PASMINE

Ovnoliki kunić havana boje

Boja koja je trenutno izazvala veliki interes uzgajatelja u Hrvatskoj za uzgoj. Ovnoliki kunići havana (čokolada) boje izlažu se oko trideset godina na izložbama u Europi.
Ovaj standard sam obradio pošto nema standarda za ovnolikog kunića havana boje u hrvatskom standardu za ocjenjivanje.
U poziciji 4. i 5. crtežom je obrađena kruna i mjerenje ušiju koji vrijede za sve boje ovnolikog kunića.
Posebno sam napisao moje iskustvo za širine i duljine ušiju koje odudaraju od standarda koju uzgajatelji mogu i ne moraju prihvatiti.

Slika Wolters/Őertel+Spőrer-Druck,Reutlingen
96 Pkt. sg (auf der17.Bundes-Kaninchen
Nűrnberg 1985 ausgestellt von Reinhard
Persch, 6699 Freisen-Grűgelborn) 278
Kunstdruckbeilange Deutschen
Kleintier-Zűchters,Reutlingen


GENOTIP BOJA

AA BB cc DD gg Havana boja1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OBLIK GLAVE 15 bodova
5. UŠI 15 bodova
6. BOJA I CRTEŽ 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 15 bodova

 

1. Oblik tijela zbijen, širok i masivan na jednoličnom kosturu. Vrat je neprimjetan, zatiljak kratak i snažan. Noge djeluju kratko i snažne su. Prednje noge leže lagano na stopalu. Kod kunica dozvoljen podbradak.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 4.5 (8 bodova) 5 (9 bodova) 5,5 i više (10 bodova)

3. Krzno je gusto, a vunica u pokrovnoj dlaci nije pretvrda i čvrsto je priljubljena uz tijelo. Dlaka je duljine 3,5 do 4 cm.

4. Glava je široka i jako razvijena, s naglašenim izbočenim ovnolikim nosom. Čelo je široko, a obrazi jako razvijeni. Oči velike i nisu udubljene. Jaki nabor na ušnom korijenu tvori takozvanu krunu.Kruna je izraslina od hrskavice koja je svojom širinom i visinom nasađena na glavu prema čelu.

 

 

 

 

 

 

5. Uši mesnate, dobro obraštene koje vise dolje u potkovastom obliku s obje strane glave.Uši s potkovom moraju biti prema unazad tako da kada se gledaju s bilo koje strane ne smije se vidjeti unutrašnjost niti jednog uha. Raspon ušiju mora biti (mjereno od vrha ušiju preko glave) od 38 do 45 cm.
Iz osobnog iskustva životinje sa rasponom ušiju do 40 cm se ne ostavljaju za matična grla. Za matična grla se ostavljaju životinje sa rasponom ušiju od 43 - 48 cm i širinom ušiju 10 -12 cm. Životinje sa širinom ušiju ispod 10 cm se ne ostavljaju za matična grla.

 

6. Pokrovna boja je tamno smeđa, ujednačena, sjajna i ugodno topla u tonu. Boja pokriva cijelo tijelo, a na stopalima je zagastija. Pojedinačne dlake trebaju pokazati lijepu havana (čokolada) boju. Oči su smeđe, lagano crveno prozirne. Nokti tamni, rožnate boje. Donja boja je sivoplava.

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.

LAGANE GREŠKE: Slabo izražena kruna, tanke i loše nošene uši, naborana koža na butinama. Lagano pomanjkanje boje, svjetlija prsa, svjetlija donja boja, tamniji ušni rubovi i lagani sivi odsjaj. Vidi opće propise.

TEŠKE GREŠKE: Predugačko tijelo, preslaba mišićavost, mala glava, slaba kruna, povremeno podizanje jednog ili oba uha, raspon ušiju manji od 38 a veći 45 cm, prelabava koža, prekratka dlaka. Potpuno svijetla prsa, crnkasto obojenje, pokrovna boja koja djeluje sivo. Vidi opće propise.

 

Tomislav Kapitan