KIHANJE KUNICA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

KIHANJE KUNICA

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 2:10 am

red Sonja:


dakle,da ja to sve fino rezimiram,na pitanje što uzrokuje kihanje kod kunića,našla sam dva povezana odgovora(nadopunjuju se)
1.kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),začepljene žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella Multocida koja se može proširiti i na druge organe-nazalne sinusne šupljine,gdje može uzrokovati degenerativne promjene i postati kronični problem i isto tako postati sindrom atrofijskog rinitisa (koji slabi funkciju sluznice),a može se ta ista bakterija "udomaćiti"i u drugim organima-srednje uho,svi unutarnji organi,uključujući i genitalne.Kronična infekcija koja se ne liječi može uzrokovati trajno oštećenje zaraženog tkiva.
Ne obolijevaju svi zaraženi kunići,a bakterija se otkriva serološkom pretragom,ili u kasnijoj fazi čak radiologijom.Infekcija može biti i vrlo blaga,čak i proći bez liječenja,to ovisi o imunitetu kunića.Postoji više tipova bakterije Pastorella Multocida,no najčešći su tip A i D,posebno je čest tip A 12.(u SAD-u)Ona može danima preživjeti u nosnom sekretu i drugim izlučevinama kao i u vodi.Postojanje jedne druge bakterije,Bordetella bronchiseptica potpomaže razvitak Pastorelle M.Obavezno je otići kod veterinara,on će prema serološkom nalazu odrediti terapiju.

2.Pitanje:kunica,8.tjedana,zove se Blackberry,imala je začepljen nos,kihavicu,propisani lijekovi:Baytril i Sulfatrim.Pitala je da li postoji opasnost da je bolest prenijela na drugog kunića.
Odgovor veta je bio:
I kad se oporave,bakterije ostaju prisutne u nazalnoj šupljini.Šanse da će dalje prenijeti zarazu na drugog kunića su manje nego dok je kihala,ali rizik postoji.I zdravlje i oporavak ovise o općem psihofizičkom stanju,ali i razini stresa i prijašnjoj izloženosti kunića.Svakako zatražiti pretragu na bakteriju Pasturella Multocida,koja uzrokuje kihanje i opasna je,za neke (slabijeg imuniteta)može biti
no,ne obolijevaju svi,a kod nekih to prođe u vrlo blagom obliku.

Dakle,u svakom slučaju,kod veta je najsigurnije naći uzrok kihanja.Može biti bezazleno,a i dosta opasno.

slika
tako izgleda RTG snimka glave naših zekača.Gore su očne šupljine,naprijed sjekutići,otraga kutnjaci.Nazalna(nosna)šupljina je ona kost koja izgleda kao da je otrgnut komad kosti,iznad sjekutića.Laboratorijskom pretragom se brisom iz te šupljine uzima uzorak koji se šalje u laboratorij da bi se uzgojila kultura,i odredila osjetljivost kulture na određene antibiotike(antibiogram)

slika

odloga za uzgoj kulture najšešće je gel proizveden iz algi.Kad veterinar dobi nalaz kulture i osjetljivosti (C&S test,Culture & Sensytivity test)prema tom uzorku određuje terapiju antibiotikom,koji kunić prima čak i do nekoliko tjedana,jer je važno terapiju nastaviti i nakon prestanka znakova bolesti.
Kod uzgojenog uzorka se dijagnoza postavlja na temelju boje,teksture,mikroskopskim pregledom određenog "metaboličkog otiska" i DNA analizom.
Najčešće bakterije pronađene u nazalnoj šupljini su :
Pastaurella Multocida
Pseudomonas Aeruginosa
Bordetella Bronchiceptica
Staphylococus Aureus
i one su najčešći uzročnici kihanja ili lučenja sekreta iz nazalne šupljine.Ako se ne liječe,mogu dovesti čak i do upale pluća kod kunića (takav kunić će istezati vrat da bi lakše došao do zraka,teško i zvučno će disati)
U slučaju upale pluća,kuniću se najčešće prepisuje lijek:
Aminophylline i
Acetylcysteine poznat kao Mucomyst

Također,kihavicu mogu uzrakovati i strana tijela u nazalnoj šupljini:dlaka,mušica,komadići hrane ili trun sijena.To uglavnom nije vidljivo golim okom,potrebna je endoskopska pretraga koja se obavlja pod anestezijom radi lociranja i odstranjivanja.(To vrijedi ako kunić nakon svih obavljenih pretraga i dalje pokazuje znakove kihanja ili curenja iz nosa a test i kultura su negativni na prisustvo bakterija,i ako je eliminirana infekcija uzrokovana gljivicama,što je isto tako moguće)
Najčešći oblici antibiotika koji se propisuju kod kunića su slijedeći :
-Baytril
-Ciprofloxacin
-Chloramphenicol
-Aminoglycosides (Gentamycin,Tobramycin,Amikacin,no oni se ne bi smjeli uzimati duže od 3-5 dana,jer su istraživanje pokazala da uzrokuju infekcije bubrega)
-Penicilin-G procaine (samo u injekcijama)
-Diprofloxacin
-Tetracycline
-Trimethoprime/Sulfa (Bactrim)
-Sulfamethazin
-Amalcacin

Analgetici koji se najčešće propisuju kunićima:
-Aspirin
-Butorphenol (torbugesic)
-Flunixin (banamine)

Najvažnije je da se NITI JEDAN OD NAVEDENIH LIJEKOVA NE SMIJE DAVATI KUNIĆU BEZ ODOBRENJA VETERINARA

Eto,i to sam iskopala,uglavnom je dr.ph.Diana Krempels iz Miamija potpisala većinu navedenih činjenica u vezi lijekova za naše male slatkice..
valjda bude od neke koristi,uglavnom su to lijekovi koji se mogu nabaviti u SAD-u ali vjerujem da ih i naši dragi veterinari poznaju...
Katrin i Kenji:


ovako moj vam je savijet da se sa kihanjem ne igrate. Moja Mala nikada nije kihala, dok je Maza kihala od početka od kada sam ju dobila (sada ju imam mjesec i pol) i njuškica joj je bila malo mokra, nije ništa curilo niti su šapice bile mokre već je samo njuškica bila vlažna. kako su i jedna i druga normalno papale, igrale se, glupirale se, a da ne pričam kako su kuglice bile velike i pravilne, mislila sam da kihanje uzrokuje sijeno, prašina pa nisam htijela ih voditi na bris. Jednu večer čula ja da i Mala kiše, par puta za redom, odmah joj pogledam nosek, nosić čist i suh, pa sam odlučila pričekati par dana da vidim hoće li se to kihanje ponoviti. ali meni vrag nije dao mira i odlučila ja Mazu voditi na bris (malu nisam) i nalaz je pokazao da je nađeno Staphylococcus i Streptococcus.
Vet mi je rekao da kupim Sulfadimidina.
lilo mi je objasnila i izračunala kako da dajem terapiju :-* tako sam Maloj teška je 2 kg davala 1.5 ml sulfadimidina a Manjoj 0.8 ml. jer ima 1 kg u vodu 5 dana. davala sam im vode koliko sam mislila da će popiti tokom noći jer moraju popiti čitavu dozu svih 5 dana. pa sam jednoj i drugoj davala oko 50 ml vode u pojilici i budila se malo malo da vidim jel su sve popili da im dam novu vodu. u slučaju da jedna nije popila čitavu dozu ostavila sam joj ili davala na špricu. danas je bila zadnja terapija i ni jedna ne kiše niti ima mokar nosić :D. sada ću nakon nekogvremena opet otić na bris da vidim da li je sve uredu
e da moram se i Lady zahvalit kaj je trčala po Sulfadimidin :-*
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan