ZDRAVLJE

Prehlada

Prehlada kunića (Rhinitis contagiosa cuniculi) je zarazna bolest, koja može postati kronična, a među kunićima je dosta rasprostranjena. Može biti uzrokovana bakterijama kao npr. Pasteurella multocida, Bordatella bronchiseptica, te raznim vrstama streptokoka i stafilokoka. Ti uzročnici se prenosi direktnim kontaktom, ali i preko zraka, što znači da je dovoljno da se kunići nalaze u blizini. Bebe se zaraze direktno preko majke.

Ne mora značiti da će svi kunići koji su zaraženi odmah i oboljeti, ali će cijeli život ostati nositelji bolesti. Zbog toga se kuniće koji su nositelji bolesti prehlade, ne bi trebalo miješati s onima koji to nisu.

Do same bolesti dolazi najčešće, ako se uz prisustvo bakterija u organizmu, pojavi još neki nepovoljan faktor, kao što je npr. stres (a koji slabi imunitet organizma). Ovdje su posebno osjetljive bebe kunića koje još nemaju razvijen imunitet, a često se već u vrlo ranoj dobi transportiraju od uzgajivača do dućana, pa onda ponovno od dućana do novog vlasnika.

Kunići se također mogu zaraziti preko svog vlasnika, koji ako ima neku streptokoksku infekciju, upalu mandula ili neku prehladu, može zaraziti i svoje kuniće. U tom slučaju nemojte dodirivati kuniće i vodite računa o temeljitoj higijeni pri davanju hrane kunićima i čišćenju njihovih "prostorija".


Znakovi oboljenja
Prvi znak jedne prehlade ili eventualno upale pluća je učestalo kihanje. U naprednom stadiju bolesti pojavljuje se iscjedak iz nosa, gubitak na težini, odbijanje hrane, iscjedak iz oka, otežano disanje i gubitak zraka.
Čim primjetite prve znakove prehlade, odvedite vašeg kunića veterinaru!Što prije započne liječenje jedne prehlade, ona će ostaviti manje posljedice na ostale organe. Inače se jedna jednostavna prehlada vrlo brzo može pretvoriti u upalu pluća. Osim toga kunić je životinja koja diše na nos, te može dobiti ozbiljne probleme ako mu je nosić zbog iscjetka začepljen.Liječenje
Veterinar će kuniću sa znakovima prehlade prepisati antibiotik. Njega bi kunić trebao dobivati barem još 5 dana i nakon nestanka simptoma prehlade. Antibiotik će suzbiti prehladu, ali nikad neće moći uništiti sve bakterije koje su je uzrokovale, tako da se bolest u nepovoljnim uvijetima može vraćati.

Obzirom da antibiotik djeluje loše na crijevnu floru, bilo bi dobro da kunić za vrijeme terapije, ali i još nekih 5-10 dana nakon terapije, dobiva probiotik.

Uz antibiotik, liječenju mogu pomoći i vitamini.

Također može pomoći inhalacija, tako da kunića zatvorite u transporter, ispred postavite posudu u kojoj ste kamilicu kupljenu u apoteci, prelili sa kipućom vodom, a sve zajedno prekrijete sa laganom plahtom.Prevencija
Ukoliko kunić nije bolestan, ali je nositelj bolesti i prehlade su se učestalo ponavljale, možete pokušati preventivno djelovati jačanjem njegova imunosistema.

Echinacin (Echinacea) je preparat za jačanje imunosistema i možete ga pronaći u humanoj apoteci. Izaberite neku vrstu s manje alkohola (do 25%) ili onu za djecu koja ne sadrži alkohol. Doziranje za kunića je 0,1 mL/kg, 2 puta dnevno na usta, 2 do 3 tjedna terapije, nakon toga učiniti pauzu od nekih mjesec dana.

Izbjegavajte nagle promjene temperature prostorije u kojoj kunići borave. To može pogodovati nastanku prehlade.