ZDRAVLJE

Hranjenje kunića koji ne želi ili ne može jesti

Bolesni kunići često ne žele jesti odnosno odbijaju hranu najčešće zbog neke boli. U tom slučaju morate kunića nahraniti "na silu". Dovoljno je već da kunić 24 sata ništa ne pojede, da bi njegov osjetljivi probavni sustav kolabirao, a već i nekoliko sati bez nove hrane utječe na poremećaj probavne funkcije.

Kunića morate hraniti otprilike svaka 3 sata.

Hrana koju im pripremate mora ispuniti slijedeće zahtijeve:
• sadržaj kalorija mora biti dovoljno visok da bi se izbjegao brzi gubitak težine i prekomjerno razgrađivanje masnog tkiva
• sadržaj sirovih vlakana u tako pripremljenim obrocima mora iznositi barem 14% kako bi se izbjegle dodatne probavne smetnje
• kašica mora sadržavati dovoljnu količinu vode, da bi kunić podmirio svoje dnevne potrebe ne samo za hranom, nego i za vodom

Za ovakve situacije postoji i već gotova smjesa, pod nazivom Critical Care, a koja je posebno napravljena za biljojede kakav je vaš kunić i treba je samo pomiješati sa vodom. Ovisno odnosu smjese i vode, vašem kuniću trebat će nekih 50-80 mL kašice, po kilogramu tjelesne težine kunića, dnevno.

Za hranjenje upotrijebite šprice bez igle. Najpogodnije su one od 1 mL (često ih u apoteci zovu i inzulinskim). Odrežite im onaj uski otvor na vrhu, tako da hrana može izlaziti van kroz cijelu debljinu šprice.

Važno je da kunića hranite polako i ne žurite sa istiskanjem hrane iz šprice, kako mu se ne bi "zaletilo" i hrana završila u plućima (što onda može završiti opasnom upalom pluća). Kunić pri hranjenju ne smije biti na leđima! Idealno je ako vam sijedi u krilu. Obuhvatite ga lijevom rukom, a špricu uzmite desnom rukom i stavite mu u kut usana. Lagano istiskujte kašicu, dopuštajući kuniću da žvače i lagano guta.

 Davanje lijekova kuniću
Slično hranjenju pomoću šprice, možete postupiti i kada kuniću treba dati neki lijek na usta, a pogotovo ako je on u tekućem obliku. Ako lijek nije tekući već u obliku tableta, tada tabletu možete smrviti i "podvaliti" kuniću sa nekom hranom koju inače voli jesti, npr. između dvije kriškice banane, ili umješano u malt pastu ako istu voli jesti.