PASMINE

Engleski šarac

ENGLESKI ŠARAC
ENGLISCHE SCHECKEN
ENGLISH SPOT

Veliko zadovoljstvo mi je predstaviti jednu od najstarijih pasmina. Pisani trag o engleskom šarcu vodi u godinu 1849. gdje ga je gosp. Rogers opisao kao malenog i veselog kunića koji je imao obojene mrlje na svakoj strani nosa (leptir) i grozdasti lanac na tijelu. Kunice imaju izvanredna majčinska svojstva te su se koristile kao pomajke.

U najstarijoj knjizi KRALIKARSTVI koju posjedujem iz 1916. se nalazi crtež oznaka tijela po kojem se i danas sude.


Pasmina je teška za uzgoj kao i svi šarci zbog dobivanja idealnog crteža. Crtež tijela je posebna priča jer počinje s dvorednim lancem (točke veličine 5 mm) koje se pretvaraju u troredni niz uz graduaciju veličina točki 1 cm a završavaju u četveroredu uz graduaciju točki 2 cmm. U mnogim knjigama i standardima ćete naći crtež tijela pod imenom grozd koji se dijeli na tri dijela što je vidljivo i na slici.Svaki dio grozda je određen brojem i veličinom točki. Uzgojem pasmine do današnjeg dana pojavio se u očnom obrubu trn koji je dozvoljen a koji nije vidljiv na crtežu iz 1916 godine.

 

GENOTIP BOJA

AA BB CC DD gg Kk Crni šarac
AA BB CC dd gg Kk Plavi šarac
AA BB cc DD gg Kk Havana šarac
AA bb CC DD gg Kk Madagaskar šarac (tirinški)
AA bjbj CC DD gg Kk Crnožuti šarac

 

 

1.
TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2.
TEŽINA 10 bodova
3.
KRZNO 20 bodova
4.
CRTEŽ GLAVE 15 bodova
5.
CRTEŽ TIJELA 15 bodova
6.
BOJA 15 bodova
7.
NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

 

1. Ovaj mali kunić obdaren je naročitom elegancijom. Glava mu je lagano opružena s nježnim ostalim dijelovima tijela. Leđna linija jednolično i lagano prelazi i završava se dobrim zaobljenjem. Glava je dugoljasta, a vrat vidljiv. Uši su nježne, dobro obraštene, stoje uspravno i svojom duljinom odgovaraju tijelu. Duljina ušiju od 9-12 cm.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 2,0 (8 bodova), 2,25 (9 bodova), 2,50-3,25 (10 bodova)

3. Krzno je kratko, guste vunice i nježne pokrovne dlake.

4. Crtež glave sastoji se od:
a. Leptira koji je dobro izražen s okruglim krilima i zaobljenim trnom.
b. Očnih krugova koji su jednolični, uski i zatvoreni. Jedan zub iznad oka ne uzima se kao greška.
c. Obrazne točke su okrugle ili ovalne i slobodno stoje.
d. Boja ušiju je na krajevima dobro ograničena.


5. Crtež tijela sastoji se od:
a. Jeguljaste linije ili haringa kosti koja je široka oko 2 cm, a počinje odmah iza ušiju i pruža se jednolično do vrha repa.
b. Oznaka lanca koji je sastavljen od dvorednih malih točki veličine 5 mm koji počinje koso od zatiljka do trbuha
c. Oznaka tijela gdje završava dvostruki lanac i prelazi u troredne točke veličine veličine 1 cm
d. Oznaka bokova koje sadrže četveroredne točke veličine do 2 cm
e. Oznaka prednjih i zadnjih nogu

 

6. Boje su: crno-bijela, madagaskar-bijela, žutonarančasto-bijela smeđe-bijela, plavo-bijela, havana-bijela, a postoje i trobojni. Crtež treba biti čist i jako obojen. Boja očiju je u skladu s odgovarajućom bojom crteža. Kod crno-bijelih, tirinško-bijelih i trobojno-bijelih oči su smeđe, a kod plavo-bijelih plavosive. Nokti su bezbojni.

7. Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.


LAGANE GREŠKE: Nazubljeni leptir, loše formiran trn, mesnata boja usnih pukotina, nejednolični očni krugovi, dvostruke ili obješene obrazne točke, nečisti ušni obrub, male mrlje na glavi, nejednolična, preširoka ili preuska jeguljasta linija, prekinuta jeguljasta linija ispred lopatica ili iznad repa, isprekidani puni, jednostavan ili nejednoličan lanac, lagano okomit, raštrkan ili onaj koji prati jegulju, nejednoličan crtež na stranama ili onaj koji se drži zajedno, malo prosijed crtež, više nožnih mrlja na zadnjim nogama, bijela mrlja u očnom krugu ili na crtežu strana, lagano odstupanje u boji obojenog crteža, dugačka dlaka. Ostalo vidi opće propise.

TEŠKE GREŠKE: Bijeli vrh nosa. Bijela usna pukotina. Nepotpuni ili na donjoj usni zatvoreni leptir.Previše tamnih točaka na glavi.Leptir koji se drži za očne krugove, obrazne točke ili boju uha. Previše bijelih dlaka u boji ušiju. Manjak jedne ili više obraznih točki. Očni krugovi isprekidani. Isprekidana jeguljasta linija oko lopatica i repnog dijela. Crtež strana koji se drži za jeguljastu liniju. Manje od pet bočnih mrlja s jedne ili obaju strana. Manje od tri točke lanca na jednoj strani. Mrlje na trbuhu. Bijele mrlje u boji crteža izuzevši očne krugove i bočni crtež. Nedozvoljena boja obojenja. Potpuno crni leptir kod madagaskar-bijelog. Predugačka dlaka krzna. Ostalo vidi opće propise

 

FOTOGRAFIJE:
Engleski standard 2006-2010
Schweiz standard 2003
KRALIKARSTVI 1916

Tomislav Kapitan