ZDRAVLJE

Paraziti

Kožni paraziti
Vašeg kunića mogu napasti kožni nametnici kao što su razne vrste grinja, ali i neke vrste gljivica. Najčešće se nastanjuju na leđima, ponekad i na usnicama, iznad nosa i po licu. Prostim okom ih je vrlo teško prepoznati. Gljivice mogu biti prenosive sa ljudi i na ljude.

Znakovi bolesti koji se mogu javiti: kunić se često češe po određenom mjestu (ali ne izazivaju baš svi nametnici svrab), ima na tijelu mjesta koja su u potpunosti bez dlake, na koži primjećujete nešto kao prhut ili kod gljivica, kada su to ćelava mjesta okrugla oblika, a najčešće oko nosa, u području ušiju ili na stopalima. Kunić djeluje nemirno, a u naprednom stadiju bolesti postaje bezvoljan i zbog boli ne dozvoljava da ga se dodiruje.

Dijagnozu treba uspostaviti iskusni veterinar koji će vidjeti o kojoj vrsti nametnika se radi, da li su to grinje ili gljivice, i koja vrsta, te ovisno o tome propisati pravilan lijek. Također će ustanoviti da li je zbog nametnika došlo do neke sekundarne infekcije i u tom slučaju prepisati i antibiotik.

Točno dijagnosticiranje gljivica je jedino moguće uzgojem kulture u laboratoriju. Samo neke vrste gljivica fluoresciraju pod UV-lampom, tako da dijagnoza gljivica samo pomoću ultraljubičastog svjetla nije dovoljna!

Grinje koje se najčešće mogu zateći na kuniću su: Cheyletiella parasitovorax, a gljivice: Trichophyton spp. i Microsporum spp.

Uz svaku terapiju potrebno je temeljito čišćenje prostora u kojima se kunići kreću.Crijevni paraziti

Najčešće se u crijevima kunića mogu zateći paraziti poput kokcidija ili glista po imenu passalurus ambiguus.

Kokcidioza
Kokcidioza je parazitarna bolest i jedna od najučestalijih bolesti kunića, ali u velikim uzgojima. Tamo kunići uglavnom ne dobivaju kvalitetno sijeno, zbog čega nemaju pravilno izgrađenu crijevnu floru. Umjesto toga imaju ponuđenu paletiranu hranu sa previše kalorija i bjelančevina. Najosjetljiviji na ovu bolest su mladi kunići, baš zbog još nedovoljno razvijene crijevne flore. Dodatni faktor je stres, koji slabi ionako još nerazvijen imunosistem mladih kunića, a do njega dolazi zbog odvajanja od majke (najčešće preranog), transporta kunića od uzgajivača u dućan, te ponovnog transporta iz dućana ka novom vlasniku.
Već jedan lončasto povećan trbuh kod mladog kunića, i bez drugih znakova bolesti, ukazuje na latentnu kokcidiozu. Kasnije se bolest očituje kroz kašaste i vodenaste proljeve, te nadutost. Kunići su neraspoloženi, zanemaruju se (neuredno i kuštravo krzno), odbijaju hranu i naglo mršave.
Bolest treba liječiti što prije, a uspješnost liječenja zavisi od brzine intervencije. Zato ako sumnjate da se vaš kunić zarazio, treba što hitnije otići veterinaru, jer posljedice sekundarne infekcije, kao i dehidracija organizma zbog proljeva, nerijetko izazivaju smrt. U preventivi najveću ulogu imaju opći higijenski uvjeti smještaja i pravilna ishrana sa puno kvalitetnog sijena. Treba napomenuti da bolest vašim kućnim kunićima možete prenjeti i vi sami, tako da sporu kokcidije unesete na cipelama ili berući travu koja je kontaminirana izmetom zaražene životinje.

Passalurus ambiguus
Passalurus ambiguus je jedna vrsta glista koje se najčešće mogu pronaći u debelom crijevu kunića. Čak i u slučaju teže infekcije, kada se u crijevima kunića može odjednom nalaziti i preko 1000 glistica, obično nisu prisutni klinički znakovi koji upućuju na postojanje ovih glista. Međutim kod mladih kunića, već i slabija infekcija može dovesti do usporenog razvoja, a kod jačih infekcija kunić će dobiti proljev, nadutost, bolove u trbuhu (kolike), imat će svrab oko guze i gubiti na težini.