GUBLJENJE KRZNA KOD KUNICA I UZROCI

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

GUBLJENJE KRZNA KOD KUNICA I UZROCI

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 14:23 pm

Lela:


Kunić mijenja krzno jednom ili dva puta godišnje, i ukoliko je sve normalno, otpali dijelovi brzo će ponovo izrasti.
Tokom normalnog linjanja, jako je bitno da svome kuniću obezbjedite neograničene količine sijena, puno svježeg, vlažnog zeleniša, svježe i čiste vode za piće.

Ovo će održati njegova crijeva zdravim, a njihov sadržaj će bit hidratiziran i lako probavljiv, i spriječiti pojavu problema vezanih za gutanje dlaka. Dnevna njega krzna (četkanje...) je takođe poželjno. Četka s mekim vrhom i nježno čupkanje otpalog krzna će spriječiti kunića od gutanja više krzna nego je to nužno. Fino trljanje vlažnom šakom će takođe pokupiti dosta otpale dlake iz krzna koje je već iščetkano i isčupkano. Otpalo krzno se lijepi za vlažnu šaku i lako se skida.

U nekim slučajevima kunić će imati veće gubitke krzna, krzno će otpadati u velikim pramenovima krzna i ponekad ostavljajući pojedina mjesta ogoljenim. Ukoliko je kunić zdrav ta „ćelava“ mjesta će se pigmentirati a zatim će početi rasti normalna dlaka. Ukoliko se to ne dogodi gubitak krzna može biti posljedica jednog od nekoliko mogućih oboljenja.

Gubitak krzna praćen ljuskastim pojavama,„perutanjem“
,otvorenim ranama i upalama
na koži može biti uzrokovan sa nekoliko uzroka , uključujući (ali nije ograničeno isključivo na)
• „Napad“ parazitskim grinjama:
* Sarcoptes sp. (šugarac)
* Cheyletiella sp. or Leporacus sp. (paraziti u krznu)
* Psoroptes sp. or Chorioptes sp. (čir uha)
• Ringworm gljivice (e.g., Microsporum spp.)
• Pretjerana njega krzna (sam kunić ili od strane drugog kunića)


Paraziti

Postoji nekoliko različitih vrsta grinja koje mogu napasti kunića, uključujući uzročnika šuge (Sarcoptes spp.), grinje u krznu (Cheyletiella spp. and Leporacus spp.), i one koje uzrokuju čir uha (Psoroptes spp. or Chorioptes spp.).
Šuga je obično karakterizirana sa ljuskama(krastama) koje mogu biti bež ili bijeličaste boje, obično počinjući okolo rubova ušiju, rubova očnih kapaka nosa, usta i nožnih prstiju. Kraste imaju neprijatan miris naročito u ušima.(jadni zeko mali). Ukoliko se ne liječi, proces se razvija sve dok krastave,ponekad vlažne ozljede ne prekriju veće dijelove tijela, uzrokujući neizdrživ svrbež i tako omogućujući da se na zahvaćenim dijelovima tijela razvije infekcija. Kada se primjeti i najmanji simptom šuge trebao bi biti tretiran bez odlaganja. Parazita nije teško tretirati a rezultati mogu biti brzi i dramatični, poput kunića na slikama „prije“ i „poslije“(nakon jedne sedmice primjene IVERMECTINA)

slika
slika

Grinje krzna:

Ovdje su simptomi mnogo suptilniji nego kod šugarca ili čira uha, i ove grinje obično ne uzrokuju toliko svrbeža kao drugi tipovi napasnika. Manifestuje se pojavom pahiljastih tvorevina na koži koja izgleda kao da se peruta.
U uznapredovalim slučajevima krzno može početi da opada ostavljajući ćelave ili pramičaste dijelove kože. Nažalost neke tipove ovih grinja nije lako uočiti vizualno ili pregledom krzna. Ali tretiranjem odgovarajućim medikamentima(SELAMECTIN) će često riješiti ovaj problem čak i ukoliko se grinje ne mogu vizualno uočiti.


Čir uha

je jedan od najbolnijih i najgadnijih tipova napada grinja od kojih može kunić patiti. Jedan od težih slučajeva:

slika
slika

Srećom jedna jedina injekcija ivermectina je ubila parazita i ovaj zeko je izliječen nakon jedne sedmice, iako su mu ostala trajna zadebljanja i ožiljci na ušima. Nema potrebe da kunić pati zbog ovog parazita kada postoje odlični lijekovi koji jako brzo dovode do izliječenja.


Tropske grinje,

su uobičajene u subtropskim područjima, i napadaju manje sisare; i ljude takođe, ukoliko imaju priliku za to. Mogu izazivati užasan svrbež, ali se mogu ubiti ivermectinim i selamectinom.

Vrijedan spomena je prilično neuobičajen napad grinja koji kože uzrokovati extremno jak svrab. Smatra se da je uzročnik intradermalna grinja-ona koja se ukopava pod kožu-pa ju je jako teško pronaći, čak i biopsijom kože. Kunići napadnuti ovom vrstom mogu imati tako jak svrab da postaju agresivni i sumorni, a ne pokazujući vidljive znake oboljenja izuzev češanja.
Srećom, tretman selamectinom će ubiti ove parazite, omogućujući kuniću olakšanje već nako 24h nakon primjene medikamenta.
Poznati su slučajevi kada su inače mazni kunići (i već ranije kastrirani) postajali neobjašnjivo zločesti. Posjeta veterinaru nije otkrivala da je ima ikakvih problema, ali je jedino tretman selamectinom rješavao problem i kunić bi ponovo postajao onaj „stari“ slađušni zeko.)
Kako je ranije spomenuto ovakvi napasnici bilo koje vrste se lako i ekikasno liječe, bilo injekcijom ivemectina (daje se jedna injekcija i nakon 10-14 dana druga, i sve tako dok napasnici potpuno ne nestanu) ili aplikacijom selamectina( u americi poznat kao Revolution). Selamectin je nešto skuplji od ivemectina, traje 30 dana i takođe je efektivan protiv buha i bar jednog tipa krpelja.
Selamectin je najbolji medikament za uporne napade grinja a naročito za one u krznu.
Zeko na zadnjoj slici je izgledao tako nakon samo 1 sedmice tretmana selamectinom

slika
slika
slika

Važna napomena: Ne smije se nikad, ni pod kojim uvjetima koristiti FRONTLINE (Fipronil) na kuniću. Jer iako je siguran kod drugih vrsta životinja kod kunića je bio čest uzrok smrti zbog neurologičnih popratnih efekata.

• Ringworm gljivica

Gubitak krzna uzrokovan ovim mikroorganizmom je uglavnom karakteriziran sa relativno okruglim ogoljenim rupama u krznu sa jasnim rubom. Koža je lagano iritirana, ponekad sa sićušnim odignutim tačkicama.Ringworm može bit tretiran aplikacijom krema sa miconazolom ili ketoconazolom od strane veterinara (ne koristiti preparate za ljude. oni nisu formulisani za primjenu na životinjama koje ližu svoje krzno). Gljivične infekcije se takođe mogu tretirati sa Programom(am.)( lufenuron), koji inhibira formacije chitina ( važna strukturalna komponenta ćelijskog zida gljivice).


Utjecaj kunića na gubitak krzna

• Gradnja gnijezda zbog lažne (ili prave) trudnoće Ukoliko vaš kunić je nekastrirana ženka možete biti svjedok čupanja čitavih pramenova krzna sa njenog grudnog koša, trbuha i sa bokova, i užurbanog polaganja u gnijezdo koje je napravila od stvari koje je nalazila po kući. Ukoliko nema šanse da je vaš zeka trudna onda ona ima lažnu trudnoću.

• Pretjerano uređivanje krzna Kunić može pretjerivati u svakodnevnom uređivanju sopstvenog krzna ili to mogu raditi međusobno ukoliko ih ima dva ili više. Ovakvo pretjerivanje nije normalno i znak je dosađivanja kunića pa je kunićima potrebno omogućiti više slobodnog kretanja ili obezbjediti više različitih igračaka da bi im se skrenula pažnja sa ovog problema.

• Tuča među kunićima
Ukoliko imate grupu kunića koji žive skupa uvijek postoji mogućnost da dođe do sukoba. Potrebno je pregledati da li postoje povrede kod kunića,i ukoliko ima to je indikator da postoje tuče među kunićima, što je dalje potrebno spriječiti.

• Hormonalni poremećaj
Ovo se ne sreće često kod kunića, ali je jedan od mogućih uzroka gubitka krzna kod svih sisara. Ukoliko vaš vet sumnja da bi ovo mogao biti uzrok gubitka krzna kod vašeg kunića trebao bi uzeti uzorak krvi i poslati u laboratorij na nalizu tiroidne žlijezde i drugih endokrinih žlijezda
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan