PASMINE

Ovnoliki kunić

Podjelom po pasminama pripada u veliku pasminu. Ovnoliki kunići dijele se na francuske ovnolike i njemačke ovnolike. Europski standard ujedinio ih je u ovnolike kuniće 1977 godine.
Francuski ovnoliki uzgojen je oko 1863-1869. godine u Avignonu, a njemački ovnoliki priznat njemačkim standardom 1933. godine. Ovnoliki kunić potječe od engleskog ovnolikog, belgijskog orijaša i velikog normandijskogkunića. Mladi tek izleženi kunići su slijepi, goli i ovise isključivo o majčinom mlijeku, toplini gnijezda čak i u ljetnim mjesecima kao i o nadzoru i kontroli uzgajatelja. Kunica pravi gnijezdo u kotilici od sijena i dlake koju čupa s trbuha oslobađajući tako mlječne bradavice kako bi mali kunići mogli sisati. Nakon 15 dana progledaju i znatiželjno istražuju kotilicu i kavez. Kunice kote od 4-16 mladih iako je optimalan broj 6 mladih. Malim kunićima uši trebaju pasti do osmog tjedna života. Dugogodišnjim uzgojem ove pasmine primijetio sam da kunići kojima uši padnu s 15 dana starosti imaju izvanredne odlike pasmine i ostavljam ih kao rasplodna grla za daljnji uzgoj. Od dana kada kunići počnu sami jesti pa do trećeg mjeseca starosti jedu jedan obrok smjese za kuniće ujutro i žitarice (ječam, zob, tritikal, pšenica i klip kukuruza zimi jednom tjedno) navečer. Tijekom čitavog dana mora im biti dostupna svježa voda. Mladi kunići se od majke odvajaju s 8 tjedana starosti. Kao prostirka u kavezu koristi se sijeno ili ječmena slama i mora obavezno biti da kunići ne dobiju žuljeve. Ovnoliki kunić dostiže težinu i do 9 kg. Svojim izrazito mirnim karakterom pogodan je za uzgoj djeci i početnicima a svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju na izložbama.

GENOTIP BOJA


AA BB CC DD GG   sivo smeđa boja
AA BeB CC DD GG   čelična boja
AA bb CC DD GG yy žuta boja
AA BB CC dd GG   plavo sivo smeđa
AA BB CC DD gg   crna boja
AA BeBe CC DD Gg   čelična crna boja
AA BB CC dd gg   plava boja
AA BB cc DD gg   havana boja
achi achi BB CC DD GG   činčila boja
aa           bijela boja s crvenim očima
AA           bijela boja s plavim očima
AA bb CC DD gg   madagaskar boja

Za šarce se uz osnovnu boju dodaje Kk1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OBLIK GLAVE 15 bodova
5. UŠI 15 bodova
6. BOJA I CRTEŽ 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 15 bodova1. Oblik tijela zbijen, širok i masivan na jednoličnom kosturu. Vrat je neprimjetan ,zatiljak kratak i snažan. Noge djeluju kratko i snažne su. Prednje noge leže lagano na stopalu. Kod kunica dozvoljen podbradak.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 4.5 (8 bodova) 5 (9 bodova) 5,5 i više (10 bodova)

3. Krzno je gusto, a vunica u pokrovnoj dlaci nije pretvrda i čvrsto je priljubljena uz tijelo. Dlaka je duljine 3,5 do 4 cm.

4. Glava je široka i jako razvijena, s naglašenim izbočenim ovnolikim nosom. Čelo je široko, a obrazi jako razvijeni. Oči velike i nisu udubljene. Jaki nabor na ušnom korijenu tvori takozvanu krunu

5. Uši mesnate, dobro obraštene i vise dolje u potkovastom obliku s obje strane glave. Raspon ušiju mora biti (mjereno od vrha ušiju preko glave) od 38 do 45 cm.

6. Dozvoljen je u svim čistim bojama kao i ovnoliki šarac. Poželjno je da njihov crtež bude plaštast. Obojeni crtež pokriva ramena, leđa i zadnji dio tamnom bojom. Glava je također pretežno tamna. Obojeni crtež ušiju i krune su tamni. Leptir nije izražen.

7. Za zdravlje i njegu vidi opće propise.

LAGANE GREŠKE: Slabo izražena kruna, tanke i loše nošene uši, naborana koža na butinama, slobodan i nejednolik crtež, bijele mrlje na njušci kod šaraca, ostalo vidi opće propise.
TEŠKE GREŠKE: Predugačko tijelo, preslaba mišićavost, mala glava, slaba kruna, povremeno podizanje jednog ili oba uha, raspon ušiju manji od 38 a veći 45 cm, prelabava koža, prekratka dlaka, bijela boja prevladava u glavi i plaštu kod šarenih životinja, ostalo vidi opće propise.

Slike korištene iz njemačkih časopisa Der Kleintier-Züchter KANINCHEN

 

Tomislav Kapitan