ZDRAVLJE

Održavanje zdravlja

Jedan redoviti sistematski pregled za očuvanje zdravlja vašeg kunića možete i sami učiniti.

 

Vaganje

Jednom tjedno mogli bi staviti kunića na vagu i zapisati izmjerenu težinu. Na taj način možete bolje prepoznati promjene u težini. Značajne promjene težine (više od 100 grama u jednom tjednu), a pogotovo kada se radi o gubitku težine, vrlo često ukazuju na neku bolest. Ako primjetite da se kunić konstantno deblja, a da je njegov period rasta već završen (s nekih 8 mjeseci starosti) to je znak da mu nedostaje sportskih aktivnosti ili jednostavno ima previše suhe gotove hrane na raspolaganju.

 

Dlaka i linjanje

Ogoljena koža bez dlake ili neke krastice na koži obično ukazuju na prisustvo nekih parazita ili gljivica. Neuredna dlaka ili ona koja je izgubila sjaj, također ukazuje na moguću bolest. Zdrav kunić ima gustu i sjajnu dlaku (kod starijih kunića dlaka ipak gubi sjaj).
Kunići koji žive u prirodi linjaju se dva puta godišnje kada im otpada zimska, a raste ljetna dlaka ili obrnuto. Kod kunića koji žive u stanu/kući proces linjanja nije tako intenzivan i traje nešto dulje vremena. U periodu linjanja im se dlaka na pojedinim djelovima tijela može prorijediti, ali samo vrlo rijetko potpuno otpasti. U periodu linjanja morate kunićima pomoći kako bi se riješili dlake koja otpada (četkanje, čupkanje), jer inače oni to mogu učiniti samo lizanjem, a dlaka koja završi kuniću u želucu, može biti vrlo opasna za njegovo zdravlje i život!
Vodite računa da je dlaka kunića prilagođena uvijek temperaturi na kojoj kunić živi. To znači da kunića koji je naviknut na sobnu temperaturu, ne smijete u zimi pustiti van na hladno da se malo istrči, jer će se prehladiti. Isto tako kunića koji stalno živi izvan kuće i ima debelu zimsku dlaku, ne smijete u zimi unijeti u toplu prostoriju, jer može dobiti toplinski udar.
Kunići sa dugom dlakom (angora, kašmir) moraju se redovito četkati i povremeno šišati. Oni se sami ne mogu dovoljno dobro očistiti.Zubići

Kunić ima sjekutiće i kutnjake između kojih se nalazi međuprostor bez zubića. Zubići kunića rastu otprilike brzinom od 1cm mjesečno, što znači da ih kunić istom brzinom mora i trošiti da ne bi prerasli. Za trošenje sjekutića najpogodnije su grančice, a za trošenje kutnjaka sijeno. Sjekutiće možeti sami redovito pregledati. Kad je čeljust zatvorena, gornji sjekutići moraju stajati neznatno preko donjih.
Ako se otkinuo manji komadić sjekutića, trebate svakodnevno pratiti stanje. Jede li kunić i dalje normalno, i ako suprotni zubić (onome na kojem se otkinuo komadić) ne počne prerastati, tada će se stanje vrlo vjerojatno samo od sebe stabilizirati, a zbog uobičajenog trošenja zubića. Primjetite li da je neki od zubića počeo prerastati, veterinar će ga morati skratiti.
Kutnjake ne možete sami pregledati, ali zato možda raspoznati znakove koji mogu ukazati na probleme s kutnjacima, kao npr: pretjerano slinjenje (zeko ima vlažnu dlaku na bradici i vratu), mljackanje, ispadanje hrane iz usta.

 

Nos

Nosić kunića mora biti suh. Vlažan nosić, iscjedak ili kihanje, znaci su moguće prehlade ili eventualno alergije. Ne zanemarite te znakove. Kašnjenje u primjeni terapije, a pogotovo kad se radi o prehladi, omogućit će bakterijama širenje po cijelom organizmu.
Kada u zimi provjetravate prostoriju u kojoj borave kunići, izbjegnite da se tada u njoj nalaze kunići, jer se mogu prehladiti. Oni ne podnose nagle promjene temperature

 

Uši

Uši trebaju biti čiste, ne smije biti gnoja, niti se smiju perutati ili imati znakove nekih ozljeda. Uši si kunići i sami dobro čiste, ali ovnolikima ipak trebate ponekad pomoći u čišćenju. Uši nemojte čistiti štapićima za uši, jer će kunić na podražaj štapića zatresti glavicom, a onda mu možete ozlijediti slušni kanal. Bit će dovoljno zamotati prst u papirnatu maramicu i povući moguću prljavštinu prema van

 

Noktići

Kunići koji žive u stanu nemaju gdje trošiti noktiće, pa ih povremeno trebate odrezati. To možete i sami ili uz nečiju pomoć učiniti. Neka vam ipak prvi puta to pokaže netko iskusniji ili veterinar. Kunići na zadnjim capicama imaju po 4, a na prednjim 5 noktića, s time da je peti malo uvučen i obično sporije raste. Također, noktići na prednjim capicama rastu nešto brže nego na stražnjim, jer u prirodi kunići upravo prednjim nogicama kopaju tunele.
Prilikom rezanja, najbitnije je vidjeti do kuda dolazi krvna žilica. Nju ne smijete povrijediti. Kod kunića svijetle dlake, noktići su prozirni pa se žilica može lako uočiti. Ako su nokti tamni, pomoći će vam baterijska svjetiljka ispod noktiju i tada ćete žilicu moći uočiti. Prilikom rezanja ostavite još 5 do 7 mm noktića nakon završetka žilice. Ono što je dulje od toga odrežite.
Ukoliko prilikom rezanja zeko pomakne nogicu i vi unatoč svoj pažnji presječete žilicu, uzmite papirnatu maramicu ili nešto slično, te pritisnite na mjestu gdje noktić krvari. Ako imate flaster u spreju možete ranicu njime pošpricati (ali nikada ne špricati u smjeru glave!).
Za rezanje noktića trebate imati specijalne škarice koje baš za to služe.

 

Stražnje nogice

Odmaknite dlaku na donjoj strani stražnjih capica i pogledajte, da li ima nekih ranica ili krastica koje sliče na žuljeve, da li je koža crvenkasta i da li je otpala dlakica sa tog mjesta? Žuljevi su najčešće posljedica kretanja po tvrdom tepihu, tvrde podloge (piljevina) u kavezu, u kojem zeko mora provoditi većinu svog vremena, a pogotovo ako se podloga svakodnevno ne mijenja. WC-ić treba također svakodnevno čistiti, jer je mokraća kunića prilično agresivna, te može ubrzati nastajanje žuljeva

 

Guza

Guza kunića treba biti čista. Zamazana guza može ukazivati na proljev.Ingvinalne žlijezde

Ako ste malo iskusniji sa svojim kunićem, možete mu povremeno pogledati i ingvinalne žlijezde. Nalaze se s lijeve i desne strane od guze i spolnih organa. Kunić si to u pravilu sam čisti, ali ako je recimo malo deblji to će mu biti teže, pa se u žlijezdama može nakupiti sekret koji bi trebali izvaditi uz pomoć štapića za uši namoćenih u ulje od gospine trave (kantarionovo ulje), ulje za bebe ili rivanol.
Kad kuniće mazite, opipajte im tijelo. Primjećujete li neke izrasline koje prije niste mogli napipati?