PASMINE

Srednje pasmine kunića

JAPANSKI KUNIĆ
JAPANER
HARLEQUIN

Pasmina je nastala u Francuskoj. Prvi pisano trag govori da se pasmina pojavila na izložbi u Jardin d’Acclimation u Parisu 1887 godine. Kunići koji su izlagani bili su sa sivim, žutim i sivo-bijelim obilježjima. Daljnjim mješanjem boja pasmina je standardizirana 1946 godine u Engleskoj i dobiva naziv Japanski kunić koji se javlja u varijacijama boja harlequin i magpie. Na pasmini je dolaskom u USA razvijana u uzgoju paralelno harlequin i magpie obojenje dok se u Europi magpie obojenje zapustilo i rijetko se spominje. Na izložbama u Europi srećemo uglavnom japanskog kunića u crno-zlatnožutoj boji koja je obrađena u svim standardima europskih zemalja.

Magpie-Elster boja nije zastupljena u Europi koliko u USA I UK. U Hrvatskoj se za varijaciju boje Magpie-Elster–Svraka u kunićarskim sudačkim krugovima misli da je to nova pasmina kunića. Ovom prilikom u daljnjem tekstu posebno objašnjavam sve varijacije boja japanskog kunića.


GENOTIP BOJA

AA bjbj CC DD gg Crno-zlatnožuta (HARLEQUIN)
achi achi bjbj CC DD gg Bijela-crna (ELSTER-MAGPIE-SVRAKA)

1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OBILJEŽJA GLAVE 15 bodova
5. OBILJEŽJA TIJELA 15 bodova
6. BOJA 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

 

1. Posebna osobina ove pasmine je u dvobojno obojenim obilježjima na snažnom i masivnom tijelu. Tijelo je valjkasto sa širokim prsima i skladnom leđnom linijom. Glava je snažna, uši mesnate i dobro obraštene. Duljina ušiju od 11-13 cm.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 2,75 (8 bodova), 3,25 (9 bodova), 3,75-4,50 (10 bodova)

3. Krzno je razmjerno kratko, guste vunice i finoga pokrova.

4. Boja obilježja ušiju:

 

HARLQUIN (ŽUTA BOJA)
žuta-crna
žuta-plava
žuta-čokolada (kod nas havana)
žuta-lilac

Jedno crno ili plavo ili havana ili lilac (jorgovan) i jedno zlatno-žuto uho s jasnom linijom,obrnuto rastavljeni po sredini glave.


žuta-crna žuta-plava


 

žuta-lilac (jorgovan) žuta-čokolada
(kod nas havana)

 

4. Boja obilježja ušiju:

ELSTER-MAGPIE-SVRAKA (BIJELA BOJA)
bjela-crna
bjela-čokolada (kod nas havana)
bjela-plava
bijela-lilac

Crna ili plava ili havana ili lilac (jorgovan) i žuta do zlatno-žuta. Pojedinačno obojena polja trebaju u sredini imati intenzivnu sjajnu boju. Trbušna boja je zagasitija. Trbuh, druga strana nogu i unutarnja strana repa pokazuju bijele mrlje.


bijela-crna bjela-čokolada
(kod nas havana)


bijela-plava bijela-lilac

5. Od vrata, prednjih nogu i lopatica obojeni crtež je ponovno obrnut. Jedna jasna linija rastavlja i ide preko sredine prsa. Od lopatica prema nazad crtež je prugast. Na leđima su vidljivi obojeni dijelovi poput šahovske ploče. Potrebno je da kunić ima najmanje četiri ograničena obojena polja. Dopušteno je i da kunić ima na jednoj strani tri, a na drugoj više od četiri ograničena polja.


6. Oba obojena crteža su

HARLQUIN (ŽUTA BOJA)
žuta-crna - oči smeđe
žuta-plava - oči smeđe ili plavosive
žuta-čokolada (kod nas havana) - oči smeđe sa rubin crvenim odsjajem
žuta-lilac - oči plavosive sa rubin crvenim odsjajem

Crna ili plava ili havana ili lilac (jorgovan) i žuta do zlatno-žuta. Pojedinačno obojena polja trebaju u sredini imati intenzivnu sjajnu boju. Trbušna boja je zagasitija. Trbuh, druga strana nogu i unutarnja strana repa pokazuju bijele mrlje.


6. Oba obojena crteža su

ELSTER-MAGPIE-SVRAKA (BIJELA BOJA) bjela-crna - oči smeđe ili plave
bjela-plava - oči smeđe ili plave
bjela-čokolada (kod nas havana) - oči smeđe ili plavosive sa rubin crvenim odsjajem
bijela-lilac - oči smeđe ili plavosive sa rubin crvenim odsjajem

Crna ili plava ili havana ili lilac (jorgovan) i bijela. Pojedinačno obojena polja trebaju u sredini imati intenzivnu boju. Nokti tamni. Na žuto-zlatnim,bijelim ili cvjetastim prstima su dozvoljeni svijetlo rožnati nokti.


BOJE OČIJU:plavosive sa rubin
crvenim odsjajem
smeđe plave

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti,sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.LAGANE GREŠKE: Tijelo malo duže, prevelika jednobojna polja crteža. Prsa i prednje noge jednobojne. Nejasno ograničena polja crteža. Vidi opće odredbe.

TEŠKE GREŠKE: Bijele mrlje na glavi, pokrovu i gornjim stranama nogu.Jednobojna glava, istobojne uši, bijeli nokti, tri manja obojena polja na jednoj strani. Vidi opće odredbe.

 IZVORI:
Crtež glave i tijela: Francuski standard 2000
Slike boje očiju: Standard of Perfection 2006-2010
Slike kunića: njemački časopis KleintiereZucht
Genotip boja: Kaninchen vererbung, autor Heidrun Eknigk

Tomislav Kapitan