HEMORAGICNA SEPTIKEMIJA KUNICA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

HEMORAGICNA SEPTIKEMIJA KUNICA

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 2:12 am

Lady Stardust:


Po svim simptomima pretpostavljamo da je siroti Moro uginuo od ovoga

HEMORAGICNA SEPTIKEMIJA KUNICA - Pastareloza
Izvor:Kunicarstvo, A.Gruic

Uzrocnik bolesti je isti kao kod i u zarazne hunjavice tj. Pasteurella cuniculiseptica (past. Multocida). Uzročnik može obitavati u dišnim organima i probavnom traktu zdrave životinje a da je neškodljiv za taj organizam u normalnim uvjetima. Međutim ako otpornost organizma iz bilo kojih razloga oslabi (stres, prehlada i dr.), uzročnik se naglo razmnoži i kad uđe u krvotok, može preplaviti cijeli organizam. Bujno razmnažanje uzročnika potpomažu loši uzroci držanja (loša ventilacija, prevelika vlaga, propuh i prevelike kolicine amonijaka) i loša hranidba.
Bolest se u večini sličaja pojavi spontano, a prenosi se zagađenom hranom, vodom steljom i drugim životinjama koje dolaze u dodir s oboljelom životinjom (kunić se već u leglu može zaraziti9. Prijemljivost je veća kod malih kunića nego u starih. Oboljenje se može pojaviti u perakutnom, akutnom ili kroničnom obliku, te kao apcesi, genitalne infekcije i upala pluća.
Tok bolesti perakutnog oblika brz je, i životinja može uginuti unutar par sati, bez znakova bolesti. Životinja obično navečer bude zdrava a preko noći ugine. Ako se životinja zateće živa kunić je potišten, povlači se u kut kaveze, ubrzano dise, glava mu je pognuta, uši opuštene, a vidljive sluznice su mu cijanotične. Tjelesna temperatura mu je povećana i kreče se između 41,5 i 42 °C . Oboljeli kunić obično ugine unutar 10 – 12 sati i svako liječenje je bezuspješno
Znaci oboljenja akutnog oblika izraženi su povišenom temperaturom tijela, gubitkom apetita, začepima, nadimom i proljevima. Nakon dva do tri dana do izražaja dolaze znaci oboljenja dišnih organa, s pojavom ubrzanog i glasnog disanja, kao i suhog kašlja. Auskiltacijom se čuju bronhijalni šumovi.
Ako je oboljenje kroničnog oblika, kunić ima kataralnu upalu očne i nisne sluznice, i oko nosnih i očnih otvora ima nakupina sasušenog isvjetka. Kunić otežano diše, često kašlje i uz proljev sve više slabi, mršavi i postaje anemičan. Ponekad se jave i otekline na zglobovima i potkožna gnojna žarišta, a samo oboljenje može potrajati i po nekoliko mjeseci. Na tim kunićima može se pojaviti i septikemija s kobnim završetkom unutar 48 sati.
Liječenje je upravo zbog brzine bolesti obično bezuspješno. Na akutni oblik mogu se primijeniti antibiotici.

Kunic od Lilo koji je sigurno uginuo od ovoga je ima slijedece simptome:
- nagli pocetak
- visoka ptmperatura
- otezano disanje - dahtanje
- brzi rad srca
- proširene zjenice
- napuhnut trbuh
- smrkav nosek
- malaksalost i bezvoljnost

Nazalost kunić je uginuo u roku par sati (svi ovi simptomi su nabrojeni i kod malog More). Prije toga je bio potpuno zdrav!
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron