PASMINE

Pripremanje kunića za izložbu

Prije odlaska na izložbu kuniće trebamo pripremiti. Priprema za izložbu počinje otprilike mjesec dana prije odlaska na izložbu. Svaki dan treba mu četkati krzno da odstranimo staru dlaku koja ispada kod linjanja. U tijeku linjanja treba pojačati ishranu zbog toga što linjanje iscrpljuje kunića i smanjuje mu otpornost. Svakako treba voditi brigu da kunić kojega nosimo na ocjenjivanje prođe mladalačko linjanje koje traje otprilike 4,5-5 mjeseci (mladi kunići) i završi linjanje koje je povezano s godišnjom dobi.


Par dana prije treba mu podrezati nokte, tako da se skrate na duljinu dlake na šapi. Obavezno treba pregledati sve šape da nemaju žuljeve ili mehaničke ozlijede. Također treba očistiti uši i pregledati ih da nisu oštećene mehanički (poderane, manjka dio uha, izrasline na uhu i u uhu). Ovisno o pasmini provjeriti duljinu ili raspon ušiju. Tetovacija u ušima mora biti čitka, a slova i brojke u ušima stavljene na pravilan način.


U lijevo uho kunića se tetovira HR razmak, mjesec okotnje, zadnji broj tekuće godine primjer: HR 19, a u desno uho kunića se tetovira BROJ UDRUGE ,redni broj u rodnoj knjizi udruge primjer: 17 ( IVANIĆ GRAD) 11 (redni broj za tekuću godinu).


Posebnu pažnju treba obratiti spolnim organima. Kod muških obavezno prekontrolirati da li ima oba jaja i dali su se spustila u mošnje, kao i pregled penisa (može biti oštećen ili odgrizen, postoji mogućnost dvospolca). Kod ženki provjeriti ženski spolni organ i prebrojiti broj mliječnih bradavica koji treba biti paran. Ovisno o pasmini broj njihovih parova je različit. Ženke s neparnim brojem mliječnih bradavica treba uklanjati iz rasploda jer je to nasljedna osobina. OBAVEZNO treba očistiti kanale u kojima se nalaze žlijezde koje luče ženske ili muške mirise. U tom prostoru se skupljaju izlučevine nalik na cerumen ili bijele nakupine slične gelu, neugodna mirisa. Njih treba odstraniti vatom ili oprati neutralnim šamponom (dječji). Kod toga čišćenja treba biti pažljiv jer možemo izirititati kanale koji su skloni upalama. Nakon čišćenja mirisnih kanala oni su bijele boje, a tamno sivi kod obojenih životinja. Tako pripremljena i prekontrolirana životinja može na izložbu i ocjenjivanje.

Tomislav Kapitan