga web-a najbolje znaju. U posljednje vrijeme u Njemačkoj se kunići koriste kao terapija u staračkim domovima i bolnicama što je dalo izuzetne rezultate u kvaliteti života i bržem oporavku bolesnika. Kod kupnje “patuljka“ preporučam nabavu kod provjerenih uzgajatelja jer po trgovinama za prodaju životinja rijetko nalazimo čistokrvna grla, pa se često dogodi da naš “patuljak” izraste u malog “diva“. Kod kupnje svakako treba provjeriti da li je životinja tetovirana i ima rodovnicu. Kunice patuljastih kunića imaju četiri mlječene bradavice i kote i odgajaju do četiri mladunca. U patuljaste kuniće spadaju hermelin kunići, patuljasto obojeni kunići, patuljasti rex kunići, patuljasti ovnoliki i patuljasti lisičasti kunići.

STANDARD HERMELIN KUNIĆA
Hermelin pojavio se oko 1900.g. u Engleskoj, a 1903.g je standardiziran. Njegova boja je bijela s crvenim ili plavim očima.
Hermelin kunić je izraziti predstavnik male pasmine zbog svog zbijenog, kratkog i valjkastog oblika tijela koje je podjednako široko na prednjem i stražnjem dijelu. Noge su mu kratke i nježne, a rep malen i dobro prilježe uz tijelo. Glava mu je u odnosu na tijelo velika i kuglastog oblika sa širokim čelom i njuške sa velikim očima koje se jako ističu. Uši mu stoje uspravno i usporedo, duljine do 5,5cm.Težina mu se kreće od 0,7kg do 1,5kg, a idealna težina mu je od 0,9 do 1,25kg. Krzno mu je kratko, duljine od 1,8 do 2cm, gusto i nježno s laganim pokrovom.

LAGANE GREŠKE: Nešto duža, uža ili šiljata glava.Mesnate, široko nošene ili šiljate, zajedno sastavljene, loše obraštene ili roza prozirne uši. Vrat nešto duži.
TEŠKE GREŠKE: Odstupanje od patuljastog tipa. Sasvim uska i dugačka glava. Vrlo tanke, gotovo bezdlake ili krupne i grube mesnate uši. Duljina ušiju preko 7 cm.

Hermelin kunić s plavim očima Hermelin kunić s crvenim očima
 
TABLICA TEŽINE MALIH KUNIĆA
MJESEC STAROSTI 1. 2. 3. 4. 5. 6.
TEŽINA U KILOGRAMIMA 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2
 
PATULJASTO OBOJENI KUNIĆI
Kod patuljasto obojenih kunića vrijede sva objašnjenja kao i kod hermelina s tom razlikom što se kod patuljasto obojenih kunića opaža jako čista boja koja može biti:sivosmeđa, plava, crna, havana boja, crvena, miš boja, separator boja, činčila, deilenaar boja, lux boja, perlfeh boja, sve srebrne boje, tirinška, marder boja, sijamska, bijeloopaljena, hotot boja, rhen, loh, ruska, holandska i japanska.Također su dozvoljene sve boje šaraca (orijaški šarac, trobojni i engleski šarac).

Patuljasto obojeni kunić boje
trobojnog šarca
Patuljasto obojeni kunić boje bijelo
opaljeni


Patuljasto obojeni kunić hotot boje Patuljasto obojeni kunić činčila boje


Patuljasto obojeni kunić loh boje Patuljasto obojeni kunić marder (kuna)
boje


Patuljasto obojeni kunić perl
feh (mišje) boje
Patuljasto obojeni kunić ruske boje
 
PATULJASTI REX KUNIĆ

Prekrasan kunić koji je dozvoljen u svim bojama, ali je svojom težinom nešto teži od hermelina i patuljasto obojenih kunića.Težina mu se kreće od 0,8-1,4 kg a idealna izložbena težina od 1,25-1,4.

Patuljasti kastor rex
 
PATULJASTI OVNOLIKI KUNIĆ

Težina ovih kunića kreće se od 1-2 kg, a idealna izložbena težina od 1,5-1,8 kg. Raspon ušiju mjeren od početka jednog do kraja drugog uha treba biti od 24-28 cm. Dozvoljen je u svim bojama.

Patuljasti ovnoliki ren boje Patuljasti ovnoliki sijamske boje
 
PATULJASTI LISIČASTI KUNIĆ

Dugodlaki "patuljak" kojega nažalost ne srećemo u Hrvatskoj ali svojim atraktivnim izgledom i bojama u Europi na izložbama oduševljava mnogobrojne posjetitelje. Težina mu se kreće od 0,8-1,6 kg, a idealna izložbena od 1,25-1,4.

Patuljasti lisičasti bijelo opaljeni Patuljasti lisičasti sijamske boje


Slike korištene iz njemačkih časopisa Der Kleintier-Züchter KANINCHEN

 

Tomislav Kapitan