PASMINE

Kunić lavlja glava

 

 

Prvi primjerci dobiveni su u Belgiji parenjem patuljastog i malog lisičastog kunića. Pasmina se proširila u Englesku i USA koje su izradile radni standard a nakon toga i standard. Ova pasmina je specifična po lavljoj grivi koja je nastala mutaciojom gena. Uzimaju se životinje koje imaju Mx2 gen.

 

 

 GENOTIP BOJA

AA bb CC DD GG y2y2 MM Crvena boja
AA BB CC DD gg   MM Crna boja
AA bb CC dd gg   MM Plava boja
AA bb CC DD gg   MM Madagaskar boja (tirinška)
aa -- -- -- --   MM Bijela boja crvene oči
1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO I GRIVA 20 bodova
4. GLAVA I UŠI 15 bodova
5. POKROVNA BOJA 15 bodova
6. DONJA BOJA 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

1. Tijelo je zbijeno, kratko, valjkasto i zaobljeno.Noge srednje duljine , rep malen i prilegnut.Svojim dubokim stavom ističe grudi i grivu.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 1,0 (8 bodova) 1,1 (9 bodova) 1,2 -1,5 (10 bodova) 1,7 (9 bodova)

3. Krzno je kratko i gusto, vrlo nježno s laganim pokrovom. Dlaka jesrednje duljine. Specifičnost koja se kod njega javlja je valovita naborana dlaka oko glave u obliku lavlje grive. Duljina dlake u lavljoj grivi nesmije bitimanja od 5 cm a obično je oko 7 cm. Lavlja griva mora biti u neprekinutom krugu oko glave a završava u obliku slova V iza vrata. Vuna u grivi mora biti dovoljno gusta da ističe vunenu “kapu” preko čela ali nesmije prekrivati oči.

4. Glava je u odnosu na tijelo velika i kuglastog oblika. Čelo i njuška su široki, a oči velike i izrazito naglašene. Uši stoje usporedno,lagano u slovo “V”. Duljina ušiju je 4,5-7,5 cm. Dozvoljena duljina je od 4,5-7 cm.

5. Dozvoljen je u crnoj, tirinškoj (madagaskar), bijeloj (crvene oči), plavoj i crvenoj boji. Boje očiju i nokta odgovaraju boji krzna.

6. Donja boja odgovara propisima za svako pojedinačno obojenje.

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radiidentifikacije.

LAGANE GREŠKE: Uši duže od dozvoljenih, uska ili šiljasta glava. Mesnate, široko nošene ili zajedno sastavljene, loše obraštene uši. Duži vrat. Opći propisi. Greške u boji kao i kod ostalih pasmina uodgovarajućoj boji. Dlaka po bokovima dozvoljena kao na crtežu


TEŠKE GREŠKE: Odstupanje u obliku tijela. Uska, dugačka glava i predugačke uši. Nedostatak grive oko glave ili mjesta bez dlake u griviDuljina dlake u grivi manja od 5 cm. Dugačka dlaka po tijelu, nogama i bokovim, spojene s grivoma. Odstupanje od gornje ili donje granice težine.

Crtež idealnog kunića lavlje glave
Maksimalna dozvoljena dlaka na bokovima


Na internet stranicama osobito američkim naći ćete više radnih standard. Kunić lavlje glave standardiziran je u jedino u BREED STANDARDS BRITISH RABBIT COUNCIL SECOND EDITION 2006-2010. S obzirom da ove pasmine kunića ima malo po izložbama u Hrvatskoj i nije napravljen radni standard niti standard za njega u Hrvatskom savezu udruga uzgajatelja malih životinja ta pasmina se diskvalificira na izložbama malih životinja. Kunići se ne mogu tetovitati

Hrvatski radni standard kunića lavlje glave u knjizi Kunićarstvo i standard kunića sam napravio da sam koristio podatke američkih i engleskih web stranice.
Pošto Englezi imaju drugačiji način suđenja radni standard je napravljen prema pozicijama kojima se sudi u Europi. Anglosaksonski način obiljžavanja kunića je prstenima. Za ovu pasminu je veličina prstena C.

Kunić je na vašoj stanici zastupljen kao čest ljubimac te mi je posebno zadovoljstvo predstaviti standard kako bi izložbeni kunić u našim sudačkim očima trebao izgledati a vama pomogao kod nabavke ljubimca na što trebate obratiti pažnju u izgledu kunića.

Izvor slika i radni standard

 

Tomislav Kapitan