CRVENI URIN - KRV ILI PIGMENT?

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

CRVENI URIN - KRV ILI PIGMENT?

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 2:00 am

zekili

Može se desiti tijekom cijele godine, no najcesce se to desava tijekom zime da vlasnici kod svojih kunica primjete crvenu boju u mokraci. U vecini slučajeva, to nije zapravo razlog za uzbunu, no razumljiva je panika koja nastupi kod vlasnika jer uzroci pojavljivanja crvene mokrace nisu nasiroko poznati..Krvavi urin je veoma rijedak kod kunica. U mnogim slučajevima "krvavog urina" radi se o porfirin-pigmentiranom urinu i sukrvavog va.ginalnog iscjetka povezanog sa adenokarcinomom maternice, polipama i abortusom.

Gusti bijeli urin koji sadrzi crvenkasto- narancasti pigment ukazuje na visak kalcija u prehrani
Krvavi urin kod kunica je veoma rijetak, no crveni urin nikako nije. Ljudi koji drze kunica u domu, a ne izvan kuce, to će svakako i sami primjetiti.

Crvena boja u mokraci kunica zna se povremeno pojaviti i uzok joj je pigment hrane koji kunici jedu, te ne ugrozava zdravlje vaseg kunica.Kunicev urin varira u bojama od normalno blijedo zute do tamno zute, narancaste, smede do svijetlo crvene. Crveni urin nije medicinski problem. Boja se najcesce vrati u normalnu kroz period od 1 do 3 dana, no također su zabiljezeni slucajevi kada je urin postao normalno, svijetlo zuti nakon tri do 4 tjedna bez ikakvih medicinskih posljedica. Bijeli urin javlja se usljed viska kalcija, te ako je prisutan svakodnevno i duzi period trebali bi otici veterinaru.Dehidracija i stres uzrokovan vrucinom urok su tamnog urina, koji zahtjeva :
- posjet veterinaru,
- puno tekucine
- te moguce još neke prepisane terapije.


Zbog nepoznatog razloga, jer zabiljezeno je da kunici jedu istu hranu, piju istu vodu, i dobijvaju jednaku paznju, neki kunici imaju a neki nemaju crveni urin.


Uzroci crvenog(pigmentiranog) urina kod kunica mogu biti:
- antibiotici koje kunic dobiva
- prve promjene vremena, kada nastupaju jake hladnoce
- nakon papanja mrkve, spinata ili drugog povrca koje sadrzi beta karoten


Ne treba panicariti kada primjetite promjenu boje u urinu vaseg kunica. NO, imajte na umu da hematuria može urokovati bolesti u bilo kojem dijelu urinogenitalnog sistema kunica. Nesterilizirane zenke mogu izbacivati krv kroz stidnicu ili nakon mokrenja, sto se može pomijesati sa urinom. Ovakvo izbacivanje krvi može biti znak raka maternice. Nekastrirani kunici mogu imati rak penisa, a znak je krv prilikom mokrenja.KRV U URINU(HEMATURIA)

Krv u urinu tesko je vidljiva golim okom. Kod bolesti mjehura gotovo uvjek je prisutna nemogucnost mokrenja kod kunica, no kod bubreznih oboljenja to ne mora biti slucaj. Kunici koji ne mogu mokriti, veliki period vremena provedu u cudnom polozaju sjedenja, na vrhovima prstiju zadnjih nogu. Potrebno je odmah ocistiti njihov vc kako bi uocili dali vas kunic mokri. Moguce je da će vas kunic ispustiti u par navrata malo mokrace pri pokusajima mokrenja, i tada mozete pricekati do jutra te odmah posjetiti veterinara, no ako on to ne uspije, znaci da je bokiran i vrijeme je da nazovete dezurnog veterinara. Va kunic morat će biti podvrgnut testiranju kao sto je rendgensko snimanje, uzimanje urina te pretraga krvi.


Nije potrebno da vaseg kunica vodite kod veterinara kada je njegova mokraca pigmentno crvena. No kada morate ici kod veterinara? Kada vidite crvenakastu, ruzicastu boju mokrace(narancast je okej) i ne primjetite druge simptome, mozete nazvati vaseg veterinara i zatraziti testiranje urina. Ako primjetite da se vas kunic napreze kako bi mokrio, no to ne uspjeva potrebno je da hitno odete kod veterinara.


http://www.rabbit.org/Zekoslav:


A što se tiče tamne mokraće, to se zna povremeno događati i obično nema veze s nekim zdravstvenim problemom. Boja se vraća u normalu nakon nekoliko dana ili (rjeđe) tjedana. Boja može varirati od bijele (vjerovatno od previše kalcija u ishrani), preko svijetlo žute (normalno), tamno narančaste, crvene, pa do smeđe.
Boja mokraće može biti tamna i zbog toplinskog udara ili dehidracije, pa joj daj vodu iz neke posudice, a ne pojilice da se može dobro napiti.
Kod starijih i nesteriliziranih ženki koje nikad nisu okotile, tamna mokraća može ukazivati na krv u mokraći zbog mogućeg razvijanja tumora na jajnicima ili maternici, no mislim da se ti zbog toga ne moraš brinuti. Krv u mokraći može doći i od kojekakvih infekcija, i općenito su tome podložnije ženke, ali može se pojaviti i kod mužjaka. Krv u mokraći može biti i kao posljedica neke traume, pada ili udarca. Najčešće se ipak uzrok tamnijoj ili crvenoj mokraći ne zna, češće se pojavljuje tijekom zime i možda dolazi i od nekih pigmenata u pojedinoj hrani. Pojava tamne ili crvene mokraće kod kunića kućnih ljubimaca nije neuobičajena, javlja se relativno češće, ali ne kod svih kunića. U velikom broju slučajeva uzrok nije neki medicinski problem.
Važnije od boje je da li zekica normalno piški, i količinski i da li to radi redovito, te njeno općenito stanje (da nije potištena, ne jede, gubi na težini, prljava dlaka oko mokraćnih organa, teško mokri, mući se dok mokri, jako dugo stoji u položaju za mokrenje s repom podignutim ali ništa ili malo mokraće ide van i sl.).
Ja bih svakako i dalje pratio boju mokraće i njeno općenito stanje, pa ako treba odveo je kod veterinara da otklone sumnju na krv u mokraći.

beba:

Dragi moji zecoljupci!!!

Ne znam dal se sjećate mog Rikija i mene sa problemom "Krv u mokraći"...
Ukratko, podsjećam vas o problemu i jednostavno imam potrebu da sa vama podijelim vlastito iskustvo.

Naime, Riki je imao krv u mokraći (hm...crvena mu mokraća bila). Naravno, odmah smo otišli veterinaru s njime. Uslijedila je terapija: 3 dana injekcije (puta 2 - jedna za zaustavljanje krvi i jedna sa antibiotikom). Poboljšalo mu se, no nakon 3 dana opet mu je mokraća bila crvenkasta (?!). Možda zbog maslačka ili neke druge klope(?!)... hm, opet mi veterinaru... Sada je dobio antibiotik (svakih 12 h - znači 2 puta na dan) u tableti...potrebna terapija - dodatnih 5 dana... sve smo mi to s njime izdržali... i tad je preostalo iščekivanje dal će se krv ponovo pojaviti...

Ljudi, krv se nije pojavila...al pišelina je ipak bila crvena... ZBOG ČEGA

Ma eto vam odgovora, MOKRAĆA OKSIDIRA...
Pratili smo ga...on se popiški, njemu pišelina normalno svijetlo žučkasta (bijela - kolko se to može uostalom razaznati na piljevini), a nakon 10-tak min počinj

e biti naračasta pa sve do crvene ili tamno smeđe...
Isto smo i primjetili, kada mu se malom nespretnošću desila nezgoda i jednom se popiškil na tepih (bijeli)...

Zecoljupci...željela sam podijeliti eto, ovu moju, blago rečeno sreću sa vama i reći vam PRATITE PONAŠANJE SVOG LJUBIMCA, možda na prvi pogled nešto izgleda opasno no ne mora biti i pravilo da je nekaj opasno za njega. Moj Riki očito ipak nije bio bolestan, jer uostalom ponašao se normalno i klopao normalno.

HVALA VAM SVIMA JOŠ JEDNOM NA DOBRONAMJERNIM SAVJETIMA KOJE STE NAM DAVALI I NADAMO SE DA ĆETE IZ OVOGA NAŠEGA ISKUSTVA I VI SEBI JEDNOM MOŽDA POMOĆI....
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron