ZDRAVLJE

Zdravlje kunića puno je lakše očuvati, nego bolest liječiti. Zbog toga je važno pridržavati se određenih pravila, a ponajviše onih o prehrani, higijeni i smještaju. Pravila o nabavci kunića također su važna, jer neke bolesti kao npr. krivi rast zubića najčešće su nasljedne. Isto tako, kunići prerano odvojeni od majke (najčešće samo iz razloga da bi kao mali i slatki lakše privukli novog vlasnika), neće imati dobro razvijenu probavu i imunitet, a zbog čega će uvijek biti osjetljivija zdravlja.

 

Kako pravodobno prepoznati bolest?

Kunići na žalost uvijek prekasno pokažu da su bolesni. To je osobina životinja koje u prirodi žive u grupama. Bolesni kunić ne želi da njegovu bolest ostali članovi grupe primjete i zbog toga želi ostaviti utisak zdravog kunića koliko god dugo je to moguće, jer u protivnom biva izbačen iz grupe i nastambe, te postaje lak plijen grabežljivcima.

Ta njihova prirodna osobina otežat će nam otkrivanje bolesti u početnom stadiju. Zbog toga je vrlo važno svakodnevno promatrati, da li je došlo do nekih neuobičajenih promjena u ponašanju i navikama vaših ljubimaca, kao na primjer:

  • kunić koji je inače živahan i veseo, odjednom neuobičajeno dugo sjedi u nekom kutku?
  • kunić koji je inače strašljiv, sad bez problema sjedi u vašem krilu?
  • kunić koji je inače pitom, reagira agresivno?
  • pije neuobičajeno puno vode?
  • da li jede uobičajene količine hrane?
  • kunić normalno jede ali imate osjećaj da neku hranu ne može prožvakati?
  • da li kunić pokaka uobičajenu količinu kuglica i da li su one normalnog oblika?
  • da li su kretnje kunića normalne ili možda čudno hoda?

Ne znači baš svaka promjena ponašanja i navika da je vaš kunić bolestan. Neke promjene u ponašanju pojavljuju se u doba tjeranja i rezultat su djelovanja hormona. Ali isto tako, neke promjene u ponašanju su razlog za hitnu reakciju i zato ih je bitno na vrijeme prepoznati, da bi kunić što prije dobio potrebnu terapiju i njegu.

Održavanju zdravlja pomoći će i redoviti pregledi vaših kunića, a koje i sami možete učiniti.

Ponekad unatoč svoj brizi i pažnji može doći do bolesti. Kod kunića su to najčešće problemi s probavom kao npr. proljev, nadutost ili začep, prehlada, problemi sa zubićima odnosno čeljusti ili pak pojava parazita. Više informacija o ostalim bolestima, kao i iskustva u liječenju možete pronaći na forumu

Prilikom posjeta veterinaru, možda ćete dobiti neke lijekove koje ćete i sami moći davati vašem kuniću na usta. Više o tome kako to učiniti, naći ćete u poglavlju o hranjenju kunića koji ne želi ili ne može jesti, a do čega u slučaju nekih bolesti može doći.