HUNJKANJE KOD KUNICA(ispustanje cudnih zvukova)

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

HUNJKANJE KOD KUNICA(ispustanje cudnih zvukova)

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 2:11 am

zekili:

Ljudske prehlade i gripe su uzrokovane razlicitim vrstama virusa. Kunici ne skupljaju ljudske viruse te njihova prehladenost i respiratorni problemi su obično uzrokovani bakterijom. Bakterija koja je najzasluznija za to je Pasteurella multocida kod koje je uobicajeno «govorenje kroz nos», iscjedak iz nosa, pretjerano suzenje ociju i kihanje.Naravno nisu svi problemi kod disnih puteva uzrokovani pasterelom, te probleme mogu prozrociti i druge bakterije. Druge dvije bakterije koje prouzrocavaju ovo govorenje kroz nos su Staphylococcus i Bordetella.Postoje razlici razlozi zasto kunici mogu imati velike respiratorne probleme ukljucujuci:

- siromasna prehrana (može uzrokovati razlicite probleme ukljucujuci oslabljeni imunoloski sustav )
- lose provjetravanje (npr. vlaga u stanu, ustajali zrak)
- slabo zdravstveno stanje
- geneticki slab imunoloski sustav
- izlozenost drugim kunicima sa ozbiljnim respiratornim bolestimaNo i kunici koji rastu u zdravom okruzenju svejedno mogu oboljeti od ovih bolesti. Neki kunici mogu gajiti ove bakterije tjednima, mjesecima ili godinama bez problema i onda se odjednom slomiti od ovih bolesti. Kunici mogu pokazivati razlicite simptome.Najcesece će kunici pokazivati jedan ili vise od ovih simptoma:

- ucestalo dnevno kihanje praceno iscjetkom iz nosa (obično bijeli sa malim grudicama),
- pretjerano suzenje oka te slijevanje na lice,
- krastice unutar prednjih nogu (nastale usljed ceskanja nosa),
- ponasanje kunica može biti posve normalno kao i posve depresivno
- jako tesko disanje (ako bakterija napadne pluca i uzrokuje pneumoniju)
- gubitak apetita(može biti zbog nesposobnosti da kunic osjeti hranu i pritiska u sinusima koji uzrokuje glavobolju)Ako primjetite da vas kunic ima bilo koji simptom od ovih preporuca se da odmah odete kod veterinara. Kod vecine kunica ova bolest je napocetku blaga i ne ometa svakodnevne navike kunica, no bolest može postati kronican i tesko izljeciva i sto dulje odgadate odlazak veterinaru i bolest će se teze izljecitiKada posjetite svog veterinara može vam predloziti da ostavite kunica na promatranju i staviti ga na dijetu. Kultura uzeta duboko iz sinusa ili iz suznih kanala se preporuca da se utvrdi koja bakterija je umijesana i koji antibiotici će biti potrebni da se bolest izlijeci. Uzimanje kulture je relativno bezbolan proces za koji nije potrebna narkoza i može biti veoma dragocjena da se kunic uspjesno izlijeci. Ako vas kunic ima problema sa prekomjernim suzenjem veterinar vam može preporuciti da se kanali isprazne. To je bezbolna procedura koja se obično radi pod lokalnom anestezijom. To pomaze da se otvore suzni kanali koji su zaguseni ostatcima i medicina koja upotrebljava ovu metodu će bolje moci uci u zarazeno područje. Vas veterinar također vam može predloziti da napravi krvni nalaz vasem kunicu te da ga rengenski snimi ako je kunic prestao jesti, ako ima grudice po licu, te ako je latargican ili pokazuje neke od drugih ozbiljnih znakova.Lijecenje će svakako ovisiti o tome u kakvom je tocno stanju vas ljubimac, o ozbiljnosti bolesti, rezultatu uzete kulture, i naravno filozofiji vaseg veterinara.Na zalost ni jedna vrsta lijecenje ne može jamciti ozdravljenje svakog kunica. Neki kunici će usprkos svim nacinima lijecenje pokazivati i dalje simptome bolesti, no najvaznije je da ona ne remeti njihov normalan nacin zivota. Najuobicajeniji znak koji cete vidjeti kod kunica cim nastavi svoju dnevnu rutinu je otezalo disanje pogotovo nakon trckaranja gore dolje. Tome je uzrok ostecenje sinusa koje uzrokuje vrcanje zraka koje uzrokuje cudan zvuk.Antibiotici će biti obavezni kod svakog slucaja i mogu ukljucivat oralan nacin uzimanja, te ispustnaje u nos i oci. Neki veterinari mogu prepisati antibiotike koji se injektiraju zbog nedostatka antibiotika koji se oralno uzimaju ili zbog jednostavnijeg davanja lijeka. Preporuca se minimalno uzimanje antibiotika dva tjedna u laksim slučajevima, i 4 i vise tjedana kod tezih i kronicnih oboljenja. Kunica koji ima iscjetke i koji kise treba odvojiti od ostalih kunica dok se navedeno ne vrati u normalu.Neophodno je u lijecnje ukljuciti dijetu sa sijenom i peletima koja uključuje izbacivanje svijezeg zelenog povrca. U zelenom povrcu nalazi se mnogo C vitamina te ga je neophodno kunicu davati oralno jedanput ili dvaput dnevno kako bi se ojacao imunoloski sustav. Također je jako bitno da je mjesto gdje kunic prebiva dobro prozraceno i cisto. Ako na vrijeme uocite ove znakove te ako na vrijeme odete veterinaru i savjetujete se sa njim velika vecina kunica će ozdraviti.
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron