PASMINE

Hrvatske pasmine kunića

1982. godine uzgajatelji u gradu Bjelovaru određenim kombinacijama parenja kunića velika činčila dobivaju izuzetno lijepe mutative. Program daljnjeg uzgoja tih primjeraka, stručni nadzor i standardizaciju čini gospodin Josip Bednjačić. Vrlo brzo su kod ovih kunća bila ustaljena morfološka svojstva, pa su svojim izgledom privukli mnoge uzgajatelje. Vladimir Čižmešija iz Donje Dubrave 1987. godine oformljuje matično stado ovih kunića, što je činilo osnovu za daljnji uzgoj u Međimurju i Podravini. Posljednjih godina broj uzgajatelja ove pasmine kunića bilježi lagan porast diljem Hrvatske.

Na ovoj stranici ćete naći i STANDARD VELIKOG BIJELOG - OPALJENOG KUNIĆA Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja koji u poziciji težina ima tablicu težina po kojoj se više ne sudi od izlaska STANDARDA KUNIĆA 2006 Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja.

Masa se kod zrelih primjeraka kreće od 4,5 na više kg.

KG 3,5 3,7 3,9 4,1 4,3 4,5 - 5,5 6
BODOVI 5 6 7 8 9 10 9


U STANDARD KUNIĆA 2006 od Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja postoji i druga tablica za težine po kojoj se sude kunići u Hrvatskoj.

KG 3,5 4, 4,3 4,5 - 5,5 6
BODOVI 5 8 9 10 9

Pošto pasmina veliki bijelo-opaljeni kunić spada u srednje pasmine po Europa standardu SVE srednje pasmine se ocjenjuju da se iznad max težine 5,5 kg više ne daju manji bodovi nego se kunić diskvalificira. Ako je kunić teži od 5,5 kg više ne spada u srednje nego u VELIKE pasmine kunića.

Ovo je napisano da čitatelji ne budu u zabludi što se tiče težina kunića koje će naći na web stranici i s težinama koje su navedene u daljnjem tekstu.

U daljnjem tekstu su standardi iz knjige Kunićarstvo i standard kunića autora Tomislav Kapitan koji su u suglasnosti sa Europa standard 2003.


VELIKI BIJELOOPALJENI KUNIĆ (HRVATSKI)
GROSSE WEISSGRANNEN (CROATIEN)
BIG SILVER MARTEN (CROATIEN)
Slika od gosp. Vladimira Čižmešije

 

GENOTIP BOJA

1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OBILJEŽJE 15 bodova
5. POKROVNA BOJA I SJAJ 15 bodova
6. DONJA BOJA 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

1.Hrvatski veliki bijeloopaljeni kunić ima prilično veliko, mišićavo tijelo valjkastog oblika, to znači da je jednako duboko kao i visoko. Jake, čvrste i uspravne noge, vrlo razvijena glava sa širokim čelom i punim obrazima daju ovom kuniću posebnu pasminsku vrijednost. Kod kunica dozvoljen mali podbradak. Duljina ušiju od 13-14,5 cm.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 3,5 (8 bodova), 4,0 (9 bodova), 4,5-5,5 (10 bodova)

3. Dlaka krzna je srednje duljine. Vunica gusta i dobro razvijena.Pokrovna dlaka ne smije biti preoštra.

4. Glava je dobro razvijena i izražena, širokog čela i punih obraza. Uši mesnate i dobro obraštene. Čitavo tijelo skladno. Oznake su: bijeli okvir nosnih otvora, očiju i obraza. Bijeli očni obrub smije biti malo prekinut. Bijela obostrana mrlja na ušnim rubovima. Klin zatiljka srednje veličine. Prsti prednjih nogu i unutarnje strane zadnjih nogu također su bijeli.

5. Dopuštene boje su crna, plava i havana. Boja očiju kod bjeloopaljenih crnih i smeđih je tamno smeđa dok je kod bjeloopaljenih plave boje tamno plava. Pokrovna boja je sjajna. Jednolično razdijeljeni bijeli vrhovi osjatih dlaka nadvisuju pokrovnu dlaku od trbuha koja izlazi što dalje na strane. Pokrovna dlaka trbuha, unutarnje strane nogu i repa su bijeli. Tamne krilne mrlje su dozvoljene.

6. Donja boja je tamnoplava.

7. Vidi opće propise.

LAGANE GREŠKE: Loše, neravnomjerno raspoređene osjate dlake. Bijela,prosijeda pokrovna boja na gornjem dijelu tijela, na glavi i na ušima. Lošeoznake. Veliki podbradak. Veliki klin zatiljka. Ostalo vidi opće propise.

TEŠKE GREŠKE: Jako prosijeda pokrovna boja(srebrnasta).Jako lošeoznake. Manjak jedne ili više oznaka. Sasvim bijela prsa. Ostalo vidi opće propise.

 
RADNI STANDARD
HRVATSKI VELIKI CRVENOOPALJENI KUNIĆ
Slika od gosp. Vladimira Čižmešije

 

GENOTIP BOJA

1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OBILJEŽJE 15 bodova
5. POKROVNA BOJA I SJAJ 15 bodova
6. DONJA BOJA 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

1. Hrvatski veliki crvenoopaljeni kunić ima prilično veliko, mišićavo tijelo valjkastog oblika, to znači da je jednako duboko kao i visoko. Jake, čvrste i uspravne noge, vrlo razvijena glava sa širokim čelom i punim obrazima daju ovom kuniću posebnu pasminsku vrijednost. Kod kunica dozvoljen mali podbradak.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 3,5 (8 bodova), 4,0 (9 bodova), 4,5-5,5 (10 bodova).

3. Dlaka krzna je srednje duljine. Vunica gusta i dobro razvijena.Pokrovna dlaka ne smije biti preoštra.

4. Glava dobro razvijena i izražena, široko čelo i puni obrazi. Uha mesnata i dobro obraštena.Duljina ušiju od 13-14,5 cm. Kunić se uzgaja u tri osnovne boje: crnoj, smeđoj i plavoj. Boja očiju kod crvenoopaljenih crnih i smeđih je tamno smeđa dok je kod crvenoopaljenih plave boje tamno plava. Crvene oznake nalaze se kao okvir oko nosnih otvora, oko očiju, na obrazima,zatim obrubljenost ušiju i na klinu zatiljka, prstima prednjih nogu, okviru trbušnog dijela i gornji dio zadnjih nogu. Prljavo žuti je donji dio brade i donja strana repa.Pokrovna dlaka trbuha, unutarnje strane nogu su bijele.

5. Pokrovna boja je sjajna. Jednolično razdijeljeni crveni vrhovi osjatih dlaka nadvisuju pokrovnu dlaku od trbuha koja izlazi što dalje na strane.

6. Donja boja je tamnoplava.

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje.Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti,sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.


TEŠKE GREŠKE: Loš i neravnomjeran raspored osjatih dlaka, žuta pokrovna dlaka, veliki podbradak, veliki klin, manjak oznaka, žuta prsa, manjak oznaka.

 
RADNI STANDARD
VELIKI CRNOOPALJENI KUNIĆ (HRVATSKI)

 

GENOTIP BOJA

1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. POKROVNA BOJA I SJAJ 15 bodova
5. RAVNOMJERNOST 15 bodova
6. DONJA BOJA 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

1. Hrvatski veliki crnoopaljeni kunić ima veliko, mišićavo tijelo valjkastog oblika, to znači da je jednako duboko kao i visoko. Jake, čvrste i uspravne noge, vrlo razvijena glava sa širokim čelom i punim obrazima dajuovom kuniću posebnu pasminsku vrijednost. Kod kunica dozvoljen mali podbradak.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 3,5 (8 bodova), 4,0 (9 bodova), 4,5-5,5 (10 bodova).

3. Krzno je gusto, a u donjoj vuni s ravnomjernim elastičnim prijelazom narubovima. Uši su dobro pokrivene dlakom.

4. Boja je po cijelom tijelu bijela, rubovi ušiju smiju biti prošarani bojom. Pokrovnu boju nadvisuju tamne dlake koje su ravnomjerno raspodijeljene po cijelom tijelu s iznimkom dijelova tijela kao što su trbuh, unutarnji dijelovi nogu, prijelaz između čeljusti i tijela, očni krugovi i vrat. Oči su tamnosmeđe,a nokti boje očiju.


5. Cjelokupni utisak odgovara bijeloj pokrovnoj boji bez prijelaza boja sa crnim dojmom od svijetlog do srednjeg intenziteta.

6. Donja boja je po cijelom tijelu čisto bijela.

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.


LAGANE GREŠKE: Općenito greške oblika tijela i krzna. Dugačka ili u čupercima tamna dlaka koja se drži zajedno. Mala razlika između propisane boje očiju i noktiju. Lagano mrljasta ili nečista pokrovna boja. U donjoj boji mjestimično plavkasta ili čađasta boja. Lagano probijanje donje boje.

TEŠKE GREŠKE: Teže greške oblika i krzna. Različita boja očiju i noktiju. Jako onečišćena pokrovna boja. Izraženi tamni ili čađavi rubovi.Siva ili plavosiva donja boja. Jako probijanje donje boje.

 

Tomislav Kapitan