METABOLIZAM KALCIJA KOD KUNICA - visak, manjak, posljedice..

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

METABOLIZAM KALCIJA KOD KUNICA - visak, manjak, posljedice..

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 2:06 am

Lela:Ca je esencijalni mineral neophodan u svakodnevnim životnim funkcijama.Većina kalcija se nalazi u u kostima i zubima,a manja količina cirkuliše u krvotoku i tjelesnim tekućinama omogućujući tijelu vitalne funkcije kao što su kontrakcije mišića,srčane kontrakcije/rad srca/,interstinalne kretnje i prenos nervnih impulsa.[/b]

Kod većine sisara tijelo ima sistem zastoja i ravnoteža koje održavaju nivo Ca normalnim i postojanim u krvotoku.
Vitamin D i hormon calcitonin i parathyroidni hormon PTH igraju ulogu u tom procesu.
Kada nivo Ca opadne.PTH se luči i stimuliše stvaranje aktivnog oblika vit D u bubrezima.koji dalje javlja interstinalnom traktu tj crijevma da pojačaju apsorbciju Ca iz hrane u krvotok i tako podiže njegov nivo.
Kada nivo Ca poraste ,calcitonin se oslobadja potpomažući povlačenje Ca iz krvotoka u njegovo deponovanje u kosti,što dovodi do normalizacije nivoa Ca u krvi.

Metabolizam Ca kod kunića je drugačiji od ostalih sisara.Kod kunića što je veći unos Ca ishranom to je veći nivo nivo cirkulirajućeg Ca u krvotoku.Zato kunići koji unose hranu bogatu kalcijem imaju proporcionalno veći nivo Ca u krvi.Ova pretjerana – povećana kol. Ca se izlučuje putem urina.i to oko 60 posto unešenog Ca dok kod ostalih sisara se izluči oko 2 posto.zato urin kod kunića normalno izgleda zamućeno.Ova zamućenost potiče od kristala Ca-carbonata u urinu.

Normalno visok PH urina, kod biljojeda kao što su kunići ,povećava rizik od pretvaranja urinarnog Ca u kamenac ili nakupljanje taloga/ili mulja/ Ca-kristala koji podsjeća na pastu za zube.

Kada se kod kunića stvori kamenac ili talog obično dolazi do razvoja simptoma koji ukazuju na pogoršanje općeg stanja:depresija,gubitak apetita,gubljenje težine-mršavljenje,promjena u mokraći-talog,naprezanje pri mokrenju,pogrbljen položaj tijela,škrgutanje zubima/što je znak abdominalnog bola/,i urinarne opekline na koži oko prepucija ili vagine.
Kunić gubi kontrolu nad urinarnim funkcijama i dolazi do kapanja urina zbog čega je krzno oko perineuma vlažno,stoga nastaju upala-dermatitis ili opekotine.[/b]

Nakon pojave ovih znakova,obavezan je odlazak veterinaru koji će izvršiti pretrage.Liječnik uzima historiju bolesti,vrši fizički pregled kunića,urinoanalizu,rendgenskosnimanje mjehura,i mjerenje nivoa kalcija u krvi sve u cilju uspostavljanja dijagnoze.

Zbog visokog nivoa izlučenog Ca u krvi,veliki broj kunića će imati malu vrijednost Ca-pijeska/kristala prikazanih radiografom.Veće zapremine ovog kristalnog taloga i postojeći kamenac u mjehuru nisu normalni,što se odrazi na opće stanje i zdravlje kunića.

Nakon uspostavljanja dijagnoze treba se fokusirati na liječenje i prevenciju povratka bolesti.Liječenje obuhvata preuzimanje kontrole nad bakt.infekcijom i tretiranje odgovarajućim antibioticima.Ako su prisutni i kamenci u mjehuru neophodna je operacija,radi njihovog uklanjanja.ako se samo radi o talogu,subkutano se daju tekućine radi povećanje produkcije urina tj. ispiranja mjehura.takodje,pomaže i ručno pražnjenje mjehura radi izbacivanja taloga/mulja/.kod nekih kunića neophodna je kateterizacija pod anestezijom radi potpunog ispiranja mjehura.

Nakon uklanjanja kamenca ili taloga fokusiramo se na prevenciju .kao što je ranije spomenuto nivo Ca u krvi kunića ovisi o unosu Ca ishranom.Smanjenje unosa Ca hranom automatski smanjuje i nivo serum Ca a samim tim i vrijednost izlučenog Ca mokraćom.

Manjak /deficijencija/ Ca

Kunići sa manjkom kalcija u organizmu su uglavnom oni koji su izbirljivi sa hranom,zaobilaze palete iz mješavina suhe hrane.Peleti uglavnom sadrže kalcijum i dodatke vitamina D.
Dentalni/zubni/ problemi su najpoznatija manifestacija manjka kalcijuma u organizmu kunića.Znaci zubne bolesti su različiti.Tipični znaci vidjeni u relativno ranom stadiju ,uključuju iscjedak iz jednog ili oba oka; brazdu na sjekutićima;problemi sa molarnim zubima;i moguće promijena odnosa prema hrani,odbojnost prema sijenu.
Ako deficijencija kalcijuma napreduje,do težih oblika,simptomi postaju sve uočljiviji.Zubi mogu postati tako slabi da se mrve i ispadaju iz svojih šupljina.Povećava se rizik od lomljenja kostiju ,naročito kičmenog stuba,I mogu se pojaviti deformacije kostiju.Ovo su ozbiljna stanja koja zahtijevaju ne samo medicinski tretman,već i pažljivu prilagodbu u ishrani da bi se pokušao popraviti manjak kalcijuma.
Veterinar može preporučiti davanje Ca kao dodatka,čija ispravna upotreba ne stvara probleme,ali se najbodugotrajniji učinak postiže davanjem peleta, odabranog povrća i kvalitetnog sijena.
Ukoliko se daje hrana u vidu mješavina suhih žitarica i peleta,potrebno je voditi računa da li je kunić pojeo sve pelete.I ne puniti posudu sa novom kličinom hrane dok sva hrana a naročito pelet ne budu pojedeni.
Manjak Ca kod kunića može se liječiti i sunčanjem.Sunčeva svijetlost omogućava produkciju vitamina D,koji omogućava apsorbciju Ca u ishrani.

Višak kalcijuma

Povećana količina Ca vodi do mnogobrojnih problema.
Kunići hranjeni dobro izbalansiranom ishranom ne bi trebali imati manjak kalcija i nemaju potrebe za dodavanjem Ca i ostalih minerala..Kunić prosiječne veličine oko 2,5 kg ima dnevnu potrebu za otprilike 510 mg Ca. Veća količina od potrebne dovodi do stvaranja kamenca ili taloga u urinarnom traktu kunića.
Kunići imaju neobičan metabolizam Ca.Kod večine dr. sisara vrijednost kalcija apsorbovanog iz hrane se reguliše parathyroidnim hormonom (PTH),dok se kod kunića apsorbuje onoliko kalcija koliko ga ima u hrani,bez obzira da li ima potrebe za njim ili ne.Svaki višak Ca apsorbovan u krvotok iz crijeva, se iz organizma izlučuje putem urinarnog trakta,u kojem se može deponovati stvarajući kamenac.Kunići mogu formirati čvrste kalcifikacije u bubrezima,ureterima, m.mjehuru i mokraćovodu,kao i deponovati gusti talog (mulj) kalcija u bubrezima ili mjehuru.

Kamenac ili urolitijaza

Jedan ili više kamenaca može se razviti,sa ili bez prisustva taloga.Kod kunića kamenac urinarnog trakta je gotovo uvijek građen od kalcijum-komponenti,sa velikom većinom kalcifikacija građenih od Ca-carbonatata.
Simptomi prisustva kamenca:
*Gubitak apetita
*Glasno bolno škrgutanje zubima
*Pogrbljen položaj
*Nevoljkost za kretanje
*Stomak pritisnut od pod
*Gubitak kontrole nad urinarnim funkcijama
*Opekotine u predjelu perineuma
*Suzdržavanje od mokrenja
Jedan ili više od ovih simptoma mogu se pojavljivati tokom vremena ili imati iznenadne početke.
Liječenje zavisi od težine stanja i lokacije kalcifikacije.Kalcifikacija će se pokazati na rendgenskom snimku ili ultrazvuku,jer ih kalcijum čini neprobojnim za zrake tj. talase koji se odbijaju od kalcifikaciju dajući sliku.
Analizom krvi se utvrđuje funkcionsanje bubrega gdje se očitavaju kreatinin i urea, te nivo calcijuma u krvi.Nivo kalcija mora se pažljivo tumačiti.Npr.nivo jonizirajućeg kalcija je bolji pokazatelj nego sveukupni nivo Ca u krvi;Nivo kalcija u krvi raste nakon svakog jela,naročito ako je unešena hrana bogata kalcijem;normalan nalaz rezultata u kućnih kunića mogu se razlikovati od onih nađenih kod laboratorijskih kunića.Potrebno je uzet i urin na analizu radi dokazivanja prisutnosti Ca-kristala i/ili urinarne infekcije (cistitis).
Kalcifikacije otkrivene u mjehuru,ureterima ili mokraćovodu potrebno je otkloniti hirurškim putem,čim se stanje kunića stabilizira.Kunići koji pate od kamenca urinarnog trakta često su u jakoj boli i kao rezultat toga gube volju za hranom i vodom,postepeno dehidrirajući što iziskuje terapiju tekućinama prije operacije.Ne postoji metoda za razbijanje kamenca kod kunića i extremno je rijedak slučaj da sam kamenac izađe, zbog zupčaste površine i veličine do koje mogu narasti,te je operacija je jedina opcija za liječenje.
Za kuniće sa kamencom u oba bubrega,koji pokazuju vidne kliničke simptome,prognoza je slaba.Hirurško odstranjivanje kamenca iz bubrega je veoma rizičan poduhvat,iako se takva operacija izvodi kod drugih životinja.
Ako su kamenci locirani samo u jednom bubregu,moguće je otkloniti oboljeli bubreg,a preostali bubreg preuzima funkciju,što je dovoljno da kunić ostane životu.Ako preostali bubreg oboli i nije u mogućnosti da radi približno punim kapacitetom,prognoze za život kunića su extremno loše.

Ca talog/mulj

Kunić koji pati od Ca-taloga može pokazivat simptome opisane za slučaj prisustva kamenca,ali i gusta,bijela , zamućena mokraća koja u nekim slučajevima može podsjećati na pastu za zube i formirati nasip prilikom prolaska.
Dijagnoza je otprilike ista kao kod kamenca: kako je talog građen uglavnom od kalcija,bit će prikazan na rendgenskom snimku ili na ultrazvuku kao masa.Liječenje zavisi od toga da li talog stvara kuniću probleme ;kod nekih zdravih kunća tj. kod kunića koji ne pokazuju kliničke simptome oboljenja, rendgenski snimak je pokazao prisustvo taloga u bubrezima ili mjehuru.
Ako se kunić ne osjeća dobro,potrebno je izvršiti ispiranje taloga iz mjehura,što se radi pod općom anestezijom ili bar pod teškim sedativima.Talog u bubregu je puno teže iskorijeniti.Iako se bubrezi mogu ispirati,i takvo ispiranje može biti adekvatno za povratak bubrege u normalne ili približno normalne radne kapacitete,(a kuniću normalan život),malo je vjerovatno da će biti očišćen sav talog.

Sadržaj kalcijuma u svježem povrću

6 mg paprike, slatke
10 mg alfalfa (lucerna) izdanci
15 mg bundeva-lišće
16 mg korijander
18 mg blitva
19 mg rotkvica klice
20 mg salata, Romaine (per 100g serving)
20 mg tikvice
21 mg čičoke
24 mg bundeva
26 mg endivija
26 mg tikvice, ljetne
28 mg šparoge
28 mg karfiol
28 mg portulak
28 mg rotkvice
30 mg mrkva
30 mg patliđžan
32 mg rukola
32 mg kupus
32 mg špinat, Novi Zeland
34 mg koraba
38 mg salata, looseleaf
39 mg bijela repa
40 mg vrtna salata
40 mg salata potočnica
42 mg brokula
44 mg celer
46 mg zeleni dijelovi repe
56 mg špinat
58 mg zeleni dijelovi gorušice
59 mg kiselica, štavelj
62 mg grašak, jestive mahune
65 mg žuta repa
68 mg korijen celera
74 mg Kineski kupus
78 mg peršin
82 mg borač
82 mg bamija
94 mg kelj
103 mg listovi maslačka
105 mg zeleni dijelovi repe
137 mg kelj, Scotch
180 mg zeleni dijelovi cikorije
218 mg lisnati kelj
309 mg bijela loboda
315 mg špinat-gorušica[sup]? ne znam ovo[/sup]
per 1 cup serving, unless otherwise noted[/size]
[size=1]
Sources United States Department of Agriculture, Human Nutrition Information Service, Agriculture Handbook Number 8-11, "Composition of Foods: Vegetables and Vegetable Products." Revised August 1984. These are values representative for vegetables collected from across the country; precise values will vary somewhat between regions.
http://www.rabbit.org/journal/3-5/calcium.html
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron