STAPHYLOCOCCUS

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

STAPHYLOCOCCUS

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:19 pm

Lela:preuzeto sa
http://www.hsudruga.hr/Microbiology/mikrogalerija.htm

Porodica Micrococcaceae, rod Staphylococcus, obuhvaća tri vrste: S. Aureus, S. Epidermidis, S. Saprophyticus. Gram pozitivni koki, koji se grupiraju u grozdove, bez spora i bičeva. Kolonije su sjajne, glatke i pravilne, sa ili bez žuto-zelenog pigmenta. Najčešće se zasijava na krvni agar.


slika
Staphylococcus aureus


Intoksikacijom enterotoksina kojeg izlučuje Staph. eureus može doći do otrovanja hranom:

Prvi simptomi bolesti nastupaju nakon vrlo kratke inkubacije - dva do šest sati. Obično se vrlo naglo pojavljuje mučnina, povraćanje, a najčešće i proljev. Bolest traje kratko, svega dan ili dva.

Staph. aureus najčešće uzrokuje gnojne rane (furunkul, karbunkul, apsces itd.) Za razliku od salmoneloza kod stafilokoknog otrovanja hranom izvor zaraze je redovito čovjek koji gnojem iz rane (ranice) na prstu, šaci ili pak nosnim sekretom onečisti hranu. Rijetko se i govedo može pojaviti kao izvor zaraze a vehikl su tada mlijeko i mliječne prerađevine. I kod stafilokoknog otrovanja hranom su kolači, sladoled, kreme od jaja i mlijeka, salate, sendviči, meso i mesni proizvodi, majoneze i sl.

Stafilokok se u hrani mora namnožiti i izlučiti dovoljnu količinu toksina da bi izazvao otrovanje. Slično kao i kod salmoneloza za to je potrebno vrijeme (nekoliko sati) i povoljna temperatura (sobna ili toplije).

Po učestalosti stafilakokna otrovanja su odmah na drugom mjestu, ispred njih su salmoneloze. Mogu se pojaviti u manjim ili većim epidemija, većinom nakon konzumiranja kolača ili sličnih proizvoda.

Prevencija:

- strogi sanitarni nadzor nad osobama predmetima i prostorijama koji dolaze u doticaj sa hranom

- sanitarni nadzor nad tehnološkim postupcima obrade i manipulacije hrane

- sanitarno obrazovanje i informiranje osoba koji rukuju sa hranom o pravilnim sanitarno higijenskim postupcima prevencije (pranje ruku, pranje pribora, valjano skladištenje proizvoda, pravilna ambalaža itd.)

- posluživati i konzumirati samo svježe pripremljenu hranu. Preostalu hranu skladištiti na valjani način, pri prikladnoj temperaturi.


Kod domaćih i divljih kunića infekcija Staphylococcus aureus-om se manifestira kao fatalna septikemija mladih kunića (obično u kotilici) ili kao supurativna (gnojna) upala kod starijih kunića koja može zahvatiti gotovo sve organe i tkiva, najčešće kožu ili mliječne žlijezde.

Organizam se prenosi direktnim kontaktom ili aerosolom ali uglavnom se nametnički prenosi na koži. Kunić može biti koloniziran pokazujući malo ili nikako kliničke znakove oboljenja osim ako mu otpornost nije smanjena. Absces se razvija kod uznapredovale infekcije.

Kod akutne septikemije tu je obično groznica, depresija, i anorexija koja vodi u smrt.

Dijagnoza ovisi o izolaciji bakterije.

Iz razloga što je Staphylococcus aureus otporan na mnoge antibiotike test senzitiviteta mora prethoditi primjeni antibiotika kada god je to moguće.

Temeljita dezinfekcija kotilice prije i nakon upotrebe pomaže prevenciji ovog oboljenja kod novorođenih kunića.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan